StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetODAKLE VIŠE PADAŠ?!|

SVI SE ŽALE Osjećate se loše, boli vas glava radi ‘gnjilog vremena‘, evo što o simptomima meteoropatije kaže psihijatar

Piše DV
20. svibnja 2021. - 15:43

Danas je u gotovo cijeloj zemlji opet tmurno i kišno. Par dana sunca, kiša, pa opet sunce i sunčane naočale, onda opet oblaci, kiša i tmurno vrijeme – nije ovo opis ovo vremenske prognoze jednoga grada u veljači, već u zadnjih nekoliko tjedana. Iako mnogi već programiraju mindset i odjevne kombinacije na sunčane dane, iz DHMZ javljaju kako ćemo na kontinuirano sunčano proljetno vrijeme ipak morati malo pričekati. Evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja tjedna.

- Plitka dolina s oslabljenom hladnom frontom premješta se preko Jadrana, već je palo par litara kiše. U nastavku dana bit će promjenjivo oblačno uz lokalne pljuskove s grmljavinom, a prema kraju dana očekuje se djelomično razvedravanje uz okretanje na buru i tramuntanu. Pravo proljetno vrijeme se nastavlja i danas, već nas je zahvatilo kratkotrajno pogoršanje. To ne znači i trajniju stabilizaciju vremena, sutra će prije podne biti sunčanije, ali sredinom dana očekuje se naoblaka, a poslijepodne se kiša ne može isključiti na obali.

U petak će biti uglavnom sunčano i malo toplije te manje vjetrovito. Nakon slabe jutarnje bure puhat će slab do umjeren maestral. Već tijekom noći na subotu na sjeveru će zapuhati jugo, što ne znači da se vrijeme kvari već je znak da po visini u jugozapadnoj struji pristiže topao zrak. Za vikend neće biti kiše, ali će vrijeme proći u znaku tople južine - očekuje nas suho jugo i porast temperature.

Ono što većinu zanima je da se kiša ne očekuje. More se još uvijek sporo zagrijava, temperature je 17 i 19 stupnjeva, a ljubitelji plaže moći će uživati u sunčanju, ako im ne smeta vjetar- poručuje Lidija Fuštar, dežurna meteorologinja iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a.

Koliko vrijeme utječe na cjelokupno zdravlje ljudi? Evo što kažu stručnjaci.

Psihijatar Veljko Matijević naglašava kako je sunce ključ dobrog raspoloženja.

- Melatonin je pigment koji se stvara u ljudskoj koži kada sunce djeluje na tijelo. Prethodnik je serotonina koji je hormon sreće i omogućuje protok impulsa između moždanih stanica. Jako je važna količina serotonina za normalnu funkciju mozga. Ne putuju Skandinavci na Jadran jer vole nas, nego jer su svjesni beneficija sunca na svoj organizam. Sunce je iznimno zdravo, ako se previše ne izlažemo.

Ljudi pretjeruju da je loše vrijeme uzrok bolesti, primjerice, vlažan zrak je zdrav za pluća. Nema toga na što nas priroda nije pripremila i svaka normalna varijacija vremena je dobra za organizam, Za dobro mentalno stanje jako je bitan boravak u prirodi, a češće boravimo vani kad je lijepo vrijeme, pa možemo reći da je to još jedna prednost sunčanog dana – kaže Matijević.

Sličnog stava je i Sandra Čanić, psihologinja koja govori da su emocionalno osjetljivije osobe više sklone promjeni raspoloženja kada je loše vrijeme.

- Istraživanja ukazuju da meteorološki uvjeti i vremenske promjene, pri čemu ne govorimo o ekstremnim vremenskim neprilikama, u vrlo maloj mjeri utječu izravno na čovjekovo ponašanje ali mogu biti “okidač” određenih poteškoća. Primjerice, osoba koja je emocionalno “osjetljivija” tj niže na dimenziji emocionalne stabilnosti ličnosti u slučaju “lošeg” vremena može biti biti nervoznija, razdražljivija, depresivnija, učestalije se žaliti I tražiti pomoć I slično – kaže Čanić i upozorava:

Postojeći stil života u kojemu neprirodno previše vremena provodimo u zatvorenim prostorima smanjuje našu prilagodbu prirodnim uvjetima pa smo mi jednostavno rečeno nenavikli na prirodne smjene vremenskih (ne)prilika I različitih godišnjih doba. I tu ne govorimo samo o kronično bolesnim pojedincima već o zdravim ljudima koji su podlegli “sjedilačkom” načinu života u zatvorenom prostoru.

Istraživanja ukazuju na to da boravak na otvorenom, pa čak I u tzv lošim (naravno ne ekstremnim) vremenskim uvjetima povoljno djeluje na prilagodbu našeg tijela različitim okolnostima pa tako I na naše fizičko I psihičko zdravlje. Ne vode Danci bez razloga djecu vani i po kiši i po snijegu, a mi bi Dalmatinci mogli dodati, I po južini. Naravno, pri tom treba biti dobro opremljen, bilo kabanicom I dobrom obućom, bilo kremom za sunčanje I šeširom – naglašava psihologinja i zaključuje:

- Naravno da nam je lijepo kad je sunce, I da umjeren boravak na suncu može pozitivno utjecati na naše raspoloženje ali svi redovni vremenski uvjeti su nam potrebni u prirodi. Važno osluškivati svoj unutarnji “regulator” raspoloženja, prilagoditi se različitim uvjetima, a ne im robovati.

08. svibanj 2024 23:15