StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetmirovao 485 godina

Supervulkan u blizini Hrvatske u opasnosti od skore erupcije: ‘Neki dijelovi rastegnuti su gotovo do točke pucanja‘

Piše vijesti sd
11. lipnja 2023. - 19:00
Istraživači INGV-a (Talijanski nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju) vrše redovira mjesečna mjerenja jednog od 40 vulkana Campi FlegreijaAfp

Erupcija vulkana jedna je od najgorih katastrofa koja može pogoditi neko područje. Kada se radi o području oko Napulja, koje je u antičko vrijeme bilo uništeno erupcijom, oprez je još veći, piše Slobodna Dalmacija.

Stoga ne čudi da se vulkan Campi Flegrei, koji je posljednju erupciju imao 1538., prije 485 godina, nalazi pod posebnom prismotrom.

Talijanski i britanski stručnjaci upozorili su da taj supervulkan pokazuje znakove da bi erupcija možda mogla biti uskoro pa da 360.000 stanovnika bude prisiljeno napustiti domove. Iako znanstvenici ne očekuju eksploziju u skorije vrijeme, spremni su na sve. Tim je primijetio da je u proteklih 70 godina vulkan bio prilično nestalan zbog aktivnosti potresa, posebno u 1950-im i 70-im godinama.

image

Tehničari unutar sobe za praćenje INGV-a prati vulkansku aktivnost planine Vezuv, otoka Campi Flegrei Ischia i otoka Stromboli

Afp

"Naša nova studija potvrđuje da se Campi Flegrei približava puknuću. To ne znači da je erupcija zajamčena jer magma se još uvijek mora gurati prema gore na pravom mjestu da bi došlo do erupcije. Sada ćemo morati prilagoditi naše postupke za procjenu mogućnosti otvaranja novih ruta za magmu ili plin da dođu do površine. Studija je prva takve vrste koja predviđa puknuće aktivnog vulkana. To označava korak promjene u našem cilju da poboljšamo prognoze erupcija diljem svijeta, rekao je glavni autor, profesor Christopher Kilburn (UCL Earth Sciences).

"Stresovi koji razdvajaju vulkan manji su nego što su bili tijekom posljednje krize prije 40 godina", rekla je Nicola Alessandro Pino iz zvjezdarnice Vesuvius, piše Klik.

image

Krater Solfatara 5. travnja 2022. godine

Afp

Panika nije dobra ni u čemu, ponajmanje u očekivanju erupcije vulkana. Međutim, oprez i redovito znanstveno promatranje više su nego potrebni.

29. travanj 2024 18:48