StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUvode se i posebne mjere

Strašan toplinski val zahvatio Europu: Pada temperaturni rekord, pogledajte gdje se očekuje 49 stupnjeva Celzijevih!

Piše Iva Pahlić/JL
15. srpnja 2023. - 17:48

Hrvatska, Francuska, Grčka, Španjolska i Turska idući tjedan uhvatit će se u koštac s temperaturama od oko 40°C, dok se u Italiji očekuju temperature do 49°C što će biti i najtoplije temperature do sad zabilježene u Europi. U utorak je u blizini Milana umro radnik koji je postavljao prometne znakove kad su temperature dosegle 40°C, a izvještavalo se i o kolapsu turista u Grčkoj i Italiji zbog čega raste zabrinutost pko povećanog broja smrti uzrokovanih vrućinom, piše Jutarnji list.

Južna i istočna Europa suočavaju se s rekordnim temperaturama uzrokovanim toplinskim valom kojeg je talijansko meteorološko društvo popularno nazvalo Kerber prema troglavom psu koji je čuvao vrata podzemlja u grčkoj mitologiji.

Šesnaest talijanskih gradova izdalo je upozorenje građanima da ne izlaze na vrućinu, a istom metodom poslužio se i Cipar koji je posebno naglasio da izbjegavaju korištenje strojeva koji bi mogli izazvati požare.

U subotu će popodnevni maksimum na europskom kontinentu iznositi 43°C, dok će noćna temperatura nekih područja ostati na visokih 27°C. 

Privremeno je zatvorena Akropola u Ateni u razdoblju od 12 do 17 sati zbog ekstremnih vrućina čime su turisti bili izrazito nezadovoljni. Grčki volonteri su na popularnim turističkim mjestima dijelili boce vode dehidriranim turistima, a vlada je zabranila rad građevinskih sektora i bilo kakvih dostava tijekom najtoplijih sati, također svim zaposlenicima sugerirano je da rade od kuće dok se temperature ne spuste.

Španjolske plaže preplavili su turisti koji se pokušavaju ohladiti u moru, temperature su dosegle 40°C u 12 od 17 španjolskih regija, a jugoistočnom gradu Alboxu u srijedu je izmjereno 45 stupnjeva Celzijevih. Hrvatski turisti također su pronašli kreativna rješenja kako se zaštiti od sunca i vrućina pa su tako u Ninu kraj Zadra snimljeni turisti namazani blatom.

- Blato je definitivno bolje od kreme za sunčanje, mislim da je zaštitni faktor puno bolji, rekao je slovački turist za Sky News.

Zašto je tako vruće?

Ekstremne temperature ove su godine zahvatile Europu jer je svijet pogođen vremenskim fenomenom naziva El Niño, a klimu dodatno zagrijavaju emisije stakleničkih plinova.

Najnovije obaranje rekorda pogoršala je anticiklona Kerber - područje visokog tlaka zraka iz Sahare se pomaklo preko sjeverne Afrike do Mediterana. 

Koliko će se zagrijati Europa?

Trenutni europski rekord drži Sicilija s 48,8°C koji je izmjeren u kolovozu 2021. godine, no Europska svemirska agencija (ESA) prognozira da će ovogodišnje temperature nadmašiti tu kobnu 2021. Nedavna studija otkrila je da su toplinski valovi prošle godine doprinijeli 61.000 smrtnih slučajeva u Europi. Najviše su bili pogođeni stariji ljudi, žene i oni koji žive u mediteranskim zemljama. 

Španjolska prognozira temperaturu od 45°C u jugoistočnim područjima Pirenejskog poluotoka, a temperatura tla u dijelovima zemlje već sad je viša od 60°C. Vlasti brojnih europskih zemalja zabranile su pristup prirodnim rezervatima i šumama kako bi smanjile mogućnost od šumskih požara.

Na Cipru se očekuju temperature do 42°C, u Crnoj Gori 41°C, dok će se Srbija i Rumunjska kuhati na 39°C. Hrvatska na ugodnih 38°C, a u Francuskoj je prognozirano 37°C do kraja tjedna. Prag će se suočiti s temperaturom od 36°C za razliku od prosjeka za ovo doba godine koji iznosi 22°C.

Koliko će trajati vrućine?

Predviđa se da će toplinski val Kerber ugrijati Sredozemlje tijekom razdoblja od dva tjedna. Nažalost, to neće biti kraj europskim vremenskim neprilikama. Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije (WMO) Europa je ovog mjeseca zabilježila najtopliji lipanj do sad. Agencija UN-a upozorila je da postoji 90-postotna vjerojatnost da će se El Niño nastaviti do kraja godine, piše Jutarnji list.

Globalni fenomen događa se kad vode u Tihom oceanu postanu toplije nego inače, to bi moglo potaknuti rušenja novih toplinskih rekorda zbog čega će toplinski valovi i oluje biti još učestalije i jače. Nedavno izvješće Greenpeacea o utjecaju klimatskih promjena na vrijeme u Španjolskoj istaknulo je hitnu potrebu za smanjenjem emisija stakleničkih plinova koji zagrijavaju svijet i smanjenje korištenja fosilnih goriva.

- Prošli tjedan doživjeli smo najtoplije dane do sad zabilježene, također se susrećemo s rekordno visokim temperaturama i razinama mora kao i rekordno niskim razinama leda. Ovo je hitan slučaj, napisala je švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg u objavi na Twitteru. 

Kako se zaštititi?

Ljudima se savjetuje da ostanu hidrirani i izbjegavaju kofein i alkohol, a također je preporuka da izbjegavaju napore i aktivnosti tijekom toplinskih vrhunaca.

30. travanj 2024 23:47