StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVREMENSKA PROGNOZA|

STIŽE VELIKA PROMJENA: Očekuju nas iznadprosječno visoke temperature i obilne padaline

Piše jutarnji list
20. siječnja 2021. - 09:01

U Hrvatskoj će u srijedu prevladavati djelomice sunčano vrijeme uz povremeno povećanu naoblaku, mjestimice s kišom na Jadranu te u Gorskom kotaru i Lici, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), donosi Jutarnji list.

Samo u najvišem gorju može biti susnježice i snijega.

Puhat će uglavnom umjeren, u gorskim i središnjim predjelima mjestimice jak jugozapadni vjetar, a u Dalmaciji jugo.

Očekuje se i osjetno zatopljenje. Najviša temperatura zraka uglavnom će biti između 9 i 13 Celzijevih stupnjeva, a u gorskim krajevima i malo niža. Sutra će najniža temperatura zraka biti od 2 do 6, na Jadranu od 8 do 12 °C. Najviša uglavnom između 12 i 15 °C, u gorju malo niža.

Osjetna je razlika u temperaturama već od jutros. U Zagrebu je tako jutros izmjereno +6 stupnjeva, za razliku od jučerašnjih -6, a meteorologinja N1 televizije Tea Blažević ističe da je razlog tome dotok toplog zraka u južnoj struji.

U idućim se danima očekuju još više temperature koje će ići i do 15 stupnjeva, a to su iznadprosječno visoke temperature za siječanj.

Ipak, nestabilnosti će donijeti kiša, a meteoalarm upozorava i na olujne udare jugozapadnjaka, posebice u gorju, a na moru će puhati umjereno do jako jugo.

Više kiše očekuje se u petak. Na moru je moguće i poplavljivanje obalnih područja zbog obilne oborine do koje će doći prolaskom ciklone.

Dosta kiše će biti i u subotu, posebno u gorju i na Jadranu, a zbog visokih temepratura se očekuje ubrzano otapanje snijega, zbog čega bi se vodostaji rijeka mogli naglo podići, javlja meteorologinja N1 televizije, donosi Jutarnji list.

18. travanj 2024 11:38