StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠpijunska sapunica

Srpska tajna služba prebacila je ‘kralja kriptovaluta‘ u Crnu Goru i učinila neizvjesnim formiranje nove vlade

Piše Vlado Vurušić/ JL
13. lipnja 2023. - 19:54

Nisu ni počeli pregovori o sastavljanju nove vlade, a Crnu Goru potresa afera koja bi mogla imati izravan utjecaj na tijek i ishod tih razgovora. Naime, afera odbjeglog južnokorejskog "kralja kriptovaluta" koja je uzdrmala Crnu Goru pred izbore, pa kažu i imala određeni utjecaj na njihov ishod, dobiva novu, napetu i bizarnu "trilersku" dimenziju koja bi mogla dodatno poremetiti odnose dviju susjednih zemalja, ali i zakomplicirati postizborna dogovaranja oko nove crnogorske vlade, piše Jutarnji list.

image

Prema crnogorskoj obavještajnoj zajednici, akciju ‘prebacivanja‘ Kwon Do-hyunga u Crnu Goru izvela je srpska sigurnosna služba BIA, na čijem je čelu Aleksandar Vulin

Afp

Naime, podgorički portal M objavio je, pozivajući se na "pouzdane izvore" iz crnogorske obavještajne zajednice, da je akciju "prebacivanja" Kwon Do-hyunga u Crnu Goru izvela srpska sigurnosna služba BIA, na čijem je čelu Aleksandar Vulin, najbliži suradnik Aleksandra Vučića i, kažu, "prvi čovjek Moskve u Beogradu", i to "automobilom s diplomatskim tablicama", i da su informaciju o "načinu njegova prebacivanja" imali tehnički premijer Dritan Abazović, odlazeći ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić i prvi operativac crnogorske obavještajne zajednice (ANB) Artan Kurti.

uplitanje Beograda u crnogorski izborni proces

Pokaže li se ta informacija točnom, to bi moglo prouzročiti ozbiljan diplomatsko-politički skandal između Srbije i Crne Gore te pokušaj uplitanja Beograda u crnogorski izborni proces. Naime, južnokorejski "kralj kriptovaluta" Kwon Do-hyung bio je u poslovnim i financijskim vezama sa čelnikom pobjedničke liste na parlamentarnim izborima Pokret Evropa sad! Milojkom Spajićem, najvjerojatnijim mandatarom za sastav nove vlade, a prije svog, kako piše crnogorski portal, "misterioznog pojavljivanja u Crnoj Gori boravio je u susjednoj Srbiji". Krajem 2022. godine i The Financial Times je pisao da su istražitelji iz Južne Koreje objavili kako "trag za ‘kraljem kriptovaluta‘ seže čak do Srbije".

image

Crnogorskom izbornom pobjedniku Milojku Spajiću iz Srbije je stigao ‘vrući krumpir‘

Savo Prelević/Afp

Prema portalu M, njihovi navodi su potvrđeni i na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost koju je sazvao odlazeći premijer Dritan Abazović, i to baš u vezi s pismom Kwon Do-hyunga, u kojem je ovaj, između ostalog, navodno "naveo da se sastajao u Beogradu s Milojkom Spajićem u prosincu 2022. godine".

U vladi mogući svi, samo abazović ne

Ministar unutarnjih poslova Filip Adžić je, kako navodi portal M, "nevješto pokušao prikriti način ulaska Kwon Do-hyunga u Crnu Goru, pravdajući se time da je najvjerojatnije ušao s falsificiranim pasošem i da granična policija zato nije provjeravala radi li se o licu s potjernice.

image

Uhićeni Do Kwon poslovno je surađivao s Milojkom Spajićem

Savo Prelević/Afp

No, portal M se pita kako je policija na podgoričkom aerodromu "prepoznala falsificiranu putovnicu Kwon Do-hyunga kada je 23. ožujka pokušao napustiti Crnu Goru te je uhićen"? No, afera o njegovoj povezanosti s čelnikom Pokreta Evropa sad! buknula je usred izborne kampanje, a nakon izbora Milojko Spajić je kazao da će o sastavu nove vlade razgovarati sa svima osim s DPS-om, ali i Dritanom Abazovićem i njegovim URA-om, koji se jedno vrijeme smatrao sigurnim koalicijskim partnerom.

Stvari se kompliciraju, a špijunska skandalozna saga se nastavlja, piše Jutarnji list.

image

U budućoj Spajićevoj vladi ima mjesta za sve, osim za bivšega premijera Dritana Abazovića

Ante Čizmić/Cropix
01. svibanj 2024 22:57