StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLažni iskazi

Sjetili se nakon dvije i pol godine: podignuta optužnica protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena

Piše Vladimir Urukalo/sd
29. lipnja 2023. - 17:00

Nakon gotovo dvije i pol godine od kad je u slučaju Zdravka Mamića donesena pravomoćna sudska odluka prema kojoj nije bilo nikakvih zakonskih prepreka da se eventualni kazneni progon protiv proslavljenih hrvatskih nogometaša Luke Modrića i Dejana Lovrena ponovno pokrene kazneni progon za davanje lažnog iskaza, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku je u srijedu podiglo optužnicu protiv navedenog dvojca. Slobodna Dalmacija je još u srpnju 2021. godine objavila tekst s mišljenjima eminentnih pravnih stručnjaka prof. dr. sc Zlate Đurđević i prof. dr. sc. Damira Primorca koji su tvrdili da nema nikakvih pravnih prepreka da DORH podigne optužnicu nakon pravomoćne presude protiv Mamića, ukoliko naravno ocijene da postoje dokazi koji potvrđuju postojanje osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo davanja lažnog iskaza, piše Slobodna Dalmacija.

Bilo je samo pitanje da li se DORH usudi to napraviti obzirom na značaj navedenih nogometaša i utjecaj u našem javnom prostoru, a kako je vrijeme odmicalo činilo se da je ta stvar prepuštena zaboravu usprkos "dosadnom" zapitkivanju novinara SD koji je, posljednji put u veljači ove godine, pitao ODO Osijek što misle napraviti. Tada smo dobili odgovor da "ovo državno odvjetništvo i dalje razmatra činjenična i pravna pitanja vezana za eventualno pokretanje kaznenih postupaka protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena zbog kaznenog djela davanja lažnog iskaza iz članka 305. stavak 1. Kaznenog zakona" te da se radi o "složenoj pravnoj problematici vezanoj uz više odluka u više predmeta i pred raznim sudovima" te da "razmatranje relevantne činjenične i pravne problematike oko eventualnog pokretanje kaznenih postupaka protiv Luke Modrića i Dejana Lovrena još nije dovršeno". No, očito je došlo vrijeme da se razmatranje napokon dovrši.

Kako su izvjestili, Dejana Lovrena tereti se da je počinio kazneno djelo davanja lažnog iskaza 1. rujna 2017. godine na Županijskom sudu u Osijeku kada je tijekom rasprave u kaznenom predmetu protiv četvorice okrivljenika zbog kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, iako ga je raspravni sudac upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo. Bivšeg braniča "Vatrenih" tereti se da je svjesno neistinito iskazao kako je aneks ugovora o pofesionalnom igranju potpisao nedugo nakon potpisivanja svog ugovora o profesionalnom igranju s matičnim klubom iako je znao da to ne odgovara istini. ODO ga tereti da je svjesno neistinito iskazao kako je vlastoručno potpisao tri dopisa (dopisi upućeni matičnom klubu u kojima se u njegovo ime traži isplata određenog postotka transfernog obeštećenja i sadrže potpis s njegovim imenom), kao i da je neistinito iskazao da je tih dana bio u Hrvatskoj i da je osobno otvorio posebni račun u banci u Zagrebu te da je na dan uplate novca, osobno proslijedio taj novac na bankovni račun treće osobe, iako je bio svjestan da je u to vrijeme bio u Francuskoj.

Našeg proslavljenog kapetana Luku Modrića kojem se zbog nogometnih vještina divi cijeli svijet, ODO nakon više od dvije godine "proučavanja" dokumentacije, tereti da je dao lažni iskaz tijekom rasprave u suđenu protiv braće Mamić te bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića i poreznika MIlana Pernara, iako je od strane suca bio upozoren da je dužan govoriti istinu i da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo.

Modrića ODO optužnicom tereti da je svjesno lagao da je anekse ugovora o profesionalnom igranju (regulirana podjela transfernog obeštećenja između njega i matičnog kluba) potpisivao svaki put kada bi produžavao profesionalni ugovor te da je te anekse ponovno potpisao nakon odlaska iz matičnog kluba. Tereti ga se da je znao kako to nije istina jer je navedene anekse ugovora potpisao kada je napustio matični klub. Na teret mu se stavlja i da je, kada mu je predočen dio zapisnika o njegovom ispitivanju tijekom istrage, svjesno neistinito iskazao kako je iznoseći iskaz tijekom istrage mislio samo na reguliranje njegovog građanskopravnog odnosa s trećom osobom i kako nije tijekom istrage iskazao da je anekse ugovora s matičnim klubom potpisao naknadno, iako je bio svjestan da to nije istina.

Podsjetimo da je Modrić dao iskaz 30. kolovoza 2015. godine te je to bio jedan od ključnih dokaza u Mamićevu predmetu, jer je tada istražiteljima rekao da je sporne anekse ugovora o podjeli novca od transfera na osnovi kojih je izvlačen novac iz Dinama potpisao nakon prelaska u Tottenham. Nakon toga, još jednom i to 11. srpnja 2016. godine, Modrić je u USKOK-u ponovno svjedočio te je potpuno identično iskazivao kao i prvi put. No, dvije godine poslije, u lipnju 2017. godine, na suđenju u Osijeku je došlo do iznenadnog, već "opjevanog" obrata u kojem je Modrić na gotovo svako pitanje USKOK-a odgovarao sa "ne sjećam se...". Isto kao i njegov reprezentativni suigrač Dejan Lovren koji je također tada "izgubio pamćenje".

27. travanj 2024 23:09