StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNI ‘O‘ OD OBNOVE |

SISAČKA BOLNICA: Četiri mjeseca nakon razornog potresa teški pacijenti još uvijek spavaju u šatorima pred bolnicom

Piše slobodna dalmacija
13. travnja 2021. - 18:38

Skoro četiri mjeseca nakon potresa pacijenti i dalje leže u šatorima ispred Opće bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku, piše Index.hr, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Potvrdila im je to i predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) dr. Ivana Šmit, ujedno i specijalist internist i subspecijalist kardiolog koji radi na odjelu interne u sisačkoj bolnici. Njoj i njenim kolegama nije jasno zašto se nije osposobio novi paviljon te smatra da bi sisačka bolnica trebala biti prioritet cijele zemlje. 

- Još uvijek se ništa nije pomaknulo s mjesta nakon potresa. I dalje smo u šatorima, krenuli smo samo s dijalizom. Na kirurgiji imamo samo 24 internistička kreveta, dok smo ih prije imali 150. Kirurški šok nam još uvijek nije riješen. Imamo samo dva intenzivna kreveta u cijeloj bolnici, oba su smještena u predrađaonici (te krevete čuvamo za teške slučajeve, npr. kad osobe teško stradaju u prometnim nesrećama). Inače smo ih imali 20. Sisak sad nema intenzivnu za pacijente u stanjima šoka i za one koji imaju krvarenja ili pak teške infarkte. Pacijenti u takvim stanjima leže ili u šatorima ili u hitnim ambulantama, pa nemamo prostor za pregledati hitnog pacijenta", ispričala je dr. Šmit Indexu.

Potvrdila je kako se neki epidemiološki standardi nikako ne poštuju jer nemaju prostora za njih, a opisala je i jedan radni dan. Konkretno, prošli petak kada je imala dva hitna slučaja. 

- Oba pacijenta su trebala nadzor intenzivista dok se čekao njihov PCR-test, imali smo problem gdje ih smjestiti. Na kraju smo ih stavili u prostor hitne ambulante, gdje se inače dovode pacijenti na preglede. U to vrijeme nismo mogli raditi s drugim pacijentima, nismo imali gdje pregledavati ljude. Svi skupa se pitamo zašto nije osposobljena intenzivna jedinica koja je u zgradi kirurgije, a koja je 'zelena' i ne treba velike zahvate. Ni tamo se ništa nije pomaknulo s mjesta, osim što su se osposobila dva odjela- kazala je Šmit.

Iako je sve više hitnih slučajeva, kaže kako oni i dalje rade u nenormalnim uvjetima koji su debelo ispod standarda. 

- Sve je više i pacijenata pod temperaturom, njih smještaju u šatore dok ne dođu testovi na covid. Tako oni koji su negativni borave pored onih za koje se kasnije ispostavi da su pozitivni. Nekad je nemoguće naći i slobodan sanitet da pacijente vozi za Zagreb, pa i ti pacijenti za to vrijeme moraju negdje boraviti u bolnici- ispričala je Šmit.

Tvrdi kako novoizgrađena zgrada novog paviljona, zjapi prazna.

- Strašno je da ta bolnica nije bila prioritet cijele države- zaključila je dr. Šmit za Index odakle su poslali upit ravnateljstvu bolnice vezano za stanje, ali do zaključenja teksta nisu dobili odgovor. 

Krajem mjeseca siječnja pomoćnik ravnatelja Marin Resputić kazao im je kako nova zgrada nema uporabnu dozvolu. 

- Nema uporabnu dozvolu i nju nije lako dobiti. Ta zgrada ima samo struju i vodu. Jedino su nam interna i covid-odjel u šatorima. U šatorima je ukupno 40 kreveta, po 10 u svakom, to su vojni šatori, oni su grijani, imaju struju, monitore i tamo ima pacijenata koji leže. No ne radimo gastroskopije i kolonoskopije. Internistički pacijenti nam nisu smješteni u zgradi, jer je ona oštećena, tako da imamo dva šatora za pacijente s odjela interne. Oni su tamo dok ih ne stabiliziramo pa se kasnije šalju u druge bolnice. Svi teži pacijenti se šalju u bolnice u Zagrebu i Karlovcu. Internu ćemo smjestiti na kirurgiju kad se ona obnovi, no ne znamo kad će to biti- rekao je još prije tri mjeseca Repustić, prenosi Slobodna Dalmacija.

21. rujan 2024 16:21