StoryEditor
Hrvatska i svijetA NAROD UPLAĆIVAO...

Šef humanitarne udruge: ‘Novac za stradale u Petrinji spiskao sam na drogu i kocku‘

Piše jutarnji list
17. lipnja 2021. - 17:26
Bruno Konjevic/Cropix

Emisija Provjereno donosi šokantno priznanje šefa humanitarne udruge koji pred kamerom tvrdi kako je novac prikupljen humanitarnom pomoći, umjesto da ga proslijedi obitelji u potrebi – on nenamjenski potrošio.

Naime, obitelji Sigur iz Glinske Poljane, uz bolest s kojom se nosi, potres je oduzeo i dom. No došla im je ruka spasa, ili su barem tako mislili. U valu dobrote koji je pohrlio na Baniju i na njihov su prag stigli dobri ljudi, piše Nova TV, a prenosi Jutarnji list.

''Došli su ljudi iz Kaštela. Obećali su da će pokrenuti akciju za nas, da će prikupiti sredstva i da će nam praviti kuću, znači novu, ova bi se maknula i pravila bi se druga'', govori sugovornica Marija Sigur. Bilo je to, priča Marija, kao da ih je u najvećoj tami obasjalo sunce. Kaštelani okupljeni u nekoliko udruga obitelji Sigur pomogli su očistiti i zatrpani bunar, riješiti pitanje vode.

Ostao višak novca

Napravljena je i procjena za obnovu kuće i više se nije imalo što čekati. Pokrenuta je humanitarna akcija koja se odmah zahuktala. Prema procjeni, trebalo je biti skupljeno do 200 tisuća kuna, no unatoč dobrom odazivu skupljeno je oko 55 tisuća kuna.

''Zvali su me iz Vukovarsko-srijemske županije da udruga Slavonsko srce Tovarnik sa sjedištem u Tovarniku ima višak sredstava koja su skupili'' priča Ivica Vidović, predsjednik Hvidre Kaštela.

Humanitarnoj udruzi Slavonsko srce iz Tovarnika u jednoj je humanitarnoj akciji ostao višak sredstava.

Ona se po zakonu moraju prebaciti na račun prve iduće humanitarne akcije istoga tipa, o čemu na prijedlog ministarstva odlučuje nadležno tijelo u županiji. Vijest je to bila zbog koje su Kaštelani, kaže Vidović, gotovo skakali od sreće. I oni i obitelj Sigur, jer uz ono što su sami skupili i novac iz udruge iz Tovarnika imaju dovoljno za obnovu kuće, prenosi Jutarnji list.

No umjesto transfera novca – šok. Šef humanitarne udruge iz Tovarnika taj je novac potrošio!

''Na početku pokretanja akcije nisu nam rekli da moramo taj novac dati drugima. Tad sam ja poludio i nisam jednostavno htio dati novac nikome, nego sam ga nenamjenski potrošio'', govori za Provjereno šef udruge Slavonsko srce Tovarnik i otkriva na što: ''Na kocku, drogu i kurve!''

Svjestan je, kaže, da je počinio kazneno djelo i spreman je odgovarati, a otkriva i razlog zbog koje je potrošio novac: ''Bio sam frustriran! Stid me je, ali dokazao sam da oni koji igraju se bogova po županijama nisu svemogući!''

24. srpanj 2021 00:24