StoryEditorOCM

Sada u pet zemalja, a od 2025. u ljekarnama cijele EU moći ćemo podizati lijekove koje nam prepiše obiteljski liječnik. No farmaceuti upozoravaju: Ne može se mobitelom pogledati uho ili grlo

Piše Maja Rilović Koprivec
28. kolovoza 2023. - 18:45

Dio stranih turista u hrvatskim ljekarnama mogu podići lijekove preko e-recepta koji im je izdao njihov obiteljski liječnik. A takav e-recept izdan u Hrvatskoj trenutačno vrijedi u 5 zemalja - Finskoj, Estoniji, Portugalu, Španjolskoj i Poljskoj,  no od 2025. vrijediti će u svim zemljama Europske unije.  U Dubrovniku je ovih dana više od 20.000 gostiju, no malom je broju trebalo izdati lijek na e-recept, kaže Marina Svilokos, ravnateljica Zdravstvene ustanove Ljekarna Dubrovnik.

 - Najčešće se radi o slučajevima kada  turisti ne žele ići u turističku ambulantu, a trebaju neki lijek na recept, primjerice antibiotik pa ona kontaktiraju liječnika u svojoj  zemlji da im pošalje recept. Kronični bolesnici koji trebaju svoje redovite lijekove na recept, traže to jedino u slučajevima kada im se izgubila prtljaga, ili dogodila neka druga iznimna situacija. Turisti kojima izdamo lijek na recept  međutim, ne mogu te lijekove dobiti besplatno, nego ih ovdje plate, mi im izdajemo račun i onda refundiraju novac  u svojim zemljama. To već funkcionira dulje vrijeme nego se sve pomalo implementira u sustav do 2025. godine kada bi  trebala po istom načelu funkcionirati cijela Europa – govori Marina Svilokos. -  Po meni, nije to niti uvijek dobro da se lijekovi daju bez pregleda liječnika, jer ne može se mobitelom niti pogledati uho niti slikati grlo i bolje je da gosti odu u turističku ambulantu. Kad je bila riječ o kroničnim bolesnicima kojima se izgubila prtljaga, ili su imali neki sličan problem znali smo i ranije izaći u susret, mada je toga zaista jako malo slučajeva – navodi  Svilokos.

Zahvaljujući prekograničnoj zdravstvenoj mreži Europske unije, turisti iz desetak zemalja članica mogu podići lijek preko e-recepta - koji im je prepisao obiteljski liječnik. Na isti način građani Hrvatske mogu podići lijekove u  Finskoj, Estoniji, Portugalu, Španjolskoj i Poljskoj - tamo ga preuzmu, plate, a ovdje im se refundira iznos.

Hrvatska se odavno nalazi u sustavu prekogranične zdravstvene mreže EU pa liječnici u Portugalu, Češkoj, Luksemburgu, Francuskoj, Malti i Španjolskoj već neko vrijeme mogu pristupati podacima o pacijentu iz Hrvatske, ako u tim zemljama zatraže neplaniranu zdravstvenu skrb.

01. lipanj 2024 21:10