StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJesen stiže

S hladnijim danima stižu nam i nove varijante virusa COVID-a: Tri su tipa, jedan je opasniji od drugih

Piše Mozaik SD
6. rujna 2023. - 13:57

Zaboravili smo na neko vrijeme kako "korona" nije iščezla, vraća se i vraća se jako. Broj zaraženih raste, srećom svi s blažim simptomima, ali nova varijanta COVID-19 zabrinjava znanstvenike.

Ime joj je "Pirola", a u znanstvenim je materijalima zabilježena kao BA.2.86, to je visoko mutirana varijanta Omikrona, onog tipa "korone" kojeg pamtimo po velikom broju umrlih u zimu 2021.

image
Nikola Vilić/Cropix

- Kada se Omikron počeo širiti u zimu 2021., porastao je naglo broj oboljelih, taj tip je bio različit od Delte. Zbunjivalo nas je što je uspio potpuno izbjeći imunitet nastao od preboljenja ili od cijepljenja - kazao je infektolog dr. Scott Roberts.

- Postoje razlozi da se zabrinemo i zbog ovog tipa, jer u ovoj varijaciji virusa vidimo više od 30 mutacija na "spike" proteinu - priznavši kako je zabrinut upravo zbog velikih promjena, baš onakvih kakve su bile zabilježene između Delte i Omikrona.

image
/Shutterstock

Među zabilježenim podsojevima još su i Eris i Fornix, sve neka lijepa imena za grubu bolest.

Pirola

Pirola je visoko mutirajuća varijanta, prvi put uočena u Danskoj krajem srpnja, da bi se već u kolovozu pojavila u SAD-u.

Stručnjaci se nadaju kako ćemo uspjeti izbjeći crni scenarij, jer dokaza o ozbiljnijem oboljenju, hospitalizaciji i smrti još (uvijek) nema. Podsjećaju kako mjere zaštite moraju i dalje biti prioritetne, u gužvi nosite zaštitnu masku, redovito perite ruke i po mogućnosti se zaštitite cjepivom.

image
/Shutterstock

Simptomi zaraze ovim sojem su visoka tjelesna temperatura, drhtavica, kašalj, gubitak osjeta ukusa ili mirisa, glavobolja, gubitak teka i bol u mišićima.

Eris i Fornix

Prema američkom Centru za kontorolu bolesti tip Eris ili EG.5 je izazvao više od dvadeset posto slučajeva "korone" u SAD-u krajem kolovoza, što je, naglasili su znanstvenici, više od bilo kojeg druge vrste virusa. Drugia podvrsta nazvana FL 1.5.1 ili Fornix, slijedila je svoju "sestricu" u stopu i izazvala 13 posto oboljenja.

image
/Shutterstock

Originalni Omikron je izgleda "ispao iz igre", kao i njegovi nasljednici Alfa i Delta, sada, eto, "kraljuju" Eris i Fornix...

Ono što brine infektologe je činjenica kako Eris ima novu mutaciju na šiljastom proteinu (spike), što mu omogućava brži prodor u stanicu, samim time je više infektivan. Svjetska zdravstvena organizacija ga je obilježila kao onog koji bi mogao zaobići stečeni imunitet (bilo preboljenjem, bilo cijepljenjem).

27. travanj 2024 18:46