StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZauvijek izgubljeno

Ruske snage ne oduzimaju Ukrajincima ‘samo‘ živote i domove. Oduzeto im je još nešto nepovratno, ovaj izračun izaziva očaj i tjera da se još jednom zamislimo što ratovi čine ljudima

Piše S. Pg./sd
9. lipnja 2022. - 17:57

Ruske snage ne oduzimaju Ukrajincima ”samo” živote i domove. Okupatori oduzimaju i dragocjeno vrijeme našim građanima, posebno tijekom zračnih napada – objavila je Ukraine NOW na Twitteru, piše Slobodna Dalmacija.

A izračunali su i  koliko košta to vrijeme. Toga se konkretno prihvatila Valentina Zasadko, ravnateljica Fakulteta za javno upravljanje na Ukrajinskom katoličkom sveučilištu. Evo do kojih je rezultata došla...

Kaže da je Rusija već donijela enormno razaranje i gubitke u onim dijelovima Ukrajine koji su izvrgnuti otvorenom neprijateljskom djelovanju. Ali, čak i u područjima u kojima je (bilo) relativno mirno, napominje, rat je odnio mnogo toga dragocjenog. Poput, primjerice, vremena prinudno provedenog u skloništima tijekom zračnih uzbuna.

Tako su, zbrojeno, uzbune na raznim mjestima do 8. lipnja ukupno ovoliko trajale: u Luhanskoj regiji 68 dana i 7 sati, u Harkivskoj 23 dana i 5 sati, u regiji Černihiv 17 dana i 2 sata, a u samom Kijevu 16 dana i 17 sati.

To znači da tijekom tog vremena građani nisu radili, niti su se mogli normalno odmarati i bili su pod stalnim stresom skrivajući se od potencijalnog ili stvarnog raketnog napada.

Metoda kojom se može procijeniti vrijednost izgubljenog vremena je da se ukalkulira izgubljeni profit, uključujući i potencijalnu zaradu. A jedan od indikatora su, logično, plaće. Pretpostavlja se da je vrijeme koje je neka osoba izgubila moglo biti utrošeno na radu za neki osobni dohodak.

Tako je Valentina Zasadko pokušala izračunati gubitak (radnog) vremena u regiji Lavov dosad tijekom rata. Krenula je od toga da je broj zaposlenih u oblasti Lavov 1.030.900 (cca milijun i 31 tisuća). Prosječna mjesečna plaća je 420 dolara, a mjesec ima 176 radnih sati.

image

Ljudi u jednom od skloništa u Lavovu 7. svibnja

Hiroto Sekiguchi/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Koliko, dakle, košta gubitak vremena u regiji Lavov, s obzirom na ove parametre?

Cijena jednog sata svih zaposlenih ukupno je 2.371.070 dolara. Ukupno trajanje zračnih uzbuna za svih njih je – 134 godine. Gubitak preračunat u novac iznosi – 318 milijuna dolara. Je li to puno ili malo, retorički se pita Zasadko i odmah, za usporedbu, navodi da je to više od proračuna regije Lavov za 2022. godinu! Napominje da je ovo nesavršena kalkulacija i da bi je trebalo ”pročistiti”, ali da je ugrubo to otprilike to.

16. lipanj 2024 14:25