StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMučne priče

Rusi zarobljenim ukrajinskim borcima iz Azovstalja obećali da će ih ostaviti na životu, a onda je majka jednog od njih dobila najstrašnije pismo. Ostalima se gubi trag...

Piše Sandro Pogutz/sd
4. svibnja 2022. - 20:15

Jedan od pet zarobljenih ukrajinskih vojnika iz čeličane Azovstalj u Mariupolju pronađen je mrtav tjedan dana kasnije. Sudbina ostalih je nepoznata, javlja The Insider prenoseći "Važne priče", webzine na ruskom specijaliziran za istraživačko novinarstvo, sa sjedištem u Litvi, donosi Slobodna Dalmacija.

image

Dan Zvonik (prvi slijeva, s tetovažom na prsima) među drugim zarobljenicima iz Azovstalja

Screenshot

Press služba Narodne milicije DNR-a ("Donjecke Narodne Republike") objavila je 20. travnja video na kojem se vide ukrajinski vojnici koji su se navodno predali. U njemu se čuje kako Ukrajincima obećavaju da će ih ostaviti na životu i da će se poštivati međunarodni zakon o postupanju s ratnim zarobljenicima.

No, tjedan dana kasnije, majka Dana Zvonika, jednog od tih vojnika, dobila je fotografiju mrtvog sina, s prepoznatljivom tetovažom koja potvrđuje njegov identitet. U intervjuu za CNN rekla je kako vjeruje da joj je sina ubila ruska vojska.

1. svibnja njegovo je tijelo predano obitelji, a oni su vidjeli veliku rupu na potiljku svog pokojnika.

Novinari "Važnih priča" kontaktirali su suprugu drugog zarobljenog vojnika sa snimke. 19. travnja nazvao ju je i rekao joj da će biti prebačeni u bolnicu u Novoazovsku. Međutim, kasnije se pokazalo da tog vojnika u bolnici nema, “Ne kažu nam gdje ih drže", rekla je, ne znajući je li itko od njih više uopće živ.

Od tada o zarobljenicima nema nikakvih vijesti. Opsada Mariupolja traje gotovo dva mjeseca, a tvornica Azovstalj opstaje kao posljednje područje pod kontrolom Ukrajine.

Zavidni na termo čarapama

Druga mučna i na neki način bizarna priča o tretmanu zarobljenih Ukrajinaca stiže iz Novovoznesenska. Tamošnji uzničari počeli su se međusobno prepirati tko će uzeti – čarape utamničenih. Naime, petorica ukrajinskih vojnika, vezanih ruku, izuti i razodjeveni do pasa,  očito već teško pretučeni, odvučeni su u podrum seoske škole u tom selu, kada su njihovi ruski uzničari zavidno primijetili što nose na nogama: kvalitetne termo čarape.

Taj detalj, naizgled nebitan uslijed teškog mrcvarenja koje će uslijediti, ostaje ipak duboko utisnut u sjećanju jednog čovjeka koji kaže da je svjedočio torturi u podrumu. "Rusi su napunili kantu vodom i jednom po jednom zarobljeniku uranjali glavu u nju. Držali su ih unutra gotovo  minutu", rekao je Hrihorij Osmakov, 20-godišnji građevinar – javlja Times.

Ranije tog dana Rusi su ga uhitili pod sumnjom da je odavao informacije ukrajinskoj vojsci i tako se zatekao kako sjedi vezan u suprotnom kutu školskog podruma, dok se ovo barbarstvo odvijalo pred njegovim očima: “Kad bi se svaki zatvorenik gotovo utopio, glavu bi mu izvukli iz kante i postavljali pitanja." Ukrajinski vojnici bili su predaleko da bi čuo detalje. Ali, čuo je prepirku mučitelja i krvnika oko toga kome će pripasti njihove termo čarape.

Išli po oštriji nož za rezanje prstiju

Osmakovljev je mučenju i potom ubojstvu ove petorice ukrajinskih vojnika svjedočio u noći 8. travnja, nakon neuspjelog napada branitelja na okupirano selo u Hersonskoj oblasti. Njegov prikaz stravične scene u školskom podrumu u Novovoznesensku, koju je opisao za Times ovog tjedna, nakon što je pobjegao preko crte bojišnice, nije stao na navedenom. 

Naime, kad su mučitelji pokušali odrezati prste jednom od zarobljenika, otkrili su da je bajunet koji su koristili tup za tu namjenu. “Sve je načas zastalo dok se jedan ruski vojnik zaputio gore u školsku kuhinju, da nađe oštriji nož”, rekao je Osmakov, dok su mu se noge i ruke, prema opisu novinara Timesa,  tresle dok je pričao što se dogodilo: “Tip se vratio s nožem za meso i onda su nastavili.”

Zločini na obje strane

Stotine, možda i tisuće, ratnih zarobljenika uhićene su s obje strane u devet tjedana otkako su ruske snage napale Ukrajinu. Zlostavljanje zarobljenih boraca je uobičajeno, i iako su dokazi o ruskim ratnim zločinima masivni, obje strane su optužene za sudjelovanje u ponižavanju, iskorištavanju, ranjavanju i ubijanju zarobljenika. 

U već poznatom slučaju, za koji je Human Rights Watch zatražio od ukrajinskih vlasti da ga istraže, video objavljen 27. ožujka prikazuje kako ukrajinski borci pucaju u noge trojici zarobljenih ruskih vojnika u selu blizu Harkiva. Pougljena tijela trojice muškaraca, na istom mjestu, vide se u drugom videu sljedećeg dana.

Human Rights Watch već je apelirao na ukrajinske sigurnosne službe i brojne svjetske medije da odustanu od objavljivanja desetaka video zapisa zarobljenih ruskih vojnika na internetu, uključujući njihovo ispitivanje. Naime, takva praksa je u suprotnosti s Trećom Ženevskom konvencijom koja zahtijeva da se prema svim zarobljenicima postupa humano u svim okolnostima te ih se zaštiti od nasilja, zastrašivanja i propagandnog iskorištavanja u filmova i na fotografijama.

Čak i nakon smrti vojnici mogu biti izloženi povredi integriteta i dostojanstva, a obje strane često kontaktiraju članove obitelji protivnika poginulih na bojnom polju, šaljući im slike leševa njihovih najbližih. U nekim slučajevima, ubojstva su se očito dogodila nakon zarobljavanja.

Zaštititi dostojanstvo i nakon smrti

Gjunduz Mamedov, ukrajinski odvjetnik i aktivist za ljudska prava podrijetlom iz Azerbajdžana, prikuplja dokaze o ratnim zločinima kako bi ih predao Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu.

Pritom je ukazao upravo na slučaj s početka ovog teksta. Nakon što se spomenuti vojnik najprije pojavio živ, zajedno sa skupinom drugih ukrajinskih ratnih zarobljenika u ruskom propagandnom videu, prije četiri dana njegovoj majci poslana je fotografija leša kojeg se jasno može identificirati po tetovaži stonoge na prsima.

“Naravno, sada se pitamo što se dogodilo s ostalim zatvorenicima iz tog videa”, rekao je Mamedov za Times. “Dosad nije kontaktirana nijedna druga obitelj onih koji su su videu, što je na neki način dobar znak. Naime, uobičajena je praksa Rusa da ubiju ukrajinske vojnike, a zatim traže novac od njihovih obitelji za vraćanje tijela.”

24. lipanj 2024 14:33