StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRatno prepucavanje

Rusi optužuju: ‘Imamo dokaze da su instruktori NATO-a obučavali ukrajinske specijalce još u jesen 2018. godine!‘

Piše dv
14. ožujka 2023. - 07:03

Instruktori iz zemalja članica NATO-a, koji govore engleski i poljski jezik, proveli su posebnu minsko-eksplozivnu obuku ukrajinskog vojnog osoblja, sličnu onoj potrebnoj za izvođenje terorističkih napada na civile, a čije su vještine koristili teroristi na Sjevernom Kavkazu, rekao je ruski zaposlenik u agenciji za provedbu zakona za RIA Novosti.

Komentirao je fotografije i videozapise s pametnih telefona ukrajinskih vojnika ubijenih u regiji Doneck, koje je na uvid dobila ruska novinska agencija, prenosi Jutarnji list.

Sugovornik RIA Novosti tvrdi da je jedan od telefona pronađen kod vojnika s putovnicom na ime Volodimir Varga, rođen 1990. godine, tijekom napada na jedno od uporišta ukrajinskih trupa u Mariinki, grada koji je u borbama sravnjen sa zemljom.

Prema metapodacima fotografija i videozapisa, postalo je jasno da su snimljene u jesen 2018. godine, tvrdi RIA Novosti. Prikazuju kako instruktori na poljskom i engleskom jeziku podučavaju Ukrajince posebnim vještinama. Ističu kako im pokazuju kako pretraživati automobile, od improviziranih materijala sastaviti eksplozivne naprave i slično.

Na fotografijama je vidljivo, tvrdi agencija RIA Novosti, da se obuka održavala na vojnom poligonu Javoriv u regiji Lavov, u međunarodnom središtu za očuvanje mira i sigurnosti Nacionalne akademije kopnenih snaga.

- Vojnike su obučavali u jesen 2018. godine. Nije to bila obična višenamjenska obuka, nego obuka specijalnih postrojbi. Riječ je o napadima na zgrade, automobile, pretresima automobila, zarobljavanje neprijateljskih vojnika i slično, objašnjava ruski dužnosnik sigurnosti.

26. lipanj 2024 09:34