StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAZLOG ZA BRIGU ? |

REUTERS PRENIO UZNEMIRUJUĆU VIJEST Japan obustavio distribuciju Moderninog cjepiva, evo što ih je na to ponukalo

Piše DV
29. kolovoza 2021. - 11:04

Japan je obustavio distribuciju Moderninog cjepiva i povukao više od 1,6 milijuna doza tog cjepiva, izvijestila je agencija Reuters. Prema objavi japanskog Ministarstva zdravstva, u neiskorištenim dozama našli su „stranu supstancu koja reagira na magnet, moguće da se radi o metalu“.

Reuters navodi kako japanski mediji prenose tvrdnju tamošnjeg Ministarstva zdravstva prema kojoj je u cjepivu pronađena supstanca koja moguće reagira na magnete. Tragom ove vijesti, portal logicno.com javlja kako su u međuvremenu španjolski znanstvenici otkrili da se radi o grafenovom oksidu, novom materijalu o čijim svojstvima se malo zna u mainstream znanstvenim krugovima.

Spekulacije o prisutnosti grafenovog oksida u cjepivima protiv Covida-19 proizvođači su više puta opovrgnuli, navodeći kako nema govora o zastupljenosti metala u cjepivima dostupnim u Europskoj uniji, čiji je popis javan i nalazi se u uputama o lijeku.

Sama Moderna dosad je u EU dostavila više od 70 milijuna doza svog cjepiva protiv koronavirusa, a ugovori je obvezuju na isporuku materijala za ukupno 460 milijuna doza.

27. travanj 2024 14:49