StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAT U EUROPI

Raspitali smo hoće li na područje Dubrovačko-neretvanske županije stići izbjeglice iz Ukrajine te jesmo li spremni za nuklearni rat? Vas pitamo biste li primili Ukrajince da imate mogućnost

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
28. veljače 2022. - 21:03

U Hrvatskoj je trenutno sedamdesetak izbjeglica iz Ukrajine. Tridesetak ih je u našu državu stiglo po privatnim linijama jer tu imaju rodbinu ili prijatelje, a neki i nekretninu, dok su se ostali prijavili u prihvatni centar u Zagrebu, ali se u njemu zadržalo samo petoro Ukrajinaca. Ostali su krenuli dalje prema krajnjim destinacijama.

Ukrajina ima 44 milijuna stanovnika, a izbjeglice masovno pristižu na ukrajinsko-poljsku granicu. Za očekivati je da će Hrvatska, koja je udaljena tek 500-tinjak  kilometara od Ukrajine, prihvatiti i dio izbjeglica koje nemaju rješenje za smještaj, zbog čega se ubrzano pripremaju prihvatni kapaciteti.

Stožer Civilne zaštite i Hrvatski Crveni križ već su obavili prve pripreme. Ravnateljstvo Civilne zaštite je prije nekoliko dana svim županima uputilo upite o slobodnim smeštajnim kapacitetima na području njihovih županija i svi su poslali odgovore. Na osnovu tih podataka napravljen je popis lokacija s brojem smještajnih kapaciteta, saznao je Jutarnji.

image
Ukrajinci bježe pred ratom
Daniel Leal/AFP

Riječ je o objektima koji su u državnom vlasništvu, a sve lokacije zasad su na sjeveru Hrvatske. Navodno je u ovom trenutku osiguran smještaj za oko 3.500 osoba, a moguće ga je proširiti do 17.000. U slučaju velikog izbjegličkog vala, na graničnim prijelazima Goričan, Bajakovo te kod Belog Manastira bit će organizirani prihvatni centri gdje će se organizirati prihvat pristiglih ljudi i potom ih se slati na lokacije na kojima je organiziran smještaj, saznali su iz Jutarnjeg.

Na naš upit Dubrovačko-neretvanskoj županiji o prihvatnim kapacitetima i dolasku izbjeglica na naše područje odgovaraju nam: 

- Dubrovačko-neretvanska županija nije izravno na izbjegličkoj trasi i ne očekujemo veći val izbjeglica na našem području. Ipak, cijela Hrvatska, a napose naša županija, posebno je osjetljiva na trenutačno stanje u Ukrajini jer smo i sami doživjeli slična iskustva. Od prvog dana, kao i Vlada Republike Hrvatske, pratimo cjelokupnu situaciju i prema smjernicama Vlade napravit ćemo sve što je potrebno za osigurati kvalitetan prihvat i eventualni dolazak ukrajinskih izbjeglica na naše područje – stoji u odgovoru.

- Što se tiče organiziranih izbjegličkih kampova, za očekivati je da će biti ustrojeni u dijelovima Hrvatske koji su puno bliže područjima iz kojih pristižu izbjeglice kako bi se oni po završetku krize mogli lakše vratiti u svoje domove. I sutra se u Županiji organizira sastanak s predstavnicima operativnih snaga Civilne zaštite s područja Dubrovačko-neretvanske županije, uz Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, i svakako će ukrajinska kriza biti jedna od tema tog sastanka – najavio je Puljić. Isto smo pitanje poslali i Nacionalnom stožeru civilne zaštite, ali njihov odgovor nije stigao do narečenog roka.

image
Ukrajinske izbjeglice na granici sa Poljskom
Attila Kisbenedek/AFP

Ni načelnik Općine Konavle Božo Lasić ne vjeruje da će izbjeglice doći na krajnji jug Hrvatske. Na pitanje što je s Prevlakom i njenim smještajnim kapacitetima koji su se nekada spominjali kao prihvatni centar za izbjeglice iz Sirije – a što Prevlaka nikad nije postala niti je to bila njihova ruta kretanja – Lasić je komentirao da 'tamo ni čagalj ne može živjeti'.

Zanimalo nas je – ne daj Bože da zatrebaju – imamo li i na kojim lokacijama dovoljno atomskih skloništa. Na to su nam pitanje odgovorili iz Grada Dubrovnika:

- Na području Dubrovnika nalazi se 9 javnih skloništa i 14 skloništa u sklopu stambenih zgrada, na različitim lokacijama. Grad Dubrovnik je skloništa kojima raspolaže dao u zakup raznim udrugama, bez naknade, a većina ih se nalazi na području Mokošice.

- U slučaju nesreće, ugovorom je propisano kako udruge prostor moraju napustiti i dovesti u prvobitno stanje za zbrinjavanje stanovništva i to u roku od 24 sata po zahtjevu Grada Dubrovnika, odnosno Stožera civilne zaštite Grada. Gradski službenici nedavno su obišli sva skloništa koja su u odličnom stanju, udruge ih propisno i uredno održavaju – zaključili su iz Grada.

28. svibanj 2024 21:38