StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetProtiv nasilja

Prosvjed za Palestinu u Zagrebu: Rada Borić na skupu, Pernar drži zastavu, čuli se i povici ‘Allahu Akbar‘

Piše Hina, JL
25. listopada 2023. - 19:56

Prekid vatre i bombardiranja Gaze, prestanak izraelske okupacije te osiguranje humanitarnog koridora za pružanje međunarodne pomoći zatraženo je s mirnog okupljanja "Solidarno s Palestinom! Kontra ratu, kontra okupaciji" održanog u srijedu na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

Na taj način, kažu u Inicijativi za slobodnu Palestinu, pridružuju se globalnom protestu protiv "nemilosrdnog nasilja kojem lzrael više od dva tjedna izlaže pojas Gaze i Zapadnu obalu Palestine".

"Zahtijevamo hitni prekid vatre i stvaranje humanitarnog koridora radi pomoći međunarodne zajednice u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali", istaknula je Emina Bužinkić u ime organizatora.

Naglasila je da zabrinjava ravnodušnost međunarodne zajednice te ustvrdila da izraelske vlasti desetljećima guše slobodu Palestinaca.

‘Nasilje mora stati‘

"Kolonijalno nasilje Izraela prema Palestini mora stati. UN i međunarodna zajednica mora naći političko, a ne vojno rješenje", poručila je te pozvala okupljene da mirno sudjeluju u prosvjedu, te da ne ističu simbole mržnje.

"Tisuće bombi koje su pale na Palestinu ranile su 14 tisuća ljudi, a ubile pet tisuća, od kojih su oko dvije tisuće djeca", rekla je organizatorica i naglasila da žale i za 1.400 ubijenih Izraelaca.

"Tugujemo s njihovim obiteljima", rekla je.

Sirijski izbjeglica Nader Wash rekao je da "ostao u šoku" kada je vidio izraelsku zastavu izvješenu u Zagrebu te napomenuo da bi se onda trebala staviti i palestinska što su okupljeni podržali glasnim zvižducima te pljeskom.

"Ako Europa ne želi izbjeglice mora se prestati miješati u Bliski istok", rekao je te ocijenio da EU ne priznaje genocid nad Palestincima "zbog grižnje savjesti i vlastitog odnosa prema Židovima". "Zato izostaje osuda za genocid", rekao je praćen uzvicima: Free, free Palestine!

Pravnik Bermin Miškić rekao je da je u Palestini "umrla čovječnost". "Pred očima su mi mnoga djeca koje naša društva opetovano ne uspijevaju zaštititi", naglasio je i rekao da su više od 75 posto poginulih žene, djeca i starci. "Toliko o vojnim ciljevima".

"Bombardiranjem Gaze se provodi kolektivna kazna nad milijunima civila. Palestina je okupirana i već 75 godina ih se drži u kavezu. Zapadni svijet izražava suosjećanje sa Izraelom, a tko izražava suosjećanje s Palestincima koji su okupirani tolike godine?", upitao je i ocijenio da je u Gazi ostvareno kazneno djelo genocida.

Sve snimano

"Podignimo glas za pravično rješenje palestinskog pitanja, za prekid rata i nasilja, ali i okupacije Palestine. Samo se na taj način ova tragedija može dugoročno riješiti", zaključio je.

Prosvjednici, njih nekoliko stotina, nosili su transparente: "Solidarno za Palestinu, kontra ratu, kontra okupaciji", "Bombing kids is not self defence", "Free Palestine", "Ne ratu među narodima, ne miru među klasama", "Zagreb uz Palestinu". Nosili su i palestinske zastave.

Policija je snimala javni skup na Trgu žrtava fašizma kao i na trasi kretanja sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima. Na skupu su se pojavila saborska zastupnica Rada Borić te bivši saborski zastupnik Ivan Pernar, koji nosi palestinsku zastavu.

Na prosvjedu su se čuli i povici ‘Allahu Akbar‘. U jednom trenutku čulo se gromoglasno skandiranje: ‘Živjela Palestina!‘.

26. travanj 2024 06:32