StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNACIONALNI STOŽER CZ|

PRESICA BEZ MASKI: Ovo je povratak u normalno za cijepljene!

Piše dv
9. srpnja 2021. - 13:01

U četvrtak je zabilježeno je 110 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, među oboljelima bio je 121 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenata, a preminule su 2 osobe. donosi Jutarnji list.

Unatoč strahovima zbog širećeg delta-soja korone, Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) objavio je najnoviju koronakartu Europe na kojoj je Hrvatska još uvijek označena zelenom bojom, rečeno je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera CZ.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj nacionalnog Stožera Davor Božinović na početku pressice kazao je kako su svi u dvorani ispunili kriterije te je predložio da svi skinu maske.

- Ovo što smo danas napravili je namjera je da se pokaže javnosti koliko je ovdje riječ o jednostavnom modelu kako se može iskontrolirati situacija Svi koji borave u zatvorenom prostoru su sigurni, a bilo tko od nas da ne zadovoljava uvjete, morali bismo voditi pressicu da svi imamo maske. Ovo nas na najbrži mogući način može vratiti u ono što je normalno - kazao je Božinović te dodao kako s obzirom da imaju covid potvrde, mogu skinuti maske te kako je to poruka građanima da se cijepe kako bi se vratili normalnom životu.

Svih 27 država članica EU primjenjuje covid potvrde. Ne morate u karantenu ako ste cijepljeni, a vratite se iz Španjolske koja je u crvenom. Covid potvrde su uvedene da bi se olakšalo putovanje, ali je i potvrda o stanju osobe. Hrvatski državljani s covid potvrdom se u svakom trenutku može vratiti u državu. Uvijek postoji kočnica u hitnoj situaciji, države mogu donijeti odluku da osobe iz crvenih zemalja ne mogu natrag bez karantene - kazao je Božinović..

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da je u proteklih pet dana bilo 443 novooboljelih, dok je proteklog tjedna bilo to 415. Incidencija je 28,4, najniža u Istarskoj, a najviša je u Zadarskoj županiji. Hrvatska je u EU na 12. mjestu, a po stopi smrtnosti je na 20. mjestu.

- Liječnica iz Dubrave izašla je s podatkom o osam umrlih, a cijepljenih s dvije doze. HZJZ nije do jučer zaprimio nikakvu obavijest od Dubrave, to je nedopustivo, takve podatke je potrebno provjeriti kroz nekoliko baza podataka. Objavili smo takve podatke, do 19.5. nismo imali evidentiranu ni jednu smrt kod cijepljenih osoba. 19.5. broj cijepljenih s dvije doze bio je 300.000, a sad je četiri puta više i za očekivati je da ima i osoba koje su umrle od covida, a cijepljeni su s dvije doze. Upravo se u HZJZ-u to analizira i uskoro ćemo izaći s tim podacima. Mortalitet se prati uz pomoć anketa koje ispunjavaju bolnice, i tako znamo broj umrlih. A mrtvozornik podatke šalje u Zavod za statistiku i to je ono što definitivno odlučuje uzrok smrti. Mi ćemo u rujnu definitivno znati koliko je bilo lani smrti od covida, ovo što baratamo dnevno su podaci od anketa i preliminarni podaci.

Ministar zdravstva Vili Beroš osvrnuo se na nisku procijepljenost:

- Antivakserski pokret je izuzetno aktivan, neki kalkuliraju s vremenskim periodom, misle se cijepiti na jesen što je pogrešno, jer moramo spriječiti četvrti val. Određeni dio se ne želi cijepiti, ima i onih koji promišljaju. Ima socioloških i psiholoških elemenata, moramo osigurati što zdravije uvjete za rad- kazao je Beroš a Capak je dodao kako to obuhvaća širu analizu.

image
 Davor Bozinovic.
 
Marko Todorov/Cropix

- U vezi cijepljenja kolaju brojne dezinformacije, vezano z posljedice vezane na reproduktivno zdravlje. Sasvim sigurno nema nikakvih dokaza da djeluje na reproduktivno zdravlje, mnoge su osobe ostale trudne s pozitivnim ishodom trudnoće. Situaciju ćemo pratiti no odlučno demantiramo da osobe koje planiraju djecu se ne bi trebali cijepiti.

Stigli su najnoviji rezultati sekvenciranja, od 92 uzorka od 29.6., 49 ih je alfa, a 43 uzorka su s delta varijantom, što je za tri posto više nego prošlog petka.

- Delta raste i ima je Split, Zadar, Zagreb, Čakovec, Rijeka, nemam trenutno podatke o mjestu stanovanja, mjesta su otkud su došli uzorci. Ubrzano širenje je počelo i kod nas, a bit će i brže, potrebno je da se što prije cijepimo s dvije doze, ali i dalje se moramo držati mjera - kazao je Capak, a Božinović je dodao kako je zato važno izbjegavati masovna okupljanja.

- Iz svega što znamo ona su najveći rizik za zarazu. Mi smo propisali mjere s covid potvrdama. To je jedini put da život u ovim uvjetima teče koliko toliko normalno, donosi Jutarnji list. O čemu se još govorilo na konferenciji pročitajte OVDJE.

07. lipanj 2024 14:13