StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetI DALJE ‘NATEZANJA‘ U CRNOJ GORI

Premijer Dritan Abazović poručio kako se na spomen ploči u Morinju treba promijeniti ono što piše jer ispada da Crna Gora s logorom nije imala veze

Piše DV
27. listopada 2022. - 13:52

Premijer Crne Gore Dritan Abazović poručio je da nije čuo da je neko protiv same spomen ploče u Morinju, ali da se obilježja ne smiju postavljati nezakonito. Drži kako je i tekst na ploči neprimjeren.

- Imamo opciju da sprovedemo zakonsku proceduru i da na taj način legitimišemo tablu. Naravno, govoriće se vjerovatno i o tekstu koji nije baš potpuno odgovarajući, jer ispada kao da je neko nama nametnuo da radimo a da to nisu radile naše vlasti- kazao je Abazović. Kako je dodao, obilježja koja imaju veze sa zločinima nisu stvar dnevne politike. -Možda ih neki ministar tako doživljava, ali nisu. Tabla da, obilježje da ali u skladu sa zakonom- zaključio je Abazović, donosi Boka News.

Kako pak prenosi podgorička Pobjeda, premijer je najavio da će se i tekst na ploči trebati izmijeniti jer po njegovu mišljenju u dovoljnoj mjeri ne izražava odgovornost Crne Gore za uspostavu logora.

- Problem je i tekst na toj tabli, to će se morati korigirati, jer ispada da Crna Gora nikakve veze s tim nema - naveo je Abazović koji je zbog spomen ploče hrvatskih logorašima u Morinju smijenio ministre odbrane i vanjskih poslova, Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, Podsjetimo, ministri Konjević i Krivokapić 10. listopada otkrili su spomen ploču u bivšem logoru Morinj, podignutu u spomen na hrvatske civile i branitelje tamo zatočene u razdoblju od listopada 1991. do kolovoza 1992., zajedno s hrvatskim ministrima vanjskih poslova i branitelja, Gordanom Grlićem Radmanom i Tomom Medvedom.

Crnogorske vlasti naknadno su ustvrdile da je ploča postavljena bez potrebnih dozvola, a Državna inspekcija naložila je njeno uklanjanje. Pripadnici crnogorske vojske nisu dopustili ulazak inspektora bez izričite suglasnosti Ministarstva odbrane.

 

Zanima će vas i ovo: 

 

30. travanj 2024 23:05