StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Pravo na obranu‘

Premašena je brojka 20.000 mrtvih u Gazi. To je 520 puta gore nego u Ukrajini, a Musk kaže: ‘Samo tako nastavite‘

Piše Marin Prvan/sd
29. studenog 2023. - 15:00

Najnoviji podaci Euro-Med Human Rights Monitora sa sjedištem u Švicarskoj otkrivaju nevjerojatne razmjere zločina u Gazi. Ubijeno je 8.176 djece i 4.112 žena, koji zajedno čine 61 posto žrtava. To je jedno dijete svakih osam minuta, donosi Slobodna Dalmacija.

Ukupno je stradalo 20.031 Palestinaca, od čega su 92 posto civili. Za usporedbu, rat u Ukrajini je do sada zabilježio 9.614 civilnih smrti u 20 mjeseci, prema OHCHR-u. S obzirom na to da je ovo stanovništvo 22 manje od Ukrajine i da govorimo o samo 49 dana (za razliku od 20 mjeseci), sukob u Gazi je 520 puta smrtonosniji za civile od onog u Ukrajini. Za djecu čak 3.500 puta.

Vrijedi se prisjetiti i kako je Haaški sud predsjednika Rusije optužio da je ratni zločinac zbog “nezakonite deportacije” oko 6.000 ukrajinske djece s bojišnice.

Prema podacima IDF-a, Izrael ubija jednog ili dva borca Hamasa na svakih 20 civila. To znači da će morati pobiti 300.000 do 600.000 civila - trećinu stanovništva Gaze - kako bi ispunili svoj cilj (za kojeg Biden kaže da je "legitiman"): "brisanje Hamasa".

S ovim ciljem se, očito, slaže i Elon Musk koji je, prilikom posjeta Izraelu (ali ne i Gazi), poručio: "Nema izbora nego ubiti one koji inzistiraju na ubijanju civila." Je li ta njegova izjava uključivala i Benjamina Netanyahua, koji je obznanio da će nakon primirja nastaviti provoditi dosadašnji masakr "svom snagom", zasad nije poznato.

Ipak, njegovi ministri propagiraju nešto nježnije metode etničkog čišćenja. Recimo, ministar financija smatra da je "dobrovoljna migracija" Palestinaca van Izraela "pravo humanitarno rješenje". S njim se slaže bivša ministrica pravosuđa, koja predlaže da "iskoriste uništenje koje su sručili na njih (Palestince)" tako da "svaka zemlja uzme kvotu od 20.000 do 50.000" od dva milijuna koji "trebaju otići".

Ministrica obavještajnih službi pak započinje kolumnu citatom Alberta Einsteina o tome da "usred svake krize leži velika prilika". U ovom slučaju je to "dobrovoljno preseljenje" koje bi "podržali oni koji su prijatelji Palestinaca", pri čemu "međunarodna zajednica može pomoći u troškovima preseljenja". Dakle, Izrael čak može ovo "rješenje" dobiti potpuno besplatno. 

Ako pak svijet ne pristane ovaj plan, onda "Izrael nema drugog izbora nego Gazu pretvoriti u mjesto koje je privremeno ili trajno neprikladno za život", prema savjetniku ministra obrane, bivšem šefu Vijeća za nacionalnu sigurnost i operacija IDF-a Giori Eilandu.

Ali to, u biti, već i radi. Tome je posvjedočio i glavni dužnosnik Ujedinjenih naroda za pomoć, Martin Griffith. Britanac - kojem je jedna od prvih misija bila kambodžanska klaonica Crvenih Kmera - opisuje Gazu kao "najgoru ikad" krizu kojoj je svjedočio. "Mislim da ovako nešto nisam prije vidio. To je potpuni i krajnji pokolj", procijedio je Griffith. 

Bivši viši analitičar Pentagona Marc Garlasco također opisuje Gazu kao "iznad svega što je vidio u svojoj karijeri". S toliko velikih bombi koje su pogodile malo i gusto naseljeno područje, povijesni presedan mogao se pronaći samo "u Vijetnamu ili Drugom svjetskom ratu", procjenjuje Garlasco.

No neki idu i nešto dalje od ovoga. Tako su stručnjaci UN-a upozorili su na "genocid u nastajanju" u Gazi, pri kojem je Izrael pokazao "otvorenu namjeru uništenja palestinskog naroda pod okupacijom" i "pozive na drugu Nakbu". Izraelski profesor holokausta i genocida na Sveučilištu Stockton Raz Segal je pak tamošnje stanje opisao kao "priručnički genocid". 

Izraelske snage su dosad uništile 266 škola u Gazi te onemogućile rad 25 (od 35) bolnica. Ekipa Al Jazeere je tijekom primirja uspjela ući u Indonezijsku, koja je u ruševinama. Jedan medicinski brat je ispričao ekipi: "Četvrti kat su gađali projektilima. Isključili su struju ... Odveli su me u kut, tukli i ispitivali ... Svako pitanje je dolazilo s pljuskom. Kada su otišli, mogli smo i mi, ali samo obećao Alahu da nikada neću ostaviti svoje pacijente same i bit ću zadnji koji će napustiti ovu bolnicu."  

Al Shifa je tek posebna priča. Odluka Izraela da napadnu ovu ustanovu bila je opravdana tvrdnjom da Hamas upravlja podzemnim "zapovjednim i kontrolnim centrom", koji je jedan izraelski dužnosnik opisao kao "glavno središte aktivnosti Hamasa". Izraelska vlada objavila je i 3D animaciju koja je trebala dočarati navodni teroristički stožer ispod bolnice. Anonimni američki dužnosnici dali su vjerodostojnost izraelskim tvrdnjama, rekavši da su "uvjereni da je Hamas koristio mreže tunela ispod bolnica, posebno Al Shifa, za područja zapovijedanja i kontrole, kao i za skladištenje oružja".

Međutim, čitava stvar se pokazala kao PR-ovska katastrofa za Izrael. Da, ispod bolnice su otkriveni tuneli. Ali to nije bilo iznenađenje, s obzirom na priznanje izraelskih dužnosnika da su ih oni izgradili prije četrdeset godina. IDF-ov video čak sugerira da je ulaz u tunel bio betoniran te da se moguće koristio kao rezervoar za vodu. 

Čak je i Izraelu uvijek skloni Associated Press iskazao sumnju prema "terorističkom tunelu Hamasa". "Prostorije su uključivale klima uređaj, kuhinju, kupaonicu i par metalnih krevetića u sobi napravljenoj od zahrđalih bijelih pločica. Činilo se da su van uporabe ... U sobama nije bilo uvjerljivog dokaza da su ih koristili militanti Hamasa", pisalo je u članku AP-a.

Što se tiče oružja navodno nađenog u bolnici, CNN izvještava: "Videozapis Izraelskih obrambenih snaga od 15. studenoga koji prikazuje obilazak Hamasovog oružja pronađenog u bolnici Al-Shifa pokazuje manje oružja na mjestu događaja nego u kasnijim snimkama koje su snimile međunarodne novinarske ekipe, što ukazuje da je oružje možda premješteno ili tamo postavljeno prije dolaska novinarskih ekipa."

Pritom je potpuno ispod radara prošla priča Jerusalem Posta, objavljena dan prije napada na Al Shifu, a koja je objelodanila da su izraelske snage već otkrile podzemni zapovjedni objekt Hamasa kilometrima daleko.

Vojne snage IDF-a su napustile Al Shifu nekoliko dana nakon racije. Zbog njihove pogrešne procjene se osam beba ugušilo do smrti, a deseci pacijenata su ubijeni. 

"(Bombardirati) civilnu infrastrukturu, onemogućiti grijanje, onemogućiti struju ... i gađati, sasvim doslovno, nedužne civilne mete, igrališta, škole, bolnice.... To je potpuna izopačenost", zgrožen je govorio koordinator za strateške komunikacije u Vijeću za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući John Kirby. "Nikada ne smijemo dopustiti da zločini ... postanu naše novo normalno ... Bombardiranje škola, bolnica i stambenih zgrada do ruševina, nije normalno", grmio je američki državni tajnik Antony Blinken.

Naravno, oboje su govorili o Rusiji. 

Premda i američki predsjednik osobno potvrđuje da Izrael provodi "neselektivno bombardiranje" - što je ratni zločin - kako bi im u ovome dodatno pomogao, Washington "planira ukinuti sva ograničenja izraelskog pristupa američkim zalihama oružja". Zbog ovakve vanjske politike, Bidenov rejting je pao je na najnižu razinu njegova predsjedništva; 40 posto. Među biračima u dobi od 18 do 34 godine čak 70 posto njih ne odobrava njegove postupke prema krizi na Bliskom istoku.

Štoviše, anketa Reutersa je pokazala da 68 posto Amerikanaca želi prekid vatre. Tome unatoč, u "najvećoj demokraciji na svijetu", svega 4,5 posto zastupnika Kongresa podržava to isto. A kako bi javno demonstrirali gnušanje prema ideji slušanja trenutne volje naroda, na proizraelskom prosvjedu u Washingtonu su se republikanski predsjednik Kongresa Mike Johnson​, demokratski vođa manjine Hakeem Jeffries i još dvoje senatora uhvatili za ruke i skandirali: "Mi stojimo uz Izrael!"

Prije toga se Johnson obratio publici riječima: "Pozivi na prekid vatre su nečuveni." Nakon toga je masa upala u delirij i počela unisono vikati: "Nema prekida vatre, nema prekida vatre!"

Na tom istom prosvjedu je jednu stariju Židovku, s natpisom "Židovi kažu prekid vatre sada!", okružila grupa umotana u izraelske zastave. "Židovi su tamo bili prvi. Tko je bio ovdje prvi? Američki domoroci. Bi li oni nas trebali oteti i mučiti ... jer smo im oteli zemlju? ... Tako si je*eno glupa!", napala je jedna žena iz skupine protuprosvjednicu, očito pomiješavši Izraelce s Palestincima i okupatora sa žrtvom okupacije. "Željela bih da te živu siluju, snimaju i, ako ti je majka živa, joj pošalju video, da vidi kako goriš", poželjela joj je druga. 

Onaj tko je pak pozvao na prekid vatre je Netanyahuova nećakinja i profesorica političkih znanosti na američkom sveučilištu Providence, Ruth Ben-Artzi. "Prekid vatre je, zapravo, jedini način da se ikakvo rješenje može postići. Kontinuirano nasilje koje rađa nasilje uvijek iznova samo će nas još više udaljiti od rješenja", izjavila je. 

Iako je malo koji zapadni lider dovoljno hrabar (ili empatičan) da pozove na isto, napokon se javljaju neki bojažljivi glasovi. Naime, španjolski i belgijski premijer su održali tiskovnu konferenciju na granici Egipta i Gaze, kako bi kritizirali Izrael i pozvali partnere iz EU na priznanje neovisne države Palestine. "Ubijanje civila treba odmah prestati. Previše ljudi je umrlo. Uništavanje Gaze je neprihvatljivo. Ne možemo prihvatiti da se jedno društvo uništava na način na koji se uništava", poručio je Belgijac Alexander de Croo, dodavši da je jedino moguće rješenje ono političko.

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen je nakon ove jasno pacifističke geste optužio premijere da podržavaju terorizam te ih izgrdio što nisu "svu krivnju za zločine protiv čovječnosti" prebacili na Hamas.

Također, Škotski parlament je izglasao rezoluciju kojom se traži prestanak pokolja civila u Gazi i pozvao Međunarodni kazneni sud na istragu ratnih zločina. Dodatno, premijer Humza Yousaf je pozvao premijera Ujedinjenog Kraljevstva da prizna državu Palestinu.

O ratnim zločinima je razglabao i glavni Europske unije diplomat Josep Borrell. On je, na pitanje smatra li da je Hamas onime što je učinio 7. listopada počinio ratni zločin, odgovorio: "Da, smatramo to ratnim zločinom. To je jasno ubijanje civila bez drugog razloga osim što su tamo." Zatim, upitan smatra li EU da je ono što Izrael radi ratni zločin, Borell kaže: "Pa, ja nisam odvjetnik." 

Nedugo nakon toga, Borell, stajući uz arapsko-islamske ministre vanjskih poslova, je imao prilike svjedočiti posljedicama svoje nerazborite politike. Tako je ministar iz Saudijske Arabije otkrio da, kako bi "formulirali međunarodnu akciju za zaustavljanje rata u Gazi", će "prva stanica" za izaslanstvo koje predvodi "biti Kina". Tek nakon toga će ova mirovna delegacija posjetiti neke druge države. 

Uostalom, svima je već potpuno jasno da se ovaj 75-godišnji konflikt nikada ne može riješiti na bojnom polju. Konačno, to je priznao i izraelski general Aviv Kochavi, kazavši: "Hamas može biti poražen, ali otpor u glavama Palestinaca ne može biti uništen."

Dobro, svima osim vođe režima u Jeruzalemu, koji je u nedavnom obraćanju članovima svoje stranke rekao: "Ja sam jedini koji će spriječiti palestinsku državu." Elone, ne glumi da nisi čuo.

27. travanj 2024 15:53