StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPogledajte snimke

Požar na Čiovu više ne prijeti kućama, s buktinjom se bori 150 vatrogasaca i šest zrakoplova: ‘Situacija se ne čini dobrom...‘

Piše M.V./Jakov Žarko
27. srpnja 2023. - 17:20

Na Čiovu, odmah iznad naselja Okrug Gornji u popodnevnim satima u četvrtak izbio je požar. Kako doznajemo od mještana, požar se zbog vjetra brzo širi, piše Slobodna Dalmacija.

17:20 Pogledajte kako požar izgleda iz Splita. 

image
Veljko Grbesa/Cropix
image
Veljko Grbesa/Cropix
image
Veljko Grbesa/Cropix

17:10 Oko 17 sati kanaderi su uspjeli zaustaviti širenje vatre prema kućama u Slatinama, a vatra i dalje plamti sa južne strane Čiova gdje je prema našim informacijama požar i počeo, a u roku od par minuta zahvatio i sjevernu stranu. Kako nam javljaju čitatelji iz Splita, smrad od vatre osjeća se i u gradu pod Marjanom, a sa vatrom se bore sve moguće raspoložive, kako zemaljske, tako i zračne snage.

17:03 - Južna strana širi se uz pomoć vjetra. Nisu ugrožene kuće u Solinu, Splitu, Trogiru niti Kaštelima. Situacija se ne čini dobrom, ali dat ćemo sve od sebe da to što prije zaustavimo - kazao je glavni vatrogasni zapovjednik HVZ-a Slavko Tucaković za Radio Dalmaciju.

17:00 U gašenju požara sudjeluju vatrogasne snage sa operativnog područja Kaštela i Trogir, IVP Split te tri protupožarna zrakoplova Canadair CL 415 i tri protupožarna zrakoplova AT 802 FireBoss.

"U gašenju trenutno sudjeluje 150 vatrogasaca sa 30 vozila te 6 protupožarnih zrakoplova. Jak vjetar otežava gašenje, ali u ovome trenutku objekti nisu ugroženi", rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivan Kovačević.

image
Čitatelji/
image
Čitatelji/

“Izbio je požar otvorenog prostora na području Čiovo – Okrug Gornji Uvala Mavarštica. U gašenju sudjeluju pripadnici Intervencijske vatrogasne potrojbe Split te su upućena i dva kanadera”, izvijestila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

image
Screenshot/

16:40 Zemaljskim vatrogasnim snagama u pomoć su pristigle i zračne snage. Kanaderi se probivaju kroz gusti dim i nastoje ublažiti širenje vatre koja nevjerojatnom brzinom plamti prema kućama.

image
Čitatelji/

16:30 Sati prema Čiovu odjurilo je još nekoliko kaštelanskih vatrogasnih vozila, a da je stanje iznimno alarmantno govori podatak kako se vatrena buktinja u svega par minuta približila kućama u Slatinama. Vatra gledajući s područja Kaštela gdje se nalazimo, divlja brzinom munje i širi se jakim intezitetom.

image
Čitatelji/
image
Čitatelji/
image
Čitatelji/
image
Čitatelji/
02. lipanj 2024 21:34