StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMalo se zaigrao

Policijski ‘doktor za mito‘ pao zbog velikog apetita: koštalo ga je nabijanje računa u restoranu s Michelinovog vodiča

Piše Vladimir Urukalo/sd
7. srpnja 2023. - 14:38

Policijski inspektor Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije splitske policije, dr. sc. Vjeko Luetić (51), u splitskim pravosudno-policijskim krugovima poznat kao "doktor za mito i korupciju", uhićen je zbog sumnje da je kao mito primio 230 četvornih metara kamenih ploča vrijednih nešto manje od 10 tisuća eura te zbog toga jer se na račun tvrtke koju je istraživao častio ručkovima u jednom splitskom restoranu, piše Slobodna Dalmacija.

Osim njega, u akciji splitskog PNUSKOK-a uhićen je i Ivan Šipić, 70-godišnjak (nema veze sa istoimenim bivšim HDZ-ovimm gradonačelnikom Trilja - opa.) koji je jedan od vlasnika i direktora tvrtke iz Kaštel Sućurca koji je mito dao. Tijekom petka poslijepodne dvojica uhićenih bit će privedena sucu istrage, a USKOK je objavio da su sucu istrage splitskog Županijskog suda predložili određivanje istražnog zatvora. Također su objavili da je istragom obuhvaćena i 27-godišnja talijanska državljanka, no nju nisu privodili.

Kako doznajemo, inspektor Vjeko je bio zadužen za provođenje kriminalističke istrage protiv tvrtke "Ana Kamen projekt d.o.o." iz iz Kaštel Sućurca i direktorice te tvrtke, talijanske državljanke kineskog imena Yan Xu.

Naime, policija je prije tri godine otvorila obradu nad firmom i direktoricom zbog sumnje da je tvrtka prala novac i lažno iskazivala prihode koje je ostvarivala korištenjem koncesije na ekspolatacijsko polje "Ivana" u Planom kod Trogira koju su imali od 12. siječnja 2012. godine na rok od 10 godina za vađenje arhitektonsko-građevnog kamena.

Splitski policajac i ‘doktor za mito i korupciju‘ uhićen je zbog - mita! ‘Pao‘ je zbog kamena za gradnju bazena

Dakle, policijski "doktor za korupciju" je imao zadatak provoditi kriminalističku obradu pa je u vrijeme dok je ona trajala preko Šipića poslao poruku njegovoj kolegici direktorici da ih policija istražuje. Kazao je da će imati problema, no da se ti "problemčići" mogu riješiti i da rezultat istrage može biti povoljan i za firmu i za nju ako mu poklone rezane kamene ploče koju su policajcu trebale, kako smo doznali, za gradnju i oblaganje bazena kojeg Luetić gradi u dvorištu svoje kuće u rodnom mjestu Župa Donja u općini Zagvozd.

Očito je procijenio da može imati koristi i da će priča "upaliti" posebice zato jer su su osnivači tvrtke "Ana Kamen projekt" krajem rujna 2006. godine neki dosta utjecajni poslovni ljudi poput Matea Tramontane, nekadašnjeg direktora Brodotrogira koji je bio i dio skupine kojoj na splitskom Županijskom sudu za izvlačenje milijuna iz splitskog škvera i koji očekuju na jesen početak ponovljenog suđenja.

Tramontana je vlasnik i direktor firme Abundo d.o.o. za savjetovanje u poslovanju i upravljanju koja je jedan od osnivača "Ana Kamen projekta". Tu su još i Ivan Šipić potom firma "Honghong Huayi Investment Co. limited" iz Hong Konga, pa onda talijanska firma "New Cis Marble Srl" registrirana u Perugii te državljani Kine Chan Wang i Kam Wan Ng.

Po podacima iz sudskog registra, "Ana Kamen projekt" je u 2022. godini imala gubitak od preko 673 tisuće kuna odnosno oko 90 tisuća eura. Po podacima sa stranice Company wall, firma trenutno nije u blokadi, no bila je i to ove kao i prošle godine te 2018. godine. Firma je 2020. godine imala dobitak od nešto više od 12 tisuća kuna, a godinu poslije su zabilježili gubitak od 204 tisuće kuna.

image
Paun Paunovic/Cropix/Cropix

Dakle, kad je inspektor Luetić predložio rješenje problema, direktorica je pristala na to i sa kolegom Šipićem organizirala da se inspektoru Luetiću dostavi kamen pa je ovaj od jedne tvrtke iz Planog organizirao nabavu i dostavu dvjesto kvadrata kamenih ploča dimenzija 40x3 centimetra te dodatnih 30 kvadrata ploča dimenzija 32x3 centimetra ukupno vrijednih 9811 eura.

Nakon što su ploče isporučene, inspektor Vjeko je pozvao direktoricu da dođe u prostorije splitske Policijske uprave kako bi s njom, kako joj je prikazao, obavio razgovor u sklopu kriminalističke obrade, a kad je došla tražio je od nje da dođe u jedan kafić u blizini zgrade policije. Tada joj je, uz piće, kazao kako zna i ima puno kompromitirajućih dokaza o poslovanju tvrtke koju može, ako želi, i zatvoriti i napraviti im puno problema. No, dao joj je do znanja će "zažmiriti" ako i dalje bude susretljiva.

Pa je tako krajem srpnja 2021. godine došao u jedan poznati i skupi splitski restoran koji je koju godine prije bio uvršten u čuveni Michelin vodič najboljih restorana u Hrvatskoj te je sa, USKOK-ovim istražiteljima još uvijek nepoznatim društvom jeo i pio napravivši ceh od preko 14 tisuća kuna odnosno 1877 eura.

Osoblju restorana kazao je da će tri računa podmiriti firma "Ana Kamen projekt" pa su oni po njegovom nalogu toj firmi račune i ispostavili. No, direktorica Yan Xu je očito procijenila da je takvo ponašanje ipak pretjerano, pa je odbila platiti navedene račune za jelo i piće. Nakon toga, nije teško zaključiti, sve je prijavila policiji pa je krenula istraga koje je policijskog "doktora za mito i korupciju" dovela do toga da bude uhićen baš zbog mita i korupcije! Što je život!

31. svibanj 2024 15:12