StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVINJANI DONJI

Pogledajte kako je protekao prvi dan na samoj granici Schengena u Dalmaciji; Policajci su prošli posebne obuke, Imoćani su ponosni: Sad smo predziđe Unije, čuvamo Bruxelles

Piše braco ćosić/sd
2. siječnja 2023. - 17:29

Eto, Imoćani doživješe i to. Budući da su s Europom, pa i s eurom odavno već bili na ti, baš kao pravi Europljani, službeno uvođenje nove valute u platni sustav Hrvatske i nije ih moglo zateći nespremne, piše Slobodna Dalmacija.

Nešto malo problemčića bit će sa centima dok se stvari poslože na svoje mjesto, a možda će biti više šuškanja po džepovima. Ali snaći će se već oni.

No, ona druga povijesna novina od početka Nove 2023. godine svakako je ulazak Hrvatske u schengensku obitelj. A Schengen je Imoćanima sada tu pred vratima, nadohvat ruke. Jugoistočne krajnje granice Europske unije vijugaju velikim dijelom Imotske krajine, pa je Imotski u neku ruku predziđe Europske unije.

I tako od prošle nedjelje, ako krenete prema zapadu iz Vinjana Donjih, tamo s granice sa susjednom Bosnom i Hercegovinom, možete se bez problema prošetati cijelom Europom, a da pri tome ne trebate pokazivati nikakve dokumente, niti će vas za njih itko pitati. Ma što god netko govorio, to je lijep osjećaj koji puni dušu.

image
Braco Ćosić/Slobodna Dalmacija

Obuka policajaca

A kako je to na prvoj crti predziđa Europske unije na prvi radni dan u novoj 2023. godini? Budući da od Vinjana nema dalje granice, onda se na tome mjestu čuva i Bruxelles. E, sad, ima li na toj granici u Vinjanima nešto specijalno, je li sve u skladu sa zakonima Schengena? Kako to djelatnici Postaje granične policije iz Imotskog ureduju, na koji način čuvaju tu vanjsku granicu? Što se sve promijenilo, kako je doživljavaju putnici koji ulaze u Hrvatsku i ulaze u Europsku uniju?

Na sva ta pitanja dobili smo odgovor što promatranjem, što u razgovoru sa službenim osobama na samoj granici Schengena u Vinjanima Donjim.

- Uglavnom, u ova dva dana otkako je na snagu stupio schengenski režim nikakvih promjena nema, ni u radu djelatnika granične policije, tako ni u radu kolega carinika. Vidjeli ste i sami da je promet vrlo slab, gotovo da nema posla, nema gužvi, ni na teretnom, ni na putničkom ulazu.

Svi naši djelatnici već prije su uspješno prošli određene obuke gdje su stekli sve potrebno znanje u vezi sa primjenom propisa sukladnih schengenskom prostoru, odnosno schengenskim granicama. Rekao bih da je stanje redovno, normalno i mogu poručiti svim našim građanima da je praktički sve uobičajeno kao što je bilo i prije 1. siječnja - izjavio nam je Ivan Leko, pomoćnik načelnika za granicu Postaje granične policije Imotski.

image
Braco Ćosić/Slobodna Dalmacija

I stvarno, izlet u ponedjeljak izjutra na schengensku granicu u Vinjanima Donjim nije ostavljao nikakav specijalni utisak, osim onoga uobičajenog, na što smo već navikli. Primjećuje se vrlo slab promet s obje strane granice, granična policija i carina rade svoj uobičajeni posao pregleda dokumenata i robe. I to je to.

- Nemojte me slikati, a reći ću vam što god želite - riječi su jednog sredovječnog gospodina koji je ušao u Hrvatsku iz susjedne Bosne i Hercegovine u automobilu talijanskih registracijskih oznaka.

Samo poštivati zakon!

- Mogu kazati da sam očekivao možda veće gužve, preglede, ipak je ovo posljednja točka, prava granica Europske unije, no prošlo je sve tako jednostavno. Granična policija ljubazna, pregled dokumenata, potom carina isto tako, i ja kao građanin Europske unije mogu istaknuti da je sve u najboljem redu.

image
Braco Ćosić/Slobodna Dalmacija

Kako će proći putnici iz takozvanih trećih zemalja - ne znam, ali ako imaju uredne dokumente i poštenu nakanu za ulazak u Europsku uniju, i oni će isto tako normalno ulaziti. Treba samo poštivati zakon - veli nam naš sugovornik.

Eto tako je na schengenskoj granici u Vinjanima Donjim kod Imotskog, a mislimo da je slično i na ostalim. To je ono vidljivo, a kako se i na koji način čuva schengenska granica tamo gdje nema prijelaza, po noći, 24 sata, kojim metodama, e to je već neka druga priča.

Ono bitno je da se čuva i da se poštuju postulati Schengena, a sigurno da su imotski granični policajci već itekako osposobljeni za to, dakako i uz pomoć sofisticiranih uređaja. Jer nije im baš lako, oni su ti koji sada brane granice, vrijednosti i tekovine Europske unije. 

image
Braco Ćosić/Slobodna Dalmacija
19. travanj 2024 11:47