StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU Kabulu često stradaju nedužni

Pentagon objavio snimku na kojoj američki dron napada vozilo u kojem je bilo sedmero djece. Ubijena su na licu mjesta

Piše PSD
20. siječnja 2022. - 15:32

Pentagon je javno objavio video-snimku napada američkog drona u Kabulu u kojem je ubijeno 10 civila u posljednjim satima kaotičnog američkog povlačenja kojim je okončan 20-godišnji rat u Afganistanu. New York Times je tu snimku dobio kroz tužbu Zakona o slobodi informacija protiv Središnjeg zapovjedništva SAD-a, koje je potom te snimke objavilo na svojoj web stranici. To je prvo javno objavljivanje videosnimke napada 29. kolovoza, koji je Pentagon u početku branio, ali je kasnije nazvao tragičnom pogreškom, donosi Slobodna Dalmacija.

Videozapisi uključuju oko 25 minuta snimke onoga što je Times izvijestio da su dvije bespilotne letjelice MQ-9 Reaper, koje prikazuju scenu napada prije, tijekom i nakon što je projektil pogodio civilni automobil u dvorištu u jednoj stambenoj ulici. Nerazgovjetne slike prikazuju pojedince koji se kreću u zoni napada ili blizu nje.

Prošlogodišnja istraga Pentagona utvrdila je da je napad u Kabulu bio "iskrena pogreška" i preporučila nikakvu pravnu ili disciplinsku akciju, a taj zaključak je naišao na bijes Kongresa i skupina za ljudska prava. Kritičari su rekli da je izvješće pridonijelo kulturi nekažnjivosti i da nije riješilo sistemske probleme u američkom vođenju ratovanja dronovima, čineći buduće civilne žrtve neizbježnim.

Među žrtvama bombardiranja bili su Zemari Ahmadi, koji je radio za humanitarnu organizaciju sa sjedištem u SAD-u, i devet članova njegove obitelji, uključujući sedmero djece. Iako je istraga glavnog inspektora američkih zračnih snaga, general-pukovnika Samija Saida, otkrila da su operateri dronova pomiješali bijelu Toyotu Corollu na mjestu događaja s automobilom povezanim s terorističkom grupom te nisu uspjeli uočiti dijete vidljivo na snimkama nadzora dvije minute prije napada, nije pronašao nikakve dokaze o nepravednim radnjama.

“Istraga nije utvrdila kršenje zakona, uključujući i ratno pravo. Pogreške u izvršenju u kombinaciji s pristranošću potvrde i kvarovima u komunikaciji dovele su do žalosnih civilnih žrtava”, navodi se u izvješću. "Bila je to iskrena pogreška", rekao je Said novinarima u Pentagonu. "Ali to nije kazneno ponašanje, nasumično ponašanje, nemar."

Tri dana ranije u samoubilačkom napadu na zračnu luku ubijeno je 13 američkih vojnika i više od 160 Afganistanaca. Kada je kasnije priznalo svoju pogrešku u napadu dronom 29. kolovoza, Središnje zapovjedništvo je izjavilo da je utvrdilo da muškarac koji je vozio automobil nema nikakve veze s IS-grupom, prenosi Guardian.

26. travanj 2024 08:04