StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettajnovita milijunašica

Ova Srpkinja jedna je od najmoćnijih žena na svijetu, a malo tko je ikad čuo za nju. ‘Teška‘ je 290 milijuna dolara, nekoć je bila i agentica CIA-e...

Piše dv
16. kolovoza 2022. - 11:50

Amerikanka srpskog podrijetla, "teška" 290 milijuna dolara, jedna je od rijetkih žena na poziciji izvršne direktorice u području vojne industrije, a malo tko je uopće čuo za nju. Na čelu je moćne Macquarie grupe, koja je među najvećim proizvođačima obrambene tehnologije za američku vladu. Zove se Phebe Novakovic, piše mondo.rs.

Ona je najmoćnija Srpkinja na svijetu, milijunašica s Forbesove liste, bivša agentica CIA-e i žena koja je u oba braka zadržala djevojačko prezime.

Na Forbesovoj listi self-made women nalazi se na 88. mjestu s 290 milijuna dolara, dok je na 30. mjestu liste najmoćnijih žena svijeta, također prema Forbesu. Phebe se gotovo nikada ne pojavljuje u javnosti i ne voli govoriti za medije, a u rijetkim intervjuima koje je davala, jer se nije htjela eksponirati, rekla je da su je roditelji odgajali da bude skromna i da je najvažnije da biti dobra osoba.

Njezin otac bio je srpski imigrant koji je došao u SAD sa samo 50 dolara u džepu. Imao je 17 godina. Kasnije je postao vojni pilot, a on je glavni "krivac" što se ona zaposlila u vladi i obrambenoj tehnici. Znao je šest jezika, ali ne i engleski. Uspio je postati obavještajni časnik u američkim zračnim snagama.

- Mogućnosti koje je ova zemlja pružila mom ocu stvarno su mi usađene u ranoj mladosti i zato zaista vjerujem u služenje naciji - rekla je Novakovic.

image
Brendan Smialowski/Afp

Rođena 1958., a nakon srednje škole je na koledžu Smith studirala liberalnu umjetnost, a odatle je nakon 1979. otišla u CIA-u. Kada su je tijekom intervjua pitali može li iznijeti neke detalje o tome, brzo je odgovorila: ‘Nema šanse‘, istaknuvši prisutnost ruskog veleposlanika u publici, što je tada mnoge nasmijalo.

Phoebe je također diplomirala na Sveučilištu Pennsylvania 1989. godine. S dvije kćeri i trećom na putu, počela je tražiti posao. No njezin kasniji golemi uspjeh ne znači da su je svi uvijek dočekivali raširenih ruku. Ispričala je kako su je odbili na razgovoru u željezari u sedmom mjesecu trudnoće.

- Mislim da je to bio najbrži intervju na svijetu. Za otprilike 30 sekundi rekli su da ne zapošljavaju. Shvatila sam da to znači da ne zapošljavaju mene, kazala je. 

Naposljetku je dobila posao u Uredu za upravljanje i proračun tijekom mandata predsjednika Busha starijeg. Kasnije je radila za Pentagon, a u General Dynamicsu je od 2001. godine. U međuvremenu je postala generalna direktorica tvrtke koja je među najvećim vojnim suradnicima američke vlade.

image
Brendan Smialowski/Afp

Otkrila je i da voli operu, ljubav koju joj je prenijela baka tijekom odrastanja u Njemačkoj.

- Dugo sam živjela u Washingtonu i naučila sam da je najbolje letjeti ispod radara, rekla je. Očekivano, o njezinom privatnom životu ne zna se puno. Prijavljeno je da se dva puta udavala, za čovjeka po imenu Michael Vickers, a zatim 1985. za Davida Morrisona. U oba braka zadržala je djevojačko prezime.

- Suprug mi je podrška. Ne bih mogla raditi sve što radim da nije njega i podrške koju mi ​​pruža - rekla je jednom prilikom, objavio je mondo.rs.

 

04. svibanj 2024 22:23