StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetproveli istragu

Otkriće američkih obavještajaca: ‘Izrael nije odgovoran za napad na bolnicu u Gazi. Za sve je kriv kvar na raketi‘

Piše vijesti sd
25. listopada 2023. - 09:53

Američki obavještajni dužnosnici su rekli da su s velikom pouzdanošću utvrdili da Izrael nije odgovoran za veliku eksploziju u bolnici al-Ahli u Gazi prošloga tjedna.

Priopćili su da smatraju da je eksploziju u bolnici u Gazi izazvala palestinska raketa kojoj je otkazao motor, zbog čega se raspala na dva dijela i pogodila parkiralište bolnice.

Do tog su zaključka došli nakon što su pregledali više video zapisa i koristili tehnike geolociranja. Tvrde da je raketa pretrpjela mehanički kvar tijekom leta, a zatim se srušila. Rekla su to tri dužnosnika za Washington Post, pod uvjetom anonimnosti.

Konačna procjena da napad nije rezultat izraelskog oružja temeljila se na dvije stvari. Prvo, šteta od udara je bila u skladu s raketom, a ne s izraelskim streljivom kao što je bomba ili topnički projektil. To bi prouzročilo značajnu štetu na zgradi bolnice i ostavilo veliki krater. Videozapisi i slike pokazuju samo lakša strukturna oštećenja.

Drugo, analitičari su pratili putanju na temelju snimki s četiri lokacije. Procjenjuje se da je projektil ispaljen unutar Pojasa Gaze. Raketa je potom putovala sjeveroistočno, a desetak sekundi nakon lansiranja, motor je postao nestabilan. Nekoliko sekundi kasnije, primijećen je veliki bljesak. To je motor u kvaru. Kao rezultat tog kvara, raketa je promijenila smjer. Raspala se, a motor je udario u tlo, bojeva glava je pala na bolnicu i izazvala veliku eksploziju, objasnio je dužnosnik.

- S velikom pouzdanošću procjenjujemo da Izrael nije odgovoran za eksploziju u bolnici, no s malom pouzdanošću procjenjujemo da je Palestinski islamski džihad odgovoran za lansiranje rakete, istaknuli su američki dužnosnici za Washington Post.

Izrael je rekao da je eksploziju izazvalo neuspješno lansiranje rakete palestinske militantne skupine Islamskog džihada, koji je odbacio odgovornost.

Američki predsjednik Biden izjavio je dan nakon incidenta, dok je bio u posjetu Tel Avivu, da se čini da je eksplozija rezultat zalutale rakete koju je ispalila "teroristička skupina", ponovivši izraelsko stajalište.

New York Times, NBC News i drugi američki mediji izvijestili su o procjeni američke obavještajne službe ranije u utorak, pozivajući se na brifing s novinarima. Američki dužnosnik odbio je biti imenovan jer su informacije i dalje povjerljive.

Dužnosnici su rekli da se točan broj poginulih i ranjenih još ne zna, izvijestio je New York Times. Također su rekli da je na bolnici počinjena mala šteta i da se zgrada nije srušila, izvijestio je.

Procjena obavještajnih podataka temelji se na izraelskim prisluškivanjima palestinskih skupina, javno dostupnim video snimkama, prisluškivanjima komunikacija koje su dali Izraelci i slikama eksplozije i posljedica, rekli su dužnosnici novinarima.

Izvješće američkih obavještajnih službi koje nema oznaku tajnosti i u koje je Reuters imao uvid dva dana nakon eksplozije procjenjuje broj poginulih "vjerojatno na donjem dijelu raspona od 100 do 300", ali dodaje da se procjena može povećati.

03. svibanj 2024 10:09