StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetProšla je pakao

Oslobođena izraelska taokinja bori se za život: ‘Držali su je 52 dana u užasnim uvjetima. Stigla je s pulsom 40...‘

Piše Hina
27. studenog 2023. - 20:49

Kad je 7. listopada 84-godišnja Elma Avraham uzeta za taokinju iz svoga doma u kibucu Nahal Oz bila je samostalna, no iz Hamasova zatočeništva vratila se u nedjelju u teškom zdravstvenom stanju i "bori se za život", prema riječima bolničkog osoblja.

Ova prabaka oslobođena je s 16 drugih talaca, uključujući i četverogodišnju američku djevojčicu, na treći dan primirja između Izraela i Hamasa.

I dok je za druge taoce izviješteno da su se vratili dobrog zdravlja, Elmina kćer rekla je novinarima da je njezina majka stigla s pulsom 40 i tjelesnom temperaturom od 27 stupnjeva. Zamjenik upravitelja bolnice Soroka u Beršebi rekao je da je njezino stanje kritično te da se nalazi na respiratoru, pod sedativima na intenzivnoj njezini.

"Držali su je u užasnim uvjetima", kći Tali Amano je rekla novinarima pred bolnicom. "Mogli smo izgubiti moju majku da je došla nekoliko sati kasnije."

"Pedeset dva dana su je držali u uvjetima u kojima nijedno ljudsko biće ne bi trebalo biti držano", rekao je čelnik zdravstvenih poslova Foruma za taoce i nestale obitelji, Hagai Levine, "Jednostavno bez ljudskog dostojanstva, bezrazložno zlostavljanje."

Amano je rekla da se susrela s Crvenim križem i da ih je molila da njezinoj majci daju lijekove, no da joj je rečeno da lijekovi ne mogu biti dostavljeni.

"Stajali smo na ulazu, s paketima lijekova za nju", rekla je Amano. "Moja majka se nije trebala vratiti ovako i nemam pojma kako će preživjeti ove dane."

"Sastajemo se direktno s obiteljima i one su nas uputile da uzmemo osobne lijekove, no nismo ih mogli uzeti", rekao je glasnogovornik ICRC-a Reutersu.

"Nastavljamo pozivati na pristup taocima, kao i od prvog dana, i spremni smo obaviti te posjete", dodao je glasnogovornik.
 

27. travanj 2024 06:46