StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEPREDVIDIVI SOJ

Omikron donosi blaže, ali i neobičnije simptome: ‘Počelo je grebanjem u grlu, a trećeg dana se pojavio najgori simptom... Lijekovi gotovo uopće ne pomažu‘

Piše dv/M.P. portal SD
15. siječnja 2022. - 23:24

Ono u čemu su suglasni liječnici iz cijelog svijeta jest da su simptomi infekcije omikron sojem pomalo neobični, ali svakako blagi. Obično se manifestiraju kao i kod obične prehlade, a kao najčešći početni simptom navodi se bol u grlu i preznojavanje, prenosi Slobodna Dalmacija.

Tako je bilo i u slučaju Beograđanina koji je za srpski portal Žena opisao svoj tok infekcije.

- Počelo je preznojavanjem noću i grebanjem u grlu koje je pratilo curenje nosa, povremena glavobolja, suhi kašalj, suzne oči i blaga malaksalost - rekao je za muškarac.

I što se ostalih simptoma tiče, bili su baš onakvi kakve liječnici opisuju.

- Temperatura je bila oko 37 do 38, ne viša od toga, i bilo ju je lako skinuti bilo kojim lijekom - rekao je Beograđanin.

Ti simptomi su ga pratili, kaže, prva dva dana.

- Trećeg dana osjećao sam se prilično dobro, osim neobično jake glavobolje koju su lijekovi mogli tek djelomično ublažiti. To je neka drugačija glavobolja, specifična. Nije poput migrene, već osjećate pritisak sa svih strana. Što se ostalog tiče, sve je bilo ok, čak mi je i krvna slika bila u redu, kao da virusa i nema - kaže on.

Liječnici širom svijeta ove simptome navode i kao najčešće, a ustanove poput Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) redovno izbacuju liste s najčešćim simptomima. Liječnici inače apeliraju na ljude da ako posumnjaju da su zaraženi idu na testiranje iako simptomi nisu zabrinjavajući jer upravo to što omikron soj karakteriziraju laki simptomi znači da se virus munjevito prenosi, budući da ljudi obavljaju svakodnevne aktivnosti iako su zaraženi, upozorava portal Žena.

26. travanj 2024 01:43