StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPORAZNI PODACI

Obilježava se Nacionalni dan preživjelih od raka, Hrvatska pri vrhu europskih zemalja po smrtnosti

Piše dv
5. lipnja 2022. - 12:12
Pula, 260322. Glavna gradska trznica. Clanice Kluba Gea zajedno s predstavnicima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Istarskih domova zdravlja te Grada Pule i Istarske zupanije i gradjanima dijelile su narcise te prikupljale dobrovoljne priloge, a vise medicinske i patronazne sestre educirale su zene o nacinu samopregleda dojki.Dusko Marusic/Cropix

Nacionalni je dan preživjelih od raka. U Hrvatskoj je oko 170 tisuća oboljelih, a u svijetu 50 i pol milijuna onih koji su rak preživjeli. U našoj zemlji podaci su porazni - pri vrhu smo europskih zemalja po smrtnosti, a broj oboljelih raste.

U 2000. imali smo 70 tisuća oboljelih, čak sto tisuća manje nego danas. Na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića u Zagrebu održava se javnozdravstvena akcija. Okupljeni žele poručiti kako uvijek postoji nada te da ne treba odustajati.

Sjećamo se danas i onih koji su tešku bitku izgubili.

- Prije 14 godina dobila sam dijagnozu maligne bolesti, a godinu dana nakon mene dobio ju je moj muž. Dijagnoze u tom trenutku za njega, u zadnjoj fazi bolesti, bile su šest mjeseci života. Mi smo se tih šest mjeseci pitali kako preživjeti i on je živio šest i pol godina. Mi smatramo da su te godine dobivene. Želimo postaviti ključno pitanje - kako da nas preživljava više? Kako da se liječimo bolje?, poručila je Nađa Berbić.

Dodala je kako je potpora ključna jer bez nje se ne može ništa.

- To ne može biti samo problem oboljelih, problem obitelji koje su  i osiromašene i socijalno nevidljive. Bolest ne bira. Želimo skrenuti pažnju na to da je ključni korak provedba Nacionalnog strateškog plana za rak jer bi nas to odvelo ravno u budućnost. Plan su napravili eksperti, poduprli su ga politički akteri, jedino je pitanje njegove provedbe. Svi čekamo taj čas jer to znači onkološku mrežu, brigu o bolesniku, nove uređaje. To onda znači da se oni ne gube u labirintima nepoznatih ustanova i neizvjesne sudbine, nego da odmah imaju potporu, da se o njima brinemo i nakon bolesti, kako da se integriraju u društvo, rekla je Berbić za HRT.

 

02. srpanj 2024 16:58