StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStižu Crni stršljeni

Norvežani i Britanci šalju ukrajinskim specijalcima špijunske nano-dronove ‘Black Hornet‘ koji neprimjetno ulaze u zgrade kroz prozor ili vrata. Evo što još može moćna ‘lego‘ igračka

Piše Anita Belak Krile /SD
25. kolovoza 2022. - 13:51

Nebo iznad Ukrajine krcato je bespilotnim letjelicama svih veličina koje su aktivne noću i danju i angažirane u svim vrstama vojnih i špijunskih misija. Koriste se za bombardiranje, izviđanje kao i za transportu opreme i lijekova na prve crte bojišnice, ili kao što je bio slučaj u čeličani Azov za dostavu u opkoljenom području. Sad im stiže i najmanji dron koji su ikad imali, poznat kao Black Hornet ili Crni stršljen. Upravo ovaj nano-odron, koji je velik poput dječje Lego igračke, Ukrajinci su zatražili od europskih prijatelja kako bi njime mogli locirati neprijateljske ciljeve, provjeriti upadaju li njihovi gerilci u zamku ili utvrditi preciznost gađanja, a da pritom ostanu potpuno neprimijećeni.

Crne stršljene, koji su teški samo osamnaest grama i dugi 16 centimetara, vojsci Volodimira Zelenskoga poslat će Norvežani i Britanci. Dronovi su toliko maleni da se drže u ruci samo sa dva prsta, a mogu tiho ući u zgrade kroz otvorena vrata i prozore, što ih čini iznimno korisnim izviđačem u urbanim borbama.

image
Mehdi Fedouach/Afp

Crni stršljen malo podsjeća na znanstveno-fantastična stvorenja pisca Philipa K. Dicka ili pak na zločeste robote pauke koji u Spilbergovom “Minority Reportu” pronalaze u kadi skrivenog Toma Cruisea. Ne boji se kiše, opire se slabom vjetru i u zraku može ostati dvadeset i pet minuta zahvaljujući vrlo tihom elektromotoru. Njegove tri sićušne, ali moćne kamere jamče snimke visoke razlučivosti. Procedura zahtijeva da se koriste u paru, a kompletan sustav s kućištem za upravljanje teži oko kilogram. Black Hornet proizvela je norveška tvrtka Prox Dynamics, koju je kasnije preuzeo američki Teledyne FLIR. Amerikanci su kasnije razvili i varijantu za noćne operacije. Otkako se pojavio, Crni stršljen postao je bestseler unatoč ne baš niskoj cijeni: prvi primjerci prodavani su za 190 tisuća dolara, sada par stoji oko 40 tisuća dolara.

U početku su ga koristili NATO vojnici u Afganistanu koji su bili u špijunskim misijama pregledavanja zgrada i talibanskih jazbina prije nego što se kretalo u napad. Bojnik Adam Foden za britanske medije je potvrdio da se Black Hornet pokazao korisnim na bojnom polju u Afganistanu.

"Prije bismo morali poslali vojnike naprijed da vide ima li neprijateljskih boraca koji se skrivaju unutar niza zgrada", izjavio je bojnik.

image
Mehdi Fedouach/Afp

Za očekivati je da će ukrajinske specijalne snage koristiti za isti zadatak: ubaciti ih u zgrade u kojima su Rusi zabarikadirani ili s njima kontrolirati jesu li pogodili metu koju su naciljali. U diverzantskim borbama može se koristiti kako bi otkrio hoće li vojska upasti u zamku gdje je primjerice postavljen skriveni eksploziv iza vrata ili se aktivira u prolazima.

Britanci i Norvežani izdvojili su oko devet milijuna eura za donaciju ovih mikrodronova, a obuku ukrajinskih specijalaca vrši britanska vojska. Ured britanskog premijera u ostavci Borisa Johnsona objavio je u srijedu da šalju 850 mikrodronova kao dio novog paketa oprema teškog 54 milijuna funti.

image
Sem Van Der Wal/Afp

Stručnjak iz Njemačkog svemirskog centra opisao je dronove koje je razvila Norveška kao najbolje na tržištu, a njihovo slanje u Ukrajini kao "mijenjanje igre".

“Dron se koristi za izviđanje i identifikaciju ciljeva. Jednostavan je za rukovanje, robustan je, teško ga je otkriti i posebno je pogodan za borbu u urbanim područjima,” rekao je Bjørn Arild Gram, norveški ministar obrane.

10. lipanj 2024 10:50