StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOTREBNA ŠIRA SLIKA

Njemačka mijenja paradigmu: ‘Broj zaraženih koronavirusom sve je manje bitan za uvođenje mjera‘

Piše jutarnji list
13. srpnja 2021. - 07:34

U Njemačkoj ponovno raste broj zaraženih koronavirusom, ali tamošnje vlasti sada tvrde kako trebaju "širu sliku" da bi se nosile s pandemijom i utjecajem koji ona ima na zdravstveni sustav, kao i na mjere koje moraju biti na snazi.

Naime, protekle je godine stopa incidencije, odnosno oboljelih na 100 tiusća stanovnika, bila ključna za odlučivanje o tomu koja će mjera i kada biti donesena. No, Nijemci sada vjeruju kako se te mjere ipak mogu pametnije donositi. Naime, broj oboljelih ne znači nužno da se radi o ozbiljno bolesnim pacijentima, javlja AP, a prenosi Jutarnji.

- S obzirom na to da su rizične grupe cijepljene, visoka incidencija ne znači automatski i velik pritisak na zdravstvo ili veliki broj hospitaliziranih i smještenih na inteznivnim jedinicama. Incidencija gubi na značaju, sada tražimo detaljnije informacije - kazao je njemački ministar zdravstva Jens Spahn.

Iz njegova su ministarstva rekli da će od utorka bolnice morati detaljnije izvještavati o situaciji s covid pacijentima, uključujući njihova imena, način na koji su liječeni te jesu li cijepljeni. Vlasti tvrde kako je dosad 58.5 posto populacije dobilo najmanje jednu dozu cjepiva, a 42.6 posto stanovnika je u potpunosti cijepljeno. Kao i u Hrvatskoj, problem je pad interesa za primanje cjepiva.

Njemačke javnozdravstvene vlasti izvijestile su kako se nadaju da će cijepiti 85 posto populacije u dobi od 12 do 59 godina te 90 posto osoba starijih od 60 godina kako bi spriječili novi val virusa.

Vladin glasnogovornik Steffen Seibert rekao je kako je broj oboljelih u Njemačkoj i dalje velik, ali i da Njemačka vrlo pomno prati situaciju u Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Nizozemskoj, zemljama koje su najavile popuštanje ili već popustile epidemiološke mjere, iako je Nizozemska u ponedjeljak reterirala.

Seibert je zaključno dodao kako je važno spriječiti nove slučajeve i poduprijeti cijepljenje kako bi se zaustavilo napredovanje nove varijante virusa protiv koje aktualna cjepiva možda neće biti toliko učinkovita, javlja AP, a prenosi Jutarnji.

26. travanj 2024 15:09