StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVIDEO S UPUTAMA

‘Nipošto ne koristite regenerator u slučaju nuklearnog napada!‘: Amerikancima izdani ‘ključni koraci‘, detaljno je objašnjeno i zašto! Evo što apeliraju da se odmah napravi

Piše PSD
24. rujna 2022. - 13:42

Stanovnike New Yorka iznenadilo je kad je gradski Odjel za upravljanje u hitnim situacijama objavom novog javnog priopćenja o nuklearnoj poripravnosti (Nuclear Preparedness PSA), prenosi Slobodna.

Iako je “vjerojatnost incidenta s nuklearnim oružjem u New Yorku i njegovoj blizini vrlo mala”, napominje se u objavi, “važno je da Njujorčani znaju koje mjere trebaju poduzeti kako bi ostali sigurni. Novi PSA potiče građane New Yorka da poduzmu ključne, jednostavne korake u slučaju takvog incidenta”.

Zapravo, riječ je o videu s uputama o tome što treba napraviti ako se iznenada, bez najave, dogodi nuklearna eksplozija u gradu ili njegovoj blizini.

Jest da se kroz cijeli rat, odnosno rusku “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini, provlači priča o mogućem nuklearnom napadu, no nikakve panike nije bilo.

Stvari su se, međutim, recentno zaoštrile, pa je na aktualnosti – povećanim brojem klikova – dobio i video Odjela za upravljanje u hitnim situacijama grada New Yorka.

Ovaj grad je, inače, valjda više od ikojeg drugoga grada napadan, rušen, razaran do temelja, paljen, poplavljivan, zaposjedan izvanzemaljcima... u filmovima, jasno. No i izvan filmova je na mapama kao meta napada u mogućem nuklearnom napadu.

Upute za iznenadni nuklearni napad vrlo su jednostavne, a video sadržava šire objašnjenje tih uputa.

Prvi korak:

”Uđite unutra, brzo. Vi, vaši prijatelji, vaša obitelj... uđite unutra. Ostanak u autu nije opcija. Morate ući u zgradu i odmaknuti se od prozora.”

Drugi korak:

”Ostanite unutra. Zatvorite sva vrata i prozore. Imate li podrum? Krenite tamo. Ako ga nemate, uđite što dalje u sredinu zgrade. Ako ste bili vani nakon eksplozije, odmah se operite.”

Treći korak:

”Ostanite uključeni i pratite medije za više informacija.”

I to je to, za “prvu ruku”.

U medijima koji prenose informacije dodaju se novi detalji: website IFL Science za popularnu znanost uz drugi korak dodaje kako bi “u ovom trenutku trebalo staviti u vrećicu svu vanjsku odjeću kako biste radioaktivni materijal držali podalje od sebe i bilo koga u blizini.

Iako nije u videu, preporučujemo da ne koristite regenerator na kosi. Kao što savezna vlada upozorava, regenerator će “vezati radioaktivni materijal za vašu kosu, sprječavajući da se ispere”.

Savezna vlada? O regeneratoru za kosu?

Link doista vodi na članak iz kolovoza 2017. godine u kojemu IFL Science prenosi kako je Guam – teritorij SAD-a kojem se nedavno prijetilo raketnim napadima (iz Sjeverne Koreje) – izdao niz smjernica, zahvaljujući Ministarstvu domovinske sigurnost”.

U tom se materijalu, među ostalim, kaže kako “svi nuklearni uređaji uzrokuju smrtonosne posljedice kada eksplodiraju”, te kako “stručnjaci predviđaju da je opasnost od masovnog strateškog nuklearnog napada na Sjedinjene Države danas manje vjerojatna, međutim, terorizam je po prirodi nepredvidiv”.

Uz ostale upute za takve situacije, napominje se da ne bi trebalo koristiti regenerator jer će on “vezati radioaktivni materijal za vašu kosu, sprječavajući da se ispere”. Umjesto toga, predlaže se korištenje puno sapuna i vode kako bi se što više radioaktivnih čestica ispralo.

image
/Shutterstock

I drugi američki mediji prenijeli su tu zanimljivu informaciju o regeneratoru i njegovu privlačenju radioaktivnih čestica. O čemu se zapravo radi, što ga čini toliko opasnim?

Većina ozljeda od nuklearne bombe uzrokovana je pritiskom eksplozije, kao i požarima, srušenim zgradama, šrapnelima i akutnim trovanjem zračenjem - onim, dakle, što se događa od početne eksplozije. Stavljanje regeneratora znači, međutim, dugotrajnu izloženost radioaktivnim česticama.

Nakon eksplozije stvara se radioaktivna prašina koja može kontaminirati sve na što padne, uključujući ljudsku kosu. Ako prežive eksploziju, ljudi bi trebali skinuti gornji sloj odjeće, čime se može ukloniti do 90 posto radioaktivnog materijala, navodi Ready.gov, američka stranica o pripravnosti na katastrofe. A ako ima vode, treba se istuširati i oprati sapunom i šamponom.

E sad, kosa je specifična jer ima ljuskice (što bi se moglo usporediti s građom šišarke), a radioaktivne čestice mogu dospjeti pod te ljuskice.

Za razliku od šampona, regenerator ima određene spojeve — uglavnom kationske tenzide (kao što je cetrimonijev klorid), silikon (kao što je dimetikon) i kationske polimere (kao što je guar hidroksipropiltrimonijev klorid) — koji povlače te ljuskice zaglađujući dlaku. Ako radioaktivne čestice dospiju ispod ovih ljuskica, kad se one izglade - čestice ostaju ‘zarobljene‘.

Regenerator, uz to, ima ljepljive, masne spojeve koji u kosi ostaju čak i nakon što se ispere. Ovi spojevi bi mogli olakšati opasnoj prašini da se zalijepi za kosu, što bi zauzvrat moglo povećati rizik od izlaganja radioaktivnosti.

Zapravo, u zoni izloženoj radioaktivnoj prašini trebalo bi izbjegavati nanošenje na tijelo bilo kakvog masnog ili ljepljivog kozmetičkog proizvoda, poput losiona za kožu ili dekorativne kozmetike - ruževa, sjajila, sjenila... Ti bi proizvodi, naime, također mogli nakupljati radioaktivnu prašinu.

10. svibanj 2024 03:59