StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetministri u neumu o prijelazu granice

Nikome nije namjera da se postavljaju barikade ni da carinici prebiru po sendvičima učenika koji svakodnevno iz BiH idu u Hrvatsku na nastavu

Piše Silvia Rudinović
15. lipnja 2023. - 11:26

Ministri u Vladi RH, Davor Božinović i Marko Primorac, ovog su tjedna posjetili Neum i najavili kako će se olakšati prijelaz granice u turističkoj sezoni. Susreli su se s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganom Čovićem te poručili da je "ekonomski uspjeh bilo kojeg dijela BiH, posebno uspješna sezona u Neumu u interesu ne samo građana Bosne i Hercegovine, ne samo Hrvata koji žive ovdje, nego je u interesu i susjednih gradova i općina u Hrvatskoj".

Od Neumljana se mogu čuti pritužbe na vrijeme zadržavanja autobusa s turistima, kojima je ovo hercegovačko turističko mjesto bilo odredište, radi kontrole putnika.

"Na ovom dijelu obale upućeni smo stoljećima jedni na druge i sigurno nikome nije namjera da se tu postavljaju bilo kakve barikade. Ono sve što možemo ubrzati, učiniti efektivnijim na dobrobit svih ljudi koji žive u ovome dijelu BiH i Hrvatske je naša zadaća", rekao je Božinović, a prenijela Hina.

image

Olakšat će se prijelaz preko granice kod Neuma tijekom turističke sezone

Vlada Rh/Vlaha Rh

Prema priopćenju s ovog susreta kojeg je objavila Vlada RH, ministar financija Marko Primorac je dodao kako će i carinici nastojati olakšati uvjete za prijelaz na području Neuma, ali i poslovanje poduzetnika.

"Carinici se ne trebaju baviti pregledom sendviča kod školskih autobusa s djecom koja svakodnevno putuju iz BiH u Hrvatsku", rekao je Primorac.

Bosansko-hercegovački mediji prenose kako je ministar Primorac izjavio da se određenih postupanja i procedura treba držati s obzirom da je Hrvatska u schengenskom prostoru, ali cilj nije prebiranje po učeničkim marendama. Je li se to uistinu dogodilo?

- Carinska uprava nije primila prigovore niti pritužbe u dijelu provođenja mjera carinskog nadzora na GP Klek i Zaton Doli, vezano za prijevoz đaka i ulazak školskih autobusa. U tom smislu ističemo da ni roditelji djece s neumskog područja koja pohađaju nastavu u školama u Republici Hrvatskoj nisu ni na koji način nadležnim carinskim tijelima iskazali nezadovoljstvo ili primjedbe na uravnoteženost i svrhovitost provedbe graničnih carinskih formalnosti prilikom dnevnih migracija njihove djece preko spomenutih graničnih prijelaza – odgovaraju iz Carinske uprave Ministarstva financija.

Inače, učenici imaju organiziran autobusni prijevoz do Metkovića. 

Ravnatelj Gimnazije Metković, Jozo Jurković, kao i ravnatelj Srednje škole Metković, Marijo Obradović, kažu kako nisu dobili informaciju ni primjedbu roditelja svojih učenika o ikakvim poteškoćama pri prelasku granice na putu u školu ili iz škole. Učenici iz Neuma, koji pohađaju ove škole u Metkoviću, svakodnevno navrijeme dolaze organiziranim prijevozom iz svoje Općine. Nastava u Gimnaziji Metković počinje već u 7,30, a ta su djeca pred školom već u 7,10, ističe ravnatelj Jurković.

27. travanj 2024 16:32