StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSEZONA ZA PLAKANJE |

NIKAD NISMO IMALI LJEPŠI RUJAN, A MANJE GOSTIJU: Popunjen je tek svaki deseti turistički krevet, kao prije 20-ak godina

Piše Slobodna Dalmacija
9. rujna 2020. - 08:55
U ovogodišnjem babljem ljetu, posebno rujnu koji je po mnogima najljepši mjesec za odmor na Jadranu, uživat ćemo uglavnom – sami.

Baš kao da se u nekom trenutku spustila rampa nad Hrvatskom, strani gosti su mahom otišli već s posljednjim danima kolovoza, kada se Hrvatska našla na "crvenim" epidemiološkim listama naših najvažnijih emitivnih tržišta u EU-u. Domaći su se razbježali s početkom školskih i studentskih obveza, što se događalo i ranijih godina. Tako je ovog trenutka tek svaki deseti turistički krevet u zemlji popunjen, pa se Hrvatska s oko 200 tisuća gostiju, koliko ih se sada odmara u zemlji, vratila po turističkom prometu u rujnu dvadesetak godina unatrag, piše Slobodna Dalmacija.

I to, baš kao i te 1999. godine, zahvaljujući prije svega Nijemcima, kojih je i sada u Hrvatskoj oko 100 tisuća, odnosno njemački gosti čine polovicu svih naših rujanskih gostiju. U turizmu Hrvatske zato profesionalci jednoglasno poručuju: Danke Deutschland!

- Hrvatski turizam u rujnu doslovno drže njemački gosti koji su nam ostali vjerni i nastavili dolaziti od početka ovog ljeta. Zato Njemačkoj svi u hrvatskom turizmu duguju zaista veliku zahvalnost za lojalnost tih gostiju, koji su i u ovoj kompliciranoj poslovnoj godini bili naši uvjerljivo najbrojniji turisti. Poljaci su najugodnije iznenađenje ovogodišnje ljetne sezone u Hrvatskoj i prava je šteta da se posezona prekinula brže nego što smo očekivali. Nadamo se da bi Slovenija mogla ubrzo imati regionalni pristup epidemiološkoj situaciji, čime bi Istra i Kvarner mogli ostvariti neki promet iz te zemlje u rujnu. Mogli smo i bolje, ali treba biti realan i znati da je sve što je učinjeno ove godine puno više od onoga što je bilo tko u sektoru očekivao ovog proljeća. Idemo dalje, dan po dan - kaže Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Dalmacija na 15 posto

Bablje ljeto tako na Jadranu prolazi u znaku rijetkih (avan)turista koji su odlučili kraj sezone provesti u Hrvatskoj, čak i ako su njihove matične zemlje objavile da ih nakon toga čeka samoizolacija od 14 dana ili obavezno testiranje.

- Mi imamo trenutno dvije njemačke obitelji na odmoru koje su stigle znajući da je Splitsko-dalmatinska županija "u crvenom" u njihovoj zemlji. Kažu nam da će se testirati na COVID-19 prije povratka u Njemačku i da to za njih nije bio razlog otkazivanja svojeg odmora jer im ovdje nije ništa rizičnije nego kod kuće - govori nam iznajmljivač s Makarske rivijere.

No, takvi su gosti ipak rijetkost u cijeloj Dalmaciji, koja je trenutačno na oko 15 posto lanjskih ostvarenja iz rujna. Sve više turističkih kompanija, ali i domaćina, nudi mogućnost sufinanciranja troškova testiranja na COVID-19 pri povratku svojih građana iz Hrvatske, ali ni to nije popravilo situaciju.

- Nemaju obiteljski iznajmljivači u rujnu nikakvih otkaza jer je sve već odavno otkazano. U onom kobnom tjednu kada smo se odjednom našli na listama zemalja koje su rizične za putovanje, uslijedili su masovni otkazi dolazaka za rujan. Sada je doslovno sve utihnulo, nigdje nikakve aktivnosti u bookingu, kao da ne postojimo. Tu i tamo poneki Poljak, Čeh ili Nijemac dođe u apartman, ali to je rijetkost. Obiteljski iznajmljivači, nažalost, više ne očekuju nikoga, a sezona kakve-takve popunjenosti bila je od 20. srpnja do 20. kolovoza. Prije i poslije tih datuma ništa vrijedno spomena - kazuje Martina Nimac Kalcina, predsjednica zajednice iznajmljivača pri HGK, rezime sezone u kojoj su lani iznajmljivači imali 4,3 milijuna noćenja samo u rujnu.

Hotelijeri čekaju pomoć

Ni hotelijeri nisu u boljoj situaciji, pa neki već polako pripremaju objekte za zatvaranje. No, zbog činjenice da im je javno obećana pomoć u naknadi plaća za radnike tijekom zime, veliki dio hotelijera unatoč gubicima planira kasnije zatvaranje ili duži rad, kako bi partnerski odgovorili na pomoć države. Međutim, već sada analitičari najavljuju da će financijski učinci ove kratke sezone biti barem 10 do 15 posto lošiji od fizičkih pokazatelja, pa bi bez pomoći države mnogima bilo nemoguće prebroditi vrijeme do sezone 2021. godine.

- Sezona je ove godine trajala mjesec dana, od polovice srpnja do polovice kolovoza, a rujan neće biti ni blizu željenim projekcijama koje smo imali u ovim okolnostima. Turistički promet u rujnu trenutno je minimalan i ne treba očekivati više od ovog mjeseca jer su u njemu u normalnim godinama skupovi, kongresi i grupna putovanja, a to je sada sve otkazano. Ne treba se ljutiti ni na koga, znali smo da riskiramo i treba zahvaliti zemljama koje su odgađale naše stavljanje na „crvene“ liste, poput Njemačke. Bez ovih mjesec dana turističkog prometa mnogi ne bi preživjeli zimu i zato treba biti zadovoljan što smo time barem smanjili gubitke - poručuje Boris Žgomba, predsjednik Udruge agencija pri HGK.

Najveći gubitnici zbog otkaza putovanja u rujnu svakako su Istarska i Splitsko-dalmatinska županija, koje su bile perjanice turističkog prometa u rujnu ranijih godina, ugošćujući zajedno oko milijun turista u tom mjesecu. Trenutačno i Istra i srednja Dalmacija imaju po stotinu tisuća gostiju manje nego lani u isto vrijeme.

Crvena boja vrijedit će za sve u EU-u

Države članice EU-a do sada su samostalno donosile mjere ograničenja putovanja. No, sada je izišao prijedlog smjernica Europske komisije kako bi izgledalo koordinirano kretanje unutar država članica. To se odnosi na broj zaraženih, odnosno kriterije kada bi koja zemlja bila na crvenoj, narančastoj ili žutoj listi, a koji bi bili jedinstveni za sve u EU-u. Time bi se omogućilo lakše kretanje građana unutar EU-a, s ciljem da budu jednaka pravila i kriteriji za svih.

Novi red letenja

Iako su neke aviokompanije smanjile broj letova prema jadranskim zračnim lukama, u rujnu je još intenzivan zračni promet iz Europe prema Hrvatskoj, uglavnom do 28. rujna. Tako poljski LOT u rujnu nastavlja prometovati na sedam linija prema Hrvatskoj, i to za sve zračne luke na Jadranu, Norwegian Air i Scandinavian Airlines (SAS) nastavit će prometovati na redovnim linijama iz Skandinavije prema Zračnoj luci Split kroz cijeli mjesec rujan iz Osla, Stockholma i Kopenhagena. Transavia, niskobudžetna aviokompanija iz Air France - KLM grupacije, objavila je red letenja za rujan prema pet hrvatskih zračnih luka iz Pariza, Nantesa, Rotterdama i Eindhovena. Ryanair nastavlja prometovati u rujnu na dvije linije iz Dublina prema Splitu i Dubrovniku. EasyJet u rujnu nastavlja s linijama Split - Amsterdam, Basel, Belfast, Bristol, Geneva, Glasgow, London Gatwick, London Luton, Manchester. Eurowings će u rujnu imati linije za Split iz Dusseldorfa, Hamburga, Kolna, Stuttgarta, Hannovera i Berlina, piše Slobodna Dalmacija.
16. travanj 2024 22:04