StoryEditorOCM

Nije drama samo u Hrvata, muškarci su u svijetu sve neplodniji! Šokantni podaci otkrivaju da se broj spermija doslovno prepolovio, evo svih detalja

Piše MOZAIK SD
17. studenog 2022. - 15:21

Nova istraživanja donose poražavajuće rezultate: broj spermija diljem svijeta prepolovio se u posljednjih pet desetljeća, a tempo pada više se nego udvostručio od početka stoljeća! - piše Slobodna.

Međunarodni tim koji stoji iza ovog istraživanja tvrdi da su podaci alarmantni i ukazuju na krizu plodnosti koja prijeti opstanku čovječanstva.

Njihova metaanaliza proučavala je 223 studije temeljene na uzorcima sperme više od 57.000 muškaraca iz čak 53 države.

image
Shutterstock

Prvi put pokazuje da muškarci u Latinskoj Americi, Aziji i Africi dijele sličan pad ukupnog broja spermija i koncentracije kao što je prethodno zabilježeno u Europi, Sjevernoj Americi i Australiji.

Autori upozoravaju da je prosječni broj spermija sada opasno pao blizu praga koji otežava začeće, što znači da se parovi širom svijeta mogu susresti s problemima s rođenjem djeteta bez medicinske pomoći.

"Imamo ozbiljan problem koji bi, ako se ne ublaži, mogao ugroziti opstanak čovječanstva", rekao je u priopćenju  profesor Hagai Levine, glavni autor studije s Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu Hadassah Braun School of Public Health, čiji su nalazi objavljeni u časopisu  Human Reproduction Update.

Pad broja spermija od 50%

Kao dio tima s profesoricom Shannom Swanna s Medicinskog fakulteta Icahn u New Yorku, zajedno s istraživačima u Danskoj, Brazilu, Španjolskoj, Izraelu i SAD-u, Levine je proučavao trendove broja spermija u regijama koje prethodno nisu bile istraživane.

Taj isti tim već je 2017. izvijestio o alarmantnom padu broja spermija diljem zapadnog svijeta.

image
Shutterstock

U ovoj najnovijoj studiji otkrili su da je prosječni broj spermija diljem svijeta pao za više od 50 posto u posljednjih pet desetljeća.

Podaci od 1973. do 2018. pokazali su da je broj spermija u prosjeku pao za 1,2 posto godišnje. Podaci iz 2000. godine pokazali su pad od više od 2,6 posto godišnje.

"To je jednostavno nevjerojatno. Ni sam nisam mogao vjerovati", rekao je Levine za Euronews.

Činjenica da su ti nalazi potvrđeni u ostatku svijeta ukazuje na globalnu krizu koja bi se mogla usporediti s klimatskim promjenama, smatra Levine.

Kao pandemija

"Kao i u klimatskim promjenama, utjecaj bi mogao biti različit na različitim mjestima, ali općenito je fenomen globalan i treba ga tretirati kao takvog", dodao je.

"Izgleda kao pandemija. Posvuda je. A neki od uzroka mogu ostati s nama jako dugo".

Iako njihova istraživanja nisu istraživala uzroke ovog pada broja spermija, autori kažu da odražava "globalnu krizu povezanu s našim modernim okolišem i načinom života".

image
Shutterstock

Dodaju da je broj spermija također pokazatelj zdravlja muškaraca, s niskom razinom povezanom s povećanim rizikom od kroničnih bolesti, raka testisa i smanjenim životnim vijekom.

Dr. Sarah Martins da Silva, viša predavačica reproduktivne medicine na Sveučilištu Dundee, rekla je da joj je posebno zabrinjavajuće što se stopa pada broja spermija udvostručila od 2000. godine i pozvala na dodatna istraživanja o uzrocima koji stoje iza ovog trenda, piše  Euronews.

"Ljudska rasa nije u neposrednoj opasnosti od izumiranja, ali stvarno su nam potrebna istraživanja kako bismo razumjeli zašto broj spermija pada", rekla je.

19. travanj 2024 02:55