StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEUGODNA SITUACIJA

Našla se na udaru utjerivača dugova: ‘HT mi je uređaj darovao, a onda je počeo slati račune!‘. Evo što kažu u Telekomu

Piše Mate Primorac/sd
9. veljače 2023. - 19:26
Mlada podstanarka nije imala gdje ni gledati televizijske kanale posredstvom poklonjenog uređaja, jer u stanu nema televizoraShutterstock

Ivana Kolovrat iz Donjeg Prološca kod Imotskog, koja živi i radi u Makarskoj, našla se ovih dana, kako kaže, u prilično neugodnoj situaciji zbog "Hrvatskog Telekoma" (HT).

S tom je tvrtkom, kako ističe, potpisala ugovor prije dvije i pol godine za korištenje mobilnog telefona. Nedugo nakon toga na kućnu adresu stigao joj je uređaj za Evo tv, odnosno za gledanje televizijskih programa, kao poklon, piše Slobodna Dalmacija.

- Jedan dan na moju adresu stigao je spomenuti uređaj, ali nisam ga naručila, niti sam svojim potpisom dala suglasnost za to, a osim toga nisam sklopila nikakav ugovor s HT-om. Uređaj je vjerovatno stigao kao neki poklon.

Budući da u stanu u kojem živim kao podstanarka nema televizora, nisam ga mogla ni koristiti. No, računi su uredno počeli stizati za korištenje Evo tv-a, a kako bih izbjegla dodatne probleme s njima, na majčin nagovor platila sam predutuženje.

I zamislite sad, 27. siječnja došli smo u HT-ov centar, dug je iznosio 41 euro, a za tri dana poslije, 30. siječnja narastao je na 53 eura - priča nam mlada dama koja je sa svojim momkom o svemu obavijestila Udrugu za zaštitu potrošača, te je napisala pritužbu na ponašanje HT-a i tvrtke "McGrath&Arthur" koja se bavi naplatom potraživanja za tog teleoperatera.

- Dug je u međuvremenu podmiren, ali ostaje gorak okus u ustima. Znači, "uvalili" su mi svoju uslugu kao poklon, bez ugovora, bez potpisa... Na kraju su mi zaprijetili tužbom i "orobili" me za 53 eura posredstvom tvrtke za naplatu potraživanja.

Navodni dug je u samo tri dana narastao gotovo za trećinu. Milsim da netko mora građane zaštiti od ovih stvari, zbog toga sam odlučila sa svojim problemom izići u javnost - naglašava Proložanka.

S druge strane, u HT-u, imaju potpuno drugačije objašnjenje ovog slučaja, te ističu da je "uređaj bio korišten".

- Uvidom u podatke u sustavu utvrđeno je kako je korisnica 13. srpnja 2020. aktivirala uslugu Evo tv, kada se odlučila na ponudu "Moja 3 paketa", te je do 13. srpnja 2021. godine plaćala mjesečnu naknadu u pola cijene. Ono što je korisnica dobila na poklon bili su televizijski kanali HBO i Cinemax u trajanju od šest mjeseci bez naknade.

Korisnica je uslugu deaktivirala 30. siječnja 2023. godine te je vratila uređaj. Također, provjerom je utvrđeno kako korisnica u razdoblju od aktivacije usluge do danas, dakle gotovo dvije i pol godine, nije uputila nikakav prigovor vezan uz aktivaciju usluge ili ispostavljene račune te napominjemo kako je djelomično izvršavala svoje obveze i podmirivala mjesečne naknade za korištenje usluge - navodi se u odgovoru HT-ova Odjela za korporativne komunikacije.

29. travanj 2024 12:03