StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPanika na istoku Europe

Napad na Ukrajinu moguć u vrlo kratkom roku? Plenković: ‘Situacija je izrazito zabrinjavajuća, mislim da je trenutno najnapetija...‘

Piše hina
19. siječnja 2022. - 20:27

Američki državni tajnik Antony Blinken u srijedu je rekao da bi Rusija u skoro vrijeme mogla pokrenuti novi napad na Ukrajinu.

Blinken je danas posjetio Kijev i ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom prenio da su SAD i njihovi saveznici nepokolebljivi u podršci njegovoj zemlji i njenim demokratskim aspiracijama usred sve većeg straha od potencijalne ruske invazije.

Rusija je rekla da se napetost oko Ukrajine povećava i da još uvijek čeka pisani odgovor SAD-a na svoje zahtjeve za sigurnosnim jamstvima Zapada.

image
Alex Brandon/AFP

Pesimistične izjave istaknule su jaz između Washingtona i Moskve dok se Blinken priprema za sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u petak koji je ruski vanjskopolitički analitičar nazvao "vjerojatno posljednjom postajom prije sudara vlakova".

Blinken je rekao diplomatima u američkom veleposlanstvu u Kijevu da Rusija "bez razloga" gomila svoje snage kod ukrajinske granice.

"Znamo da postoje planovi za povećanje broja vojnih snaga u vrlo kratkom roku i to predsjedniku Vladimiru Putinu omogućuje da također u vrlo kratkom roku poduzme daljnje agresivne akcije protiv Ukrajine."

Rusija je također premjestila vojnike u Bjelorusiju za, kako kaže, zajedničke vojne vježbe, dajući joj mogućnost napada na susjednu Ukrajinu sa sjevera, istoka i juga.

image
Alex Brandon/AFP

Kremlj odbacuje optužbe da sprema napad na Ukrajinu te upozorava da napetosti rastu zbog dostave oružja Ukrajini, vojnih manevara i letova zrakoplova NATO-a, na što bi međunarodni partneri Rusije trebali obratiti pažnju.

Vladimir Frolov, bivši ruski diplomat i sadašnji politički analitičar, ocijenio je da se Moskva neće zadovoljiti ponudom o pregovorima za kontrolu naoružanja već će tražiti sveobuhvatnije preuređenje europskog sigurnosnog poretka. 

"Susret Lavrova i Blinkena je vjerojatno posljednja postaja prije sudara vlaka. Nade su nikakve, pozicije su neuskladive", ocijenio je Frolov.

Opisujući rusko vojno raspoređivanje u Bjelorusiji kao "ogromnu eskalaciju", Frolov je iznio svoju ocjenu krize.
"Mislim da je neka vrsta vojne opcije sada neizbježna...", rekao je.

Plenković: Situacija u Ukrajini izrazito je zabrinjavajuća

Premijer Andrej Plenković rekao je u srijedu da je situacija u Ukrajini izrazito zabrinjavajuća poručivši kako Hrvatska i EU žele da ne bude eskalacije sukoba između Rusije i Ukrajine.  

"Situacija je izrazito zabrinjavajuća. Mislim da je trenutno najnapetija od 2014. do danas", upozorio je Plenković odgovarajući na upit Hrvoja Zekanovića o situaciji na Rusko-Ukrajinskoj granici i kako će se Hrvatska i EU postaviti ako eventualno dođe do agresije Rusije na tu državu. 

Poručio je i da Hrvatska i cijela EU žele da ne dođe do eskalacije sukoba te će "zajednički, čvrsto i jasno učiniti sve da se odvrati bilo kakva nestabilnost".   
Plenković je u Hrvatskom saboru predstavio izvješće o održanim sastancima Europskog vijeća u 2021. godini.

Odbacio je optužbe zastupnika Mosta da Hrvatska nije učinila ništa da blokirala Srbiju na putu prema članstvu EU, a ni jedan nestali nije pronađen.
Nikola Grmoja (Most) rekao je da je lani Srbija otvorila četiri poglavlja iako hrvatska diplomacija nije riješila pitanje sudbine nestalih. 

"Rezultat Plenkovićeve diplomacije u 2021. - sudbina nestalih hrvatskih žrtava i rješenje njihove sudbine - nula, a otvorena Srbijanska poglavlja - četiri. To je rezultat vaše politike", poručio je. Smatra i da ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman krši odluku vlade da se saziva međuresorno povjerenstvo koje treba nadzirati Srbiju u provedbi mjerila iz Poglavlja 23. 

Plenković je odgovorio kako je pitanje nestalih tema kojom se Vlada i njezini ministri bave svaki dan. To je pitanje na dnevnom redu bilo kojeg kontakta s bilo kojim dužnosnikom Srbije na bilo kojoj razini, istaknuo je.

Poručio je i da će tu temu, kada dođu na dnevni red poglavlja koja sa tom temom imaju veze, Hrvatska staviti u kontekst daljnjeg napretka Srbije prema EU.

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto ustvrdila je da je Europski parlament zatražio od Hrvatske da otvori dosjee Udbe i KOS-a jer, kaže Vidović-Krišto, smatraju da su djelatnici tih službi stvarni predvodnici korupcije i organiziranog kriminala. Premijer Plenković, kazala je, suprotstavlja se Europskom parlamentu te "štiti Udbaše i KOS-ovce" i ne otvara njihove dosjee. Kazala je također da je Europska komisija osudila i velikosrpski skup u Banja Luci na kojem se javno slavio genocid i etničko čišćenje.

"Vi se, Plenkoviću, suprotstavljate europskoj politici mira i tolerancije te se stavljate na stranu beogradskog nacionalističkog režima te branite Milorada Pupovca od kaznenog progona", rekla je. 

Podsjetivši da je bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko optužen za veleizdaju, Vidović Krišto ocijenila je da je "veleizdaja i to što Plenković radi".
"Ovo što vi radite jest veleizdaja. Tko vam daje za pravo da Hrvatsku sukobljavate sa EU? Upravo ta antieuropska i antihrvatska politika dovela je do masovnog egzodusa građana iz naše domovine", smatra Vidović Krišto.

Tu njezinu izjavu ocijenili su krajnje neprimjerenom, netočnom i neistinitom predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji joj je dao opomenu, i predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Branko Bačić.

Premijer Plenković rekao je kako je to još jedna u seriji njezinih "nebuloznih tirada" koje, nažalost, moraju slušati u Hrvatskom saboru.

16. travanj 2024 17:52