StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREMA NAJNOVIJIM STATISTIČKIM PODACIMA

Najveće prosječne plaće u Zagrebu

14. siječnja 2017. - 13:28

Najviša plaća je u Zagrebu, a zatim u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Naime, nakon terenskog istraživanja servisa Moja Plaća najviša je prosječna neto plaća zabilježena u Gradu Zagrebu i s 6.217 kuna je 14 posto iznad državnog prosjeka. Zanimljivo je da, prema istom izvoru, nakon Zagreba slijedi Dubrovačko- neretvanska županija u kojoj su plaće za 4 poste više od prosjeka. Još je zanimljivije kako su, osim navedene dvije županije, u svim drugim županijama plaće ispod prosjeka.

Najanoviji su to statistički podaci prema kojima je prosječna mjesečna neto plaća u četvrtom kvartalu 2016. godine u Hrvatskoj iznosila 5.475 kuna. To je za 1 posto viša plaća nego u trećem kvartalu kvartalu iste godine a u odnosu na isti period 2015. prosječna neto plaća je 5 posto veća. No činjenica da je najveći broj ispitanika upravo iz Zagreba pojašnjava mnoge nedoumice.

Gledano prema županijama, najniže su plaće u zadnjem kvartalu prošle godine isplaćene u Požeško- slavonskoj županiji, gdje je prosječna mjesečna neto plaća 17 posto manja od hrvatskog prosjeka te u Vukovarsko- srijemskoj i Brodsko- posavskoj županiji gdje su prosječne polaće za 16 posto niže od prosjeka Hrvatske.

Navedeni su i podaci kako radno iskustvo povećava plaću i do 12 posto: na početku karijere, dok još nemaju iskustva ispitanici imaju 17 posto manju plaću od prosječne, dok s godinom- dvije radnog iskustva ispitanici prosječno imaju 8 posto nižu plaću. No, s tri do pet godina iskustva plaća je  već 4 posto viša od prosjeka, a sa šest i više godina iskustva plaća raste na 12 posto iznad prosječne.

Navedimo i to kako je utvrđeno da muškarci u prosjeku zarađuju 5.776 kuna, a žene prosječno 5.173 kune. Plaća muškaraca viša je za 2 posto, a prosječna plaća žena u četvrtom se kvartalu prošle gosdine nije mijenjala. Također, utvrđeno je da fakultetsdki obrazovane osobe imaju 22 posto veću plaću od prosjeka te za 51 posto višu plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završeni magisterij ili doktorat povećava plaću i do 114 postu veću u odnosu na srednju stručnu spremu.

Najplaćenija zanimanja su iz područja tehnologije i razvoja (79 posto iznad prosjeka), telekomunikacija (36 posto iznad prosjeka) te informacijskih tehnologija (iznad prosjeka 34 posto). Najmanje prosječne mjesečne plaće isplaćene su radnicima u tekstilnoj i kožnoj industriji te pomoćnim zanimanjima (44 posto ispod prosjeka) te radnicima u uslužnim djelatnostima (plaće 36 posto ispod prosjeka).

08. svibanj 2024 11:44