StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOPTUŽBE SU UTEMELJENE

Načelnik postaje granične policije na Grudi seksualno uznemiravao mlade policajke

Piše index.hr
21. siječnja 2021. - 21:19

Načelnik postaje granične policije Gruda u općini Konavle, Matko Klarić, seksualno je uznemiravao najmanje četiri policajke kojima je bio nadređen, a utvrđeno je i više slučajeva diskriminatornog ponašanja prema ženama, doznaju Index istrage.

Razgovarali smo s nekoliko policajki koje su se žalile na načelnika, u posjedu smo dva rješenja Ureda za ravnopravnost spolova pravobraniteljice Višnje Ljubičić u kojima se traži sankcioniranje načelnika policije i provođenje detaljne istrage. U posjedu smo i dijela nalaza Službe za unutarnju kontrolu MUP-a koja je utvrdila, kako navode, spolno uznemiravanje više djelatnica, piše Index.hr.

MUP sve potvrdio

U MUP-u su nam, odgovarajući na službeni upit, rekli kako su navodi o neprimjerenom ponašanju načelnika utemeljeni, kao i da se protiv Klarića još od studenog prošle godine vodi disciplinski postupak, a da je prije tjedan dana o svemu obaviješten i DORH. 

No unatoč svemu utvrđenom, Klarić, koji je široj javnosti poznat jer je policajce tjerao na misu, je i dalje načelnik najjužnije postaje u Hrvatskoj.

No krenimo redom.

Policajac s više od 20 godina staža

U veljači 2019. godine Klarić je prešao s mjesta načelnika Pomorske policije Dubrovnik u postaju granične policije Gruda te je izabran na mandat od pet godina. Načelnik je postao u dobi od 38 godina, a već tada imao je 20 godina radnog staža kao policajac. Počeo je u auto-ophodnji, potom je bio u krim policiji, pa u policijskom Odjelu za javni red, da bi potom postao načelnik Pomorske policije Dubrovnik. Kasnije je prebačen na mjesto načelnika PGP-a Gruda. Klarić je i trener lokalnog judo kluba u Općini Konavle.

Postaja u kojoj je Klarić načelnik pokriva kopnenu državnu granicu Hrvatske s Crnom Gorom i dio državne granice s Bosnom i Hercegovinom, ukupno oko 73 km. Pod njim su četiri granična prijelaza, a zaduženi su i za dvije općine, Konavle i Župu dubrovačku. Veliki broj mladih vježbenica i vježbenika, koji tek završe policijsku akademiju, raspoređuje se upravo na poslove granične policije, pa tako i na Grudu. 

Da se u toj postaji događa nešto čudno, postalo je jasno u ožujku prošle godine. Tada je veći dio javnosti upoznat s bizarnim oglasom za posao koji je raspisao ovaj načelnik. Tada je tražio da se na njegov kat rasporede, citiramo, "djevojke", pri čemu je ta riječ bila napisana podebljanim slovima.

Tražio samo djevojke za policajke, uputio ih da mu se javljaju na mobitel 

"Mole se zainteresirane djevojke, policijske službenice PGP Gruda raspoređene na graničnoj kontroli koje bi htjele raditi u postaji na katu poslove pošte, rasporeda i slično, da se jave načelniku PGP Gruda, g. Matku Klariću na razgovor. (Prvo mu se javiti na njegov mob). Mogućnost dogovora o načinu rada i vikendom, a ne samo tjedno od 08 do 16 sati", pisalo je u toj obavijesti koja je stajala u prostorijama postaje Gruda.

Lokalne medijske redakcije su tada dobile anoniman mail u kojem je stajalo kako je riječ o očiglednom primjeru diskriminacije u policiji.

"Zašto samo djevojke, zašto ne mogu udane žene ili muškarci? O kakvim se interesima ovdje radi?" stajalo je u tom mailu. Čini se da je tada sve i krenulo. 

Što se zapravo događalo u toj postaji za Index su nam ispričali sami djelatnici koji su htjeli ostati anonimni. 

"Policajke smatra seksualnim objektima"

"Načelnik Klarić žene ne smatra ravnopravnima u policiji, već ih smatra seksualnim objektima i tako se ponaša prema njima", kažu nam iz postaje naglašavajući kako su mnoge kolegice od načelnika dobivale Viber poruke, koje je slao s postavljenim brisanjem nakon minute.

"Pozivao je u tim porukama na piće, pisao im kako su zgodne, kako imaju lijepo tijelo, kako je život jedan, kako se treba zabaviti, kako čeka da mu se jave. Pojedine kolegice je pozivao u svoj ured nakon radnog vremena, gdje bi ih nagovarao da se nađu van posla", prepričavaju nam.

Tražio je mlađe policajke za noćni nadzor 

Kako nam kažu, načelnik Klarić je ponekad dolazio u noćne smjene u obilazak i tada je redovito izdavao zapovijed da s njim u automobilu ide neka mlada kolegica.

"Uglavnom se radilo o mladim kolegicama, vježbenicama koje su tek počele raditi. Poruke koje šalje i ponašanje Klarića su kod mnogih kolegica izazvali strah i uznemirenost, pa su neke kolegice skupile hrabrosti i sve prijavile pravobraniteljici za ravnopravnost spolova i unutarnjoj kontroli MUP-a", pričaju nam iz postaje. 

Kad su žrtve prvo slučaj prijavile unutarnjoj kontroli MUP-a, ništa se nije dogodilo, a načelnik je nastavio s takvim ponašanjem.

Više policajki tada je ponovno poslalo prijavu unutarnjoj kontroli protiv načelnika, ali tom prilikom su slučaj prijavile i uredu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Prošlog ljeta pokrenuta je istraga, a unutarnja kontrola provjeravala je navode uz prijave te su izravno razgovarali s policajkama kojima je slao poruke i koje je seksualno uznemiravao.

Unutarnja kontrola MUP-a: Vježbenice je pozivao da se sastanu s njim u slobodno vrijeme 

Ispitujući dvije odvojene prijave protiv načelnika Klarića, koje se tiču diskriminacije prema ženama, Služba unutarnje kontrole pronašla je četiri slučaja seksualnog uznemiravanja.

"Neposrednim nadzorom u PGP Gruda i razgovorom isključivo s policijskim službenicama i vježbenicama utvrđeno je da se načelnik PGP Gruda za vrijeme i van službe kao nadređeni rukovoditelj nedolično ponašao prema najmanje četiri policijske službenice i vježbenice koje je pozivao da se sastanu u slobodno vrijeme, govorio im da su lijepe, lijepo građene, da imaju lijepo tijelo što je kod njih istih izazvalo šok, neugodu i strah, a čime je počinio povredu službene dužnosti te je načelniku PU dubrovačko-neretvanske dostavljeno izvješće radi poduzimanja mjeri radnja iz njegove nadležnosti te pokretanje disciplinskog postupka zbog povrede službene dužnosti", stoji u nalazu Službe za unutarnju kontrolu koja je tako potvrdila da je bilo nedoličnog ponašanja od strane načelnika policije.

Manje kazne za policajce, a veće za policajke

Osim neprimjerenih poruka, Služba za unutarnjih nadzor utvrdila je kako je bilo i diskriminatorskog odnosa prema ženama pa je tako potvrđen slučaj da je službenica kažnjena puno strože nego policajac za isto kršenje pravila službe.

"Prilikom nadzora načelniku Policijske uprave je skrenuta pozornost na nejednako postupanje prilikom donošenja rješenja o udaljavanju iz službe te da je dužan ubuduće prilikom donošenja rješenja udaljenja i službe biti objektivan i nepristran jer različito postupanje u sličnim predmetima može dovesti do subjektivne ocjene o nejednakom postupanju pa tako i do osjećaja diskriminacije", stoji u nalazu Službe za unutarnji nadzor.

Šef dubrovačke policije se vadio na "situacije"

U drugom, odvojenom slučaju protiv Klarića, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova utvrdila je diskriminatorski odnos prema ženama vezano za preraspodjelu na nova radna mjesta. Nadzor je utvrdio da je načelnik samostalno donio odluku, a tek naknadno, nakon što je podnesena prijava, se obratio službi za pravne poslove.

U tom slučaju načelniku Klariću nije išla na ruku ni činjenica što se njegove izjave nisu poklapale s više izjava svjedoka, policajki i policajaca.

Zanimljivo je kako se u ovaj slučaj uključio i načelnik Policijske uprave Dubrovnik Ivan Pavličević, nadređeni načelniku Klariću, koji se očitovao nizom preporuka, a sve kako bi se "izbjegle ovakve i slične situacije". Ta formulacija prilično je razljutila pravobraniteljicu.

Osam sati "dobrovoljno" čistile samostan u Konavlima

"U očitovanju je sporna konstatacija 'kako bi se izbjegle ovakve i slične pritužbe' koja je neprihvatljiva, odnosno svih propisa RH u europskih propisa kojima je zakonodavac imajući u vidu načelo postizanja stvarne jednakosti među spolovima, osigurao niz jamstava koje žene imaju na raspolaganju, a koje uklanjaju diskriminatorne prepreke vezane za rad", stoji u nalazu pravobraniteljice u kojem se naglašava čuđenje da poslodavac nije izašao u susret jednoj od policajki.

Pravobraniteljica je u ovom slučaju zatražila da se odgovorni u dubrovačkoj policiji dodatno educiraju o propisima Republike Hrvatske te europskim propisima.

Zanimljivo je da je Unutarnji nadzor odbacio prijavu protiv načelnika Klarića jer su policajke morale osam sati čistiti jedan samostan u Konavlima. Unutarnji nadzor utvrdio je kako je čišćenje bilo na dobrovoljnoj bazi te da je prijava stigla kasno, a da tijekom čišćenja nije bilo negodovanja.

Tjerao policajce na misu

Podsjetimo kako je o načelniku Klariću lani pisao Index, kada smo otkrili da je po želji policijskog kapelana skupina policajaca iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske za vrijeme radnog vremena bila na misi u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju u općini Konavle prigodom obilježavanja blagdana Uzvišenja sv. Križa.

Tada smo otkrili da su četvorica policajaca zbog posla kasnila na misu, pa je načelnik Klarić "zatražio usmeno obrazloženje razloga kašnjenja te je utvrđeno da su razlog kašnjenju bile radne obveze, što je u potpunosti opravdano". Sada se otkrilo i da policajci, osim što idu na mise, čiste i samostane.

"Strah nas je, Klarić je i dalje načelnik"

No gotovo sve druge prijave su prihvaćene. Pravobraniteljica je zatražila izricanje disciplinske kazne za načelnika. U svom rješenju navodi da se policijske službenice moraju poticati da prijave spolnu diskriminaciju, uznemiravanje i spolno uznemiravanje te da se žrtvama mora pružiti pomoć i potpora.

Oba rješenja pravobraniteljice datiraju s prvim danima prosinca prošle godine, a nalazi Unutarnje kontrole su još par mjeseci stariji, no Klarić je i dalje na svom mjestu.

"Među kolegicama sada vlada veliki strah od daljnjeg seksualnog uznemiravanja. Zamislite kakav je osjećaj kad vam u kontrolu dođe načelnik koji vas je seksualno uznemiravao i kojeg ste prijavili, kad vam taj načelnik odobrava godišnje odmore i slobodne dane, kad vam taj načelnik daje godišnju ocjenu o radu", kažu nam iz policijske postaje. 

Ured pravobraniteljice potiče žrtve da prijavljuju 

Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova nije za Index htio govoriti o detaljima prijava protiv načelnika Klarića. Kažu nam kako nalazi predstavljaju službenu tajnu.

"Načelno govoreći, u slučajevima spolnog uznemiravanja pravobraniteljica od poslodavca traži provođenje postupka te učinkovitu i trenutnu zaštitu žrtve ili žrtava i procesuiranje počinitelja ili podnosi kaznenu prijavu ako se radi o saznanju o počinjenju kaznenog djela protiv spolnih sloboda", stoji u odgovoru pravobraniteljice kada smo je zatražili detalje ovog slučaja. U odgovoru se naglašava kako MUP nije institucija koja bi se posebno isticala po slučajevima spolnog uznemiravanja u području rada. 

Iz MUP-a, odgovarajući na naš upit, potvrdili su nam kako su navodi o neprimjerenom ponašanju rukovoditelja policijske postaje prema četiri policijske službenice PGP-a Gruda - utemeljeni.

MUP: Optužbe su utemeljene

"Stručni tim je provedenim provjerama navoda iz anonimnih podnesaka utvrdio da su navodi o neprimjerenom ponašanju rukovoditelja prema četiri policijske službenice PGP Gruda utemeljeni. Izvješće o svemu utvrđenom, uključujući sve slučajeve koje navodite u upitu, dostavljeno je načelniku Policijske uprave dubrovačko-neretvanske kako bi poduzeo mjere i radnje iz svoje nadležnosti poput zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka te udaljenja iz službe. Sukladno navedenom, načelnik policijske uprave dubrovačko-neretvanske je 11. studenog 2020. godine nadležnom disciplinskom sudu podnio zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog sumnje u počinjenje više težih povreda službene dužnosti protiv rukovoditelja PGP Gruda te je u tijeku postupak na Prvostupanjskom disciplinskom sudu u Splitu", stoji u odgovoru MUP-a na naš upit. 

Kažu nam i da je o svemu pisanim putem izviještena pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, i to 22. listopada 2020. godine, pučka pravobraniteljica 8. prosinca 2020. godine, a DORH prije samo tjedan dana. 

Čeka se odluka DORH-a 

"I 12. siječnja 2020. godine posebno izvješće je dostavljeno i Županijskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku na meritornu državnoodvjetničku odluku", stoji u odgovoru MUP-a vezano za Klarićev slučaj. Napominju nam da je "Ministarstvo u sjedištu odmah po saznanju reagiralo, odnosno poduzelo sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti." 

Iako smo pitali i kako je moguće da je Klarić i dalje načelnik postaje, iz MUP-a nam kažu da su oni odmah po zaprimanju anonimnih podnesaka i prvih saznanja da postoji sumnja u nedolično ponašanje, s ciljem provjere svih navoda, formirali stručni tim sastavljen od policijskih službenika Službe za unutarnju kontrolu i stručnih službi Ravnateljstva policije.

"Ministarstvo unutarnjih poslova prije zaprimanja anonimnih podnesaka nije imalo saznanja niti je zaprimilo prijave policijskih službenica, niti je raspolagalo drugim saznanjima koja bi upućivala na sumnju da postoji nedolično ponašanje rukovoditelja prema policijskim službenicama u PGP-u Gruda", kažu nam na kraju iz MUP-a, piše Index.hr.

19. travanj 2024 10:43