StoryEditorOCM

Mračna prognoza WHO-a: ‘Smrt od raka drastično će porasti, zna se i koje zemlje su najugroženije‘

Piše dv
2. veljače 2024. - 18:46

Objašnjavaju da su uporaba duhana, konzumacija alkohola i pretilost ključni čimbenici sve veće učestalosti raka

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će broj globalnih slučajeva raka porasti za više od 75 posto do 2050. godine, piše The Guardian, a prenosi Jutarnji list.

Najnoviji podaci WHO-ovog ogranka za rak, Međunarodne agencije za istraživanje raka, navode da je broj od 14,1 milijuna novih slučajeva u 2012. godini porastao na 20 milijuna novih slučajeva do 2022. godine. Broj smrtnih slučajeva se također povećao, s 8,2 milijuna u 2012. godini na 9,7 milijuna jedno desetljeće kasnije.

WHO predviđa da će do 2050. godine biti više od 35 milijuna novih slučajeva što je povećanje od 77 posto u odnosu na broj iz 2022. godine. Njihovo predviđanje za broj smrtnih slučajeva do 2050. godine iznosi više od 18 milijuna.

Svjetska zdravstvena organizacija objašnjava da su uporaba duhana, konzumacija alkohola i pretilost ključni čimbenici sve veće učestalosti raka, uz starenje i rast broja stanovništva.

Vjeruju da će zemlje s nižim prihodima doživjeti najveći proporcionalni porast broja slučajeva i udvostručenje broja smrtnih slučajeva.

- Utjecaj ovog porasta neće se ravnomjerno osjetiti u svim zemljama. Oni koji imaju najmanje resursa, snosit će najveći globalni teret raka - rekao je dr. Freddie Bray, voditelj odjela za nadzor raka.

Statistički podatci Globalnog opservatorija za rak, platforme napravljene od strane Međunarodne agencije za istraživanje raka, pokrivaju 185 zemalja i 36 vrsta raka. Prema podacima na globalnoj razini iz 2022. godine, sveukupno deset vrsta raka je odgovorno za dvije trećine novih slučajeva.

Rak pluća najčešće je dijagnosticiran na globalnoj razini, s 12,4 posto novih slučajeva i 18,7 posto smrtnih slučajeva. Rak dojke kod žena je drugi najčešći oblik, ali iako čini 11,6 posto slučajeva, uzrokuje manje od 7 posto smrti. Drugi glavni uzroci smrti uključuju rak crijeva, jetre i želuca.

28. travanj 2024 09:59