StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKANDIDAT ZA ČELNIKA DORH-a

Mladen Dragičević: ‘Svi smo dobili neke ‘migove‘, a ne samo Turudić‘

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
5. siječnja 2024. - 14:17

Pored suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića i zamjenika glavne državne odvjetnice Emilija Kalabrića, kao kandidati za mjesto čelnika Državnog odvjetnika Republike Hrvatske prijavila su se i dvojica Dubrovčana - Mladen Dragičević i Nikša Wagner.

Evo što jedan od njih kaže o tome:

- Objavljena su imena kandidata za glavnog državnog odvjetnika, svi kolege koji su se prijavili su izuzetno kvalitetni pravnici i smatram da bi dobro vodili Državno odvjetništvo - rekao nam je Mladen Dragičević.

To je moja obaveza

- Ja sam se prijavio jer je to moja obaveza. Bio sam kandidat i prije par godina, žao mi je da nisam izabran ili netko drugi od kandidata jer ondašnji izbor nije donio neku razliku i smatram da ove godine treba biti oprezniji u izboru kandidata. Mora biti izabran kandidat koji će stvarno donijeti neke promjene. Imam skoro 30 godina iskustva u odvjetništvu, vodio sam velike predmete za društvo Potrošač kad je promijenjena pretplata, obračun sekunda i minuta, radio sam u Bruxellesu, odlično govorim strane jezike i mogao bih donijeti novu energiju i novu viziju Državnom odvjetništvu. Postoje odlični pojedinci u Državnom odvjetništvu, međutim, fali im lider. Smatram da je trenutno percepcija korupcije katastrofalna, priča se o netransparentnosti, smatram da to treba promijeniti da bi cijela zemlja išla naprijed i da bi se vratilo povjerenje u pravni sustav - istaknuo je Mladen Dragičević.

Nova vizija

- Smatram da Državno odvjetništvo kod podizanja optužnica mora biti preciznije, ne smije rasipati novce poreznih obveznika kao što se sad događalo. Optužnice moraju biti sažete, precizne i u roku dvije godine treba završavati postupke. Stavio bih fokus i na imovinu Republike Hrvatske jer 90 posto poslovanja Državnog odvjetništva su predmeti koji se tiču građanskog prava. Ubrzali bi nagodbe, bili bi racionalni i ekonomični, a državni odvjetnik rukovodio bi postupcima, bio na licu mjesta kad treba, održavao komunikaciju s medijima, bio na čelu svih akcija, ne bi dozvolio trošenje državnih sredstava kao u slučaju ovih sadašnjih vještačenja. Smatram da bih mogao donijeti novu energiju i novu viziju. Koordinirao bih posao državnih odvjetnika iz čitave Europe, razmijenjivali bismo svoja iskustva. Što se tiče ostalih kandidata, svi smo dobili neke ‘migove‘, a bitno je tko će dobiti ‘rafale‘ - rekao je, aludirajući na tvrdnju da je sudac Turudić ‘dobio mig‘ da se prijavi za odabir novog glavnog državnog odvjetnika, koji će biti politički motiviran.

- Vjerujemo da će ovaj izbor iznjedriti kandidata koji će stvarno donijeti promjene - zaključio je naš sugovornik.

10. svibanj 2024 01:59