Kad osjeti nostalgiju za rodnim Dubrovnikom, fotografkinja Mara Bratoš "liječi" je u kuhinji - spravljanjem delicija iz svog kraja i fantastičnih morskih specijaliteta u kojima je iznimno vješt i njezin suprug, glumac Nikša Kušelj.
Gdje se još čuva dom osim u srcu? U loncu, naravno. Dubrovačka fotografkinja Mara Bratoš imala je nježnih osamnaest kad se doselila u Zagreb studirati fotografiju, i dok su njezini vršnjaci cijepali vrećice instant juha, čekali u redu studentske menze i otvarali brižno zapakirane pakete pristigle noćnim autobusom, ona se, kako kaže, "primila kuhače, Dolca i blitve". Nije to bilo toliko iz silne ljubavi prema kuhanju koliko iz želje da u misli i na nepce vrati Dubrovnik svog djetinjstva, njegove mirise i okuse, koje su silom neprilika isprale tragedije Domovinskog rata i boravak u Americi. "Nakon četvrtog razreda srednje, koji sam provela u Americi, sanjala sam o hrani koja ne dolazi s polica megamarketa, već s drvenog štanda, o povrću i voću koje ima okus, o mirisima svoga Grada... Bilo je i malo prkosa u tome... kuhačom sam željela očuvati tradiciju i uspomene na neka ljepša vremena...", prisjeća se 49-godišnja Mara za gloriu.hr i nudi recepte koji podsjećaju na zavičaj...