StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLOŠA OBNOVA U PETRINJI|

Ministar državne imovine Darko Horvat: Bit će istrage, ali da nam se to ne ponovi, treba nam sustavna priprema!

Piše dv
4. siječnja 2021. - 13:14
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat prije sjednice Vlade komentirali su odgovor Vlade na posljedice razornog potresa s epidentrom kod Petrinji, donosi Jutarnji list.

- Danas nam je prvi prioritet osigurati svima adekvatni privremeni smještaj i logistiku da vratimo imalo normalno stanje na potresom pogođenom području, rekao je uoči sjednice Vlade ministar Darko Horvat. Rekao je da se dobivenih 5,1 milijardi iz Fonda solidarnosti za obnovu Zagreba može interventno koristiti i za Sisačko-moslavačku županiju.
- Hrvatska ima 12 tjedana za pripremu nove prijave Fondu solidarnosti za Sisačko-moslavačku županiju, a koliko će dobiti, znat će za otprilike tri mjeseca, rekao je ministar Darko Horvat, a prenosi N1. Također, istaknuo je da su poslani nalozi za projekte prema kojima će se, ovisno o stradalim kućanstvima, država dogovoriti u gradnji zamjenskih trajnih objekata.

Komentirajući kako su zgrade u Petrinji građene i kako neke očito nisu poštovale sve standarde jer su se urušile poput kuća od karata, Horvat je rekao: - Hoće, bit će istrage, ali da nam se to ne ponovi, treba nam sustavna priprema – natječaj za ovlaštene projektante, instituciju koja će raditi kontrolu, operativne koordinatore, da bi ovo sad bilo po pravilu struke. Zakonodavni okvir je na snazi i sudionici u gradnji imaju punu odgovornost, a Zakon o gradnji jasno definira tko su oni, ljudi koji projektiraju, nadziru i provode gradnju. Dodao je da se još ne razmišlja o tome tko će provesti istragu jer “sad je prioritet osigurati svima adekvatan privremeni smještaj i vratiti normalno stanje”. O odgovornosti župana Ive Žinića, koji je od 1995. do 2000. godine radio u Ministarstvu razvitka i obnove kao pročelnik, glavni inženjer za obnovu, rekao je:
- Kako Žinić tako i drugi akteri tadašnje obnove, sjest ćemo s njima za stol. Središnji državni ured ima sve podatke i zato zazivati bilo čiju odgovornost je bespredmetno dok ne budemo sto posto sigurni što se događalo i tko su bili akteri, rekao je.
02. svibanj 2024 10:43