StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRadi se na sustavu

Ministar Božinović odgovara na kritike: ‘Čak i da je sustav za upozorenja radio, SMS poruka ne bi došla na vrijeme‘

Piše hina
20. srpnja 2023. - 16:51

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je da je Sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizom (SRUUK) prema svom koncipiranju u potpunosti učinkovit, unatoč brojnim kritikama kako sustav nije u srijedu građanima poslao poruku o nadolazećem velikom nevremenu.

‘‘SRUUK, kako je koncipiran je u potpunosti učinkovit. Kada smo ga testirali, kao poteškoća se pojavilo da nisu svi korisnici dobili poruke, neki su dobili više od jedne, a to je sad stvar onih koji poruku šalju, a to su tri glavna teleoperatera‘‘, rekao je Božinović u četvrtak nakon sjednice Vlade.

Naglasio je kako su se tvrtke Google i Apple kao vlasnici operativnih sustava obavezale da će svi mobiteli imati opciju koja će zaprimati tzv. cell broadcast poruke koje uključuju aplikacije Viber i WhatsApp. Pojasnio je kako je razlika između njih i SMS-a da ‘‘mogu puno više teksta i puno više poruka u puno manje vremena doći na puno više mobitela‘‘.

‘‘Kada su oni to potvrdili, onda se moglo krenuti u normiranje cijelog ovog posla jer on mora biti normiran, a to znači izrada pravilnika‘‘, dodao je.

Božinović je istaknuo da se nakon potvrde Googlea i Applea odmah išlo na mišljenje svim nadležnim tijelima o pravilniku po kojem bi se preciziralo tko daje kakvo upozorenje. Dodao je da je sustav 112 s mogućnošću SRUUK-a netko tko prenosi anonimizirane poruke.

‘‘Taj proces usuglašavanja krenuo je unutar ovih tijela. Koliko mi je poznato jučer ili danas došlo je zadnje mišljenje od Ministarstva obrane i u tom pravilniku će biti jasno precizirano tko daje uputu, odnosno rano upozorenje‘‘, kazao je.

Precizirao je da prema usaglašavanja Hrvatske vode daju obavijest kad su u pitanju poplave, DHMZ ‘‘kada imamo situaciju kao što smo imali jučer, policija kad ima svoje akcije, Hrvatska vatrogasna zajednica, kad su u mogućnosti, o širenju požara i to su otprilike sastavnice koje daju poruku‘‘.

Ministar je kazao da u ovom trenutku ‘‘još uvijek nemamo tu pravnu osobu koja je bitna jer nakon toga će biti zapisano tko je, kada i na kojem području tražio da se upozori stanovništvo‘‘.

Istaknuo je da je riječ o vrlo osjetljivom sustavu i da zato to mora biti propisano.

Na pitanje da je sve već implementirano unutar sustava, bi li se slala poruka za jučerašnju situaciju, Božinović je odgovorio potvrdno.

‘‘Sustav još nije normiran‘‘, dodao je istaknuvši da smo jedna od prvih država koja ima takav sustav.

‘‘Ako smo dobili mišljenja, sad slijedi javno savjetovanje koje može trajati sedam do petnaest dana, uobičajeno je 30. Međutim, kada to završi treba vidjeti hoće li biti sugestija kojih se možda mi u ovom trenutku nismo ni sjetili. Zato i postoji javno savjetovanje‘‘, odgovorio je Božinović na pitanje kada se očekuje potpuna implementacija sustava.

‘‘Ako nam je trebalo, primjerice za Zagreb, sat vremena da dođu poruke, a one su dolazile i nakon što je prošlo vrijeme, onda bi vjerojatno bili s pravom kritizirani da su ljudi dobili poruke nakon što je već nastala šteta. Zato je bitno implementirati sustav cell broadcasta‘‘, ustvrdio je ministar.

Dodao je kako u trenutku kada je DHMZ objavio crveni meteoalarm, poruke do građana najvjerojatnije ne bi došle na vrijeme, ‘‘čak i da je sustav bio u upotrebi‘‘.

28. travanj 2024 10:05