StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRASTE OGORČENJE

Medicinari pišu premijeru: ‘Vozač Hitne treba dobiti psihološku pomoć, a ne zatvor i lisice! Smijenite ravnateljicu‘

Piše Katarina Marić Banje/sd
26. lipnja 2023. - 17:56
Uhićeni vozač ‘hitne‘; U znak podrške prilikom privođenja njegovi kolege uključili su sirene; Ravnateljica Maja Grba - BujevićCropix

Nakon nesreće na Bundeku i istražnog zatvora za vozača Hitne pomoći među njegovim kolegama buja nezadovoljstvo i ogorčenost. Nesreća se dogodila u srijedu oko 22 sata kada je Hitna pomoć pozvana zbog intoksikacije jedne maloljetnice.

Kada su pacijentici pomogli u vozilu, vozač je krenuo vozilom Hitne preko travnato-zemljane površine prema kolniku za izlaz. Pritom je vozilom Hitne ozlijedio troje maloljetnika koji su sjedili i ležali na travi, piše Slobodna Dalmacija.

Jedan mladić je u nesreći teško ozlijeđen te je bio u opsanosti po život, a sada mu je stanje stabilno. Jedna djevojčica  u bolnici u Klaićevoj čeka operaciju zdjelice, dok je druga lakše ozlijeđena i puštena na kućnu njegu, a druga.

Vozač ‘hitne‘, star 62-godine, nakon uhićenja je priveden s lisičinama na rukama te mu je sudac istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici odredio istražni zatvor do 30 dana. Zbog uhićenja i privođenja vozača s lisicama na rukama djelatnici zagrebačke Hitne pomoći su u subotu su točno u podne, u trenutcima kada je vozač odveden pred suca istrage, u znak podrške kolegi upalili sirene na kolima.

image
Goran Mehkek/Cropix

Na tome nisu stali, već su se u obranu kolege i osuđivanje postupka prema njemu prilikom privođenja, složno digli brojni djelatnici Hitne medicinske pomoćni. Njihova frustracija ne datira od jučer, već se akumulira dulje vremena, a tretman njihovog kolege, ravan onome prema najtežim kriminalcima, prelio je čašu žuči.

Njihove zamjerke prenio nam je Danijel Šota, predsjednik Hrvatska udruga djelatnika hitne medicinske pomoći i Sindikata hitne medicine.

- Uputio sam dopis premijeru Andreju Plenkoviću u ime Sindikata hitne medicine. Zatražili smo od premijera Andreja Plenkovića smjenu Ravnateljstva Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Glavna ravnateljica, saborska zastupnica Maja Grba - Bujević se uopće nije oglasila i obratila javnosti nakon događaja.Tražimo očitovanje MUP-a i DORH-a zbog privođenje u lisicama te traženja istražnog zatvora.

Nisu nam jasni razlozi zašto se tako odlučilo te zahtijevamo službeno očitovanje Ravnateljstva policije što se dogodilo, pošto su sve odluke donesene na osnovu izvješća policije. Ne zna se jesu li nagađanja u medijima točna, službeno mi ne znamo, primjerice, jesu li ozlijeđeni udareni prednjom ili stražnjom stranom vozila.

image

Vozač Hitne pomoci koji je u srijedu navecer pregazio maloljetnike na Bundeku nakon saslušanja kod istražnog suca

Darko Tomas/Cropix

Naš kolega je trebao dobiti psihosocijalnu pomoć i bolovanje po svim pravilnicima, a ne završiti u istražnom zatvoru. Smatramo kako za to nije bilo nikakvog razloga.

Čovjek ima 62 godine i to mu se dogodilo dok je radio svoj posao, osuđen je i prije nego li se znaju sve točne okolnosti. Zato se i organizira prosvjed pred Remetincem u četvrtak u 12 sati.

Hoćemo pokazati sustavu da smo ogorčeni. Morate u zakonu imati mogućnost za nekoga, ako je radeći svoj posao počinio nešto te ako nije to uradio hotimično i nije divljao, da zakon bude blagonaklon prema njemu.

Upravo se Ravnateljstvo HZHM trebalo boriti za takve zakonske akte i podatke, a nisu napravili ništa, a opće stanje je neodrživo. Od nabavke automobila koji se nabavljaju pojedinačno do opreme i edukacije.

Silna sredstva europske unije su potrošena u ništa. Mi nemamo ni beneficirani staž, koji imaju policajci I vatrogasci, za koji nam je ravnateljica govorila kako treba izraditi elaborat koji se mora platiti da bi se to unijelo u zakon.

image

Maja Grba - Bujević

Goran Mehkek/Cropix

Onda je bio problem tko će platiti elaborat.  A to naprosto nije bila istina jer je policija dobila beneficirani staž uredbom predsjednika vlade, bez elaborata.

Za mišljenje o određivanju istražnog zatvora nad vozačem Hitne pomoći upitali smo odvjetnika Marka Markića.

- Istražni zatvor se određuje kao krajnja mjera da se izbjegne utjecaj na svjedoke, opasnost od ponavljanja djela te opasnost od bijega. U ovom slučaju je djelo počinjen za vrijeme radne dužnosti, a radi se o vrlo specifičnom i stresnom poslu.

Mislim kako je sud trebao kritički razmotriti zahtjev za istražnim zatvorom i svakako primijeniti blaže mjere poput zabrane upravljanja vozilima  i oduzimanja vozačke dozvole. Mjere opreza bi bile primjerenije okolnostima djela, nego istražni zatvor, ali sudskoj odluci je sigurno pridonijela i medijska pompa koja je dovela do napuhavanja situacije.

Prema do sada poznatim informacijama, djelo je počinjeno s nehajem,  a ne s neizravnom namjerom. Nadalje, nema otegotnih okolnosti na strani vozača poput utjecaja alkohola, prekomjerne brzine ili pretjecanja.

Radi se o stresnoj situaciji kada se ukazuje hitna pomoć, te ta okolnost kao i starosna dob vozača ukazuju na potrebu drugačijeg pristupa – pojasnio nam je.

Istaknuo je kako je već u startu situacija bila represivna po osumnjičenoga I to ne samo po lisičinama kojima je bio sputan prilikom privođenja. Naime, čim policija ide s podnošenjem kaznene prijave uz dovođenje pritvorskom nadzorniku, to u 90 posto slučajeva završi određivanjem istražnog zatvora.

27. travanj 2024 14:32