StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNije zadovoljan

Mato Franković o nogometnim sucima i Hajduku: Greškama svjedočimo iz kola u kolo, pri čemu su one na štetu Hajduka najupečatljivije i najočitije

Piše Vinko Vuković/sd
17. prosinca 2021. - 18:55

Hajduk je žrtva mafije, a aktualno nogometno prvenstvo, iako je odigrano tek nešto više od polovine utakmica, već sada se može proglasiti neregularnim! Tako govore svi naši sugovornici, ima ih petero, ugledni su građani, akademski obrazovani, neki od njih su i saborski zastupnici, neki su i članovi vladajuće stranke, a svima je zajedničko što im je dozlogrdilo šutjeti.

Dan uoči posljednjega kola prvoga dijela prvenstva, naši sugovornici bez dlake su na jeziku, potpuno izvan političke kontrole, progovorili o karcinomu o kojemu se izvan navijačkih krugova uglavnom šuti, piše Slobodna Dalmacija.

"I opet je Hajduk žrtva, slobodno i bez ustezanja ću reći, sudačke mafije, do kada više?", napisao je na Facebooku gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković nedugo nakon završetka prošlotjedne utakmice Lokomotive i Hajduka.

Reagirao je, priznaje, prije svega kao navijač. Političar bi, naime, promislio. Pa bi se sjetio da pripada stranci koja je najodgovornija za činjenicu koju spominje u svojoj reakciji, a brojni odgovorni ljudi iz Hrvatskog nogometnog saveza i sudačke organizacije članovi su iste stranke. I da su svi oni dio sistema koji on, njihov stranački kolega, naziva mafijaškim.

Unatoč ovim opaskama, Franković tvrdi kako nije reagirao nepromišljeno. Dapače, slaže se kako je na političarima velika odgovornost i kako pod hitno treba reagirati, ma koliko god reakcija, s obzirom na sve ono što se u hrvatskom nogometu događalo proteklih sezona, bila zakašnjela.

'Greške su - namjerne'

- Svaku sam utakmicu pogledao i dobro znam što govorim, sve je tu jasno kao dan - kaže za "Slobodnu" Franković.

A jasno je, nastavlja, da VAR, kao videotehnologija koja je trebala pomoći sucima da što manje nenamjerno griješe, ništa pozitivnog po pitanju poštenja u HNL-u nije donijela.

- Sve je ostalo isto, greškama, koje su samo naizgled neshvatljive, svjedočimo iz kola u kolo, pri čemu su one na štetu Hajduka najupečatljivije i najočitije - tvrdi dubrovački gradonačelnik i saborski zastupnik HDZ-a.

Greške na štetu Hajduka, ukratko, prema njegovu mišljenju su - namjerne.

- Nitko me ne može uvjeriti da je sve ovo što se događa Hajduku slučajno. Pa samo u dosadašnjem dijelu prvenstva, a daleko smo od kraja, sedam teških sudačkih previda na štetu Hajduka je zabilježeno, a niti jedan u njegovu korist. A tako je već godinama i zato sam se i zapitao "do kada više" jer sam očekivao i nadao se da će s promjenama u Hrvatskom nogometnom savezu doći i poštenje na nogometnom terenu, no prevario sam se - ogorčeno će Franković.

Sve je, smatra, u rukama Marijana Kustića, predsjednika HNS-a.

- On mora napraviti potpunu rekonstrukciju sudačke mreže, njezinu demontažu prije svega, i omogućiti svim klubovima jednake šanse i poštene uvjete. Nogomet je iznimno važan segment društva, da ne kažem njegovo ogledalo, i to je najmanje što kao navijač, odnosno građanin, mogu tražiti. Kao političar pak upozoravam na problem i tražim od odgovornih da što prije nađu rješenja jer ona postoje - zaključuje Franković.

Na pitanje je li s kolegom Kustićem razgovarao na ovu temu, kaže da nije.

- Iskočio sam iz okvira kao navijač jer ne mogu više gledati što se uvijek istom klubu radi, a od odgovornih osoba u HNS-u očekujem da se pobrinu da to prestane i da napokon svi klubovi u ovoj zemlji budu isti kada je riječ o tretmanu koji imaju kod sudaca - veli dubrovački gradonačelnik.

Vladaju mračne sile

Andro Krstulović Opara, Frankovićev i stranački i saborski kolega, nikad se nije libio govoriti o kriminalu u hrvatskome nogometu. No, od toga, iako je bio blizak s mnogim stanovnicima Pantovčaka i Banskih dvora, nije bilo nikakve vajde. Karavana je prolazila ne zamarajući se Oparom.

- Još prije pet godina sam podigao glas inzistirajući na izmjenama Zakona o sportu. Bio sam uvjeren da će nova zakonska rješenja ići u smjeru uvođenja reda u hrvatski nogomet, a ispalo je da sam bio naivan - rezignirano će Krstulović Opara.

Štuf je, kaže, od lupeštine. I ne libi se reći da je to "lupeština mamićevaca zbog koje nam djeca gledaju strane lige i ne guštaju u domaćem balunu."

- Borio sam se unutar sistema te sam se iz prve ruke uvjerio kako je riječ o tornju Saurona koji nije lako srušiti. No, to ne znači da ne treba pokušavati, iako, kad vidim što se sada događa, kako se ove sezone Hajduku sudi, ne mogu reći da sam optimist - ističe bivši splitski gradonačelnik, napominjući kako rezultata teško može biti dokle hrvatskim nogometom vladaju mračne sile kojima je upravo takav Hajduk trn u oku - napominje Krstulović Opara.

U nedjelju će, naravno, biti na stadionu. S cijelom obitelji.

- Tomislav Ivić je rekao da ćemo biti prvaci ako nam dopuste i ja to sada ponavljam. Idemo po titulu za dišpet svima! - poručuje bivši splitski poteštat.

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević, sin poznatog Hajdukova igrača, a kasnije i trenera, iz prve je ruke, kaže, svjedočio masakriranju očeva kluba.

- Sve smo mi to doma proživljavali, sjetite se samo one ruke Šime Vrsaljka kada je praktično s gol crte nekažnjeno obranio udarac Tina Svena Sušića - govori Krstičević.

Kao političaru, a Krstičević je uzdanica SDP-a, ne sviđa mu se populistički pristup Mate Frankovića.

- Ne možeš malo biti navijač, a malo HDZ-ovac, kako ti koji dan paše - objašnjava Krstičević.

A HDZ, prema njegovu mišljenju, nije dao rješenja, nego problema.

- Nemojmo se lagati, stranačka iskaznica HDZ-a ulaznica je za sve sportske saveze, to je preduvjet za obnašanje ikakve važnije funkcije i za napredovanje. U nogometu je sve to podignuto na još veću potenciju jer tu leži najviše novca i jer je tamo najveća moć, a nigdje nema toliko novca kao u HNS-u, kao ni moći - smatra Krstičević.

Prst upire u Zdravka Mamića i njegovu hobotnicu. Ali i u njegove pokrovitelje.

- Sve ovo čemu godinama svjedočimo, a to je sustav u kojemu suci bez posljedica mogu griješiti na štetu samo jednog kluba, odnosno u kojemu sucima nije dopušteno griješiti na štetu drugoga kluba, osmislio je Zdravko Mamić. No, ništa od toga ne bi bilo moguće bez HDZ-a, tu se kriju pravi režiseri ovog filma koji sada moj kolega Franković naziva mafijaškim - napominje Krstičević.

Podsjeća na Mamićeve donacije HDZ-u i ne sjeća se, kaže, da je HDZ ikad taj novac vratio.

- Puno im je love on dao, financirao ih je, a oni su ga štitili, tako je to funkcioniralo. Mamić je doslovno, uz blagoslov HDZ-a, upravljao cijelim hrvatskim nogometom, pa on je postavljao trenere i u drugim klubovima, a ne samo u Dinamu, i igrače je drugima dovodio, raspoređivao gdje će tko igrati - govori Krstičević.

Svemogući Mamić

Iznosi i primjer kojemu je osobno svjedočio.

- Mamić u svim klubovima, osim u Hajduku koji je jedini, bez obzira na loš rezultat, ostao nepokoren i koji jedini nije pristao na njegovu igru, ima svoje ljude. Sjećam se kad je jednom mog oca nazvao nakon što mu je propao trenerski angažman u jednom našem klubu i rekao mu doslovno ovo: "Što mi se nisi javio, ja bih ti to sredio" - prepričava naš sugovornik.

Što se posljednjih sudačkih previda na štetu Hajduka tiče, Krstičević smatra kako je na djelu možda zanimljiv fenomen.

- Svi znamo kako se upravlja sudačkom organizacijom i kako su suci regrutirani. Njima je normalno pogriješiti na štetu Hajduka, to im je ukorijenjeno, pa im spontano i sad dođe, ne treba uvijek biti naredba, velikih posljedica ionako neće biti. A što se tiče pomaganja Dinamu, logika im je sljedeća: dobro je, to nije neka pogreška, u svakom slučaju je manja nego da sam im odmogao jer ću tada pasti u nemilost - rezonira Krstičević.

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić, također SDP-ovac i također pozorni pratitelj zbivanja u HNL-u, smatra kako je prvi preduvjet za ozdravljenjem hrvatskoga nogometa, jer ni on ne sumnja u njegovu tešku bolest, micanje politike iz svih nogometnih foruma.

- Svi znamo koja stranka drži ključeve Hrvatskog nogometnog saveza, a kolega Franković, vjerujem, reagirao je iskreno i navijački, jer sam i ja istu stvar osjetio, no mogao je on i ranije takve stvari rješavati na tijelima HDZ-a - sugerira Bilić.

Kao hajdukovac, istraumatiziran je sudačkim greškama na štetu "bijelih" i teško mu je, veli, prihvatiti što se greške nastavljaju i nakon uvođenja VAR-a.

Dalmatinski dišpet je probuđen, pušten je kao duh iz boce.

- I zato... i bez sudaca i bez milijuna, Dalmacija će dobit novog šampiona - navijački će Bilić.

Matko Burić, jedini načelnik među gradonačelnicima, SDP-ovac iz Gradca, bez imalo zadrške tvrdi kako su cijeli HNS i sudačka organizacija godinama bili u službi i interesu Dinama i kako se Hajduka maliciozno i sustavno potkrada.

- To nije teorija zavjere, nego stav baziran na činjenicama - napominje Burić.

Relativiziranje Hajdukovih pokušaja borbe za isti tretman i "čisti" nogomet te gledanje kroz klubaške naočale i ismijavanje tih pokušaja, prema njemu, nije ništa drugo nego relativiziranje kriminala i korupcije u hrvatskom nogometu i društvu, a samim time i podržavanje istih.

- Dotakao bi se samo izjave gospodina Kustića koji je ovaj tjedan izjavio da regularnost natjecanja neće doći u pitanje. Naime, Hajduku su već izravno oduzeta, pokradena, najmanje četiri boda te je natjecanje već neregularno, stoga se pitam o kojoj regularnosti gospodin Kustić govori, hoće li se možda te utakmice ponoviti ili smatra da će doći do novih previda nekim drugim akterima - naglas razmišlja Burić.

Dva su, uvjerava naš sugovornik, glavna razloga zašto je Hajduk meta sudačkih "previda".

- Onaj krucijalni leži u činjenici što je cijeli HNS, a tako i sudačka organizacija, godinama (bio/bila) u službi i interesu Dinama, dok je Hajduk kroz većinu tog razdoblja predstavljao jedinu pravu prijetnju dominaciji kluba iz Zagreba koji ima sve poluge vlasti u HNS-u. Drugi razlog je Hajdukov model upravljanja, model kojemu iz ovakvog Dinama, simbola centralizma i sudski dokazane korupcije, nisu smjeli dopustiti da uspije da im se ne bi dogodio isti pokušaj - zaključuje Burić.

29. travanj 2024 17:18