StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAT U UKRAJINI - REAKCIJE OLIGARHA

Luksuzna jahta Galactica Super Nova oligarha Alekperova, suvlasnika Lukoila, na vezu u marini Porto Montenegro

Piše DV
2. ožujka 2022. - 11:39

Kako javljaju crnogorski portali, luksuzna jahta “Galactica Super Nova” koja je vlasništvo ruskog oligarha i suvlasnika ruske naftne kompanije Lukoil Vagita Alekperova uplovila je u tivatski zaliv i trenutačno se nalazi na vezu broj 1 te marine. Povodom uplovljenja jahte video o njoj je u utorak 1. ožujka objavila nevladina organizacija "Mreža za afirmaciju nevladinog sektora" (MANS) te su pozvali Vladu Crne Gore i nadležna ministarstva da bez odlaganja javnost upoznaju s konkretnim mjerama koje će poduzetiu kako teritorija Crne Gore ne bi postala sigurna zona za skrivanje imovine ruskih oligarha koji su pod udarom ili im tek prijete međunarodne sankcije.

image
Jahta Galactica Super Nova u tivatskom zaljkevu
Siniša Luković

U spomenutom su priopoćen naveli:- Vlada Crne Gore je prethodne sedmice najavila da će se pridružiti sankcijama Evropske Unije protiv Rusije zbog vojne agresije na Ukrajinu, ali još uvijek nema bilo kakvih detaljnih informacija o konkretnim koracima koji će biti preduzeti kada je u pitanju imovina ruskih oligarha. Ovo je posebno važno kada imamo u vidu da se Crna Gora i dalje u međunarodnim krugovima prepoznaje kao sigurna luka za skrivanje kapitala i imovine koji mogu biti predmet sudskih postupaka ili međunarodnih sankcija- istaknuli su u nevladinoj udruzi MANS.

image
"Galactica Super Nova" je 2020. godine posjetila i luku Gruž
Tonči Plazibat/cropix

Kako smo doznali od koleghas u Crnoj Gori, jahti se trenutačn oi ne može prići a vez se nalazi oko 300 metara od ulazne rampe od koje je zabranjen prilaz građanima. Mnogi Crnogorci se pitaju hoće li jahta, nakon današnje odluike Vladfe Crne Gore da se pridruži sankcijama Rusiji i dalje ostate u tivatskoj marini.

25. svibanj 2024 11:21