StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNevidljivi Čečeni

Ljubitelj Prada čizama Ramzan Kadirov tvrdi da je hitno poslao svoje snage u Bahmut, no nitko ih još nije vidio...

Piše dv
10. srpnja 2023. - 16:19

Budući se oko Bahmuta sve više steže ukrajinski obruč, čečenski vođa Ramzan Kadirov, najavio je kako je hitno poslao svoje  jedinice specijalnih snaga u pomoć vojsci Vladimira Putina. Njegove vojnike, međutim, zasad Ukrajinci još nisu vidjeli na bahmutskoj bojišnici. Riječ je o položajima koje su prije držali plaćenici Wagnera, a nakon njihova povlačenja, preuzela ih je ruska vojska. Sad bi te "rupe" trebalo dodatno pojačati jer Ukrajinci pokušavaju na sve način zatvoriti kliješta oko Bahmuta.

No, čečenske specijalne postrojbe su, za razliku od Prigožinovih plaćenika i robijaša, koji su bili u najgorim operacija i služili kao topovsko meso u tzv. taktici ljudskih valova, stekle reputaciju "TikTok boraca", koji se više bave naslikavanjem na društvenim mrežama nego ratovanjem. Ne zna se stoga još, je li i ovaj put video kadirovaca snimljen na nekoj drugoj lokaciji, a ne kod Bahmuta kako to tvrdi njihov vođa.

„Zapovjedništvo za specijalne operacije premjestilo je jedinicu specijalnih snaga „Ahmat” kojom zapovjeda Apta Alaudinov u teško područje Bahmuta. Ova odluka govori o povjerenju Glavnog stožera i dokazuje visoku borbenu sposobnost jedinica”, poručio je Ramzan Kadirov za vikend. Na svom Telegram kanalu objavio je video u kojem čovjek po imenu Apta Alaudinov kaže da se nalazi kod Kliščivke, mjestu udaljenom oko devet kilometara južno od Bahmuta u kojem se zadnjih dana vode žestoke borbe.

image
Alexey Nikolsky/Afp

Petro Kuzik, zapovjednik ukrajinskog bataljuna "Sloboda" koji je u u sastavu 4. brigade izjavio je za „Radio Svobodu” kako kadirovaca tamo nema na vidiku, a na pitanje može li njihov dolazak promijeniti tijek borbi na bahmutskoj bojišnici, odgovorio je kako „oni nisu ozbiljna borbena jedinica i ne znaju dobro djelovati na bojnom polju”.

“Oni nisu ništa ozbiljno. To je Kadirovljeva dobro naoružana osobna policija, koja može biti dobra u teretani ali nemaju ozbiljne stručnjake za front. Možda su to novoformirane postrojbe, ali kako pokazuje dosadašnja praksa, oni ne znaju baratati sveobuhvatno topništvom, nemaju ozbiljan i sustavan pristup...‘, rekao je Kuzik.

Podsjetio je da su se ukrajinske jedinice prvi put susrele s čečenskim borcima u Bahmutu, još zimus.

Kao što je poznato, nakon puča koji je pokušao izvesti Jevgenij Prigožin, Ramzan Kadirov stao je na Putinovu stranu stalno naglašavajući bliske veze s ruskim predsjednikom i objavljujući selfieje s njim. No, analitičari dvoje oko toga mogu li njegovi borci pružiti ruskoj vojsci potporu koja bi i približno zamijenila plaćenike Wagnera.

Kod Čečena je primjetan višak poziranja, pa je tako nekoliko sati nakon Prigožinova marša na Moskvu, bataljun Kadirov objavio video na Telegramu koji prikazuje njihove snage kako dramatično patroliraju napuštenim mostom, od glave do pete obučeni u "kamuflažu" i naoružani mitraljezima.

"Tko god oni bili, mi ćemo pokopati ove izdajice domovine i ispuniti svaki zadatak koji nam je dodijeljen", grmio je jedan kadirovac dok je prijeteći vitlao palcem prema kameri. No ispostavilo se kako je snimka nastala za vrijeme zalaska sunca, debelo nakon što je Prigožinova pobuna već završila – i to ne u Moskvi, nego u Kostromi – gradu kojemu se Wagnerovi borci nisu ni približili.

image
Alexander Nemenov/Afp
29. travanj 2024 11:09