StoryEditorOCM

Kolinda Grabar-Kitarović ima novi posao. Pogledajte koji

Piše Goranka Jureško/JL
27. lipnja 2023. - 14:06

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović postala je supredsjedateljica Odbora za globalnu pripremljenost za zdravstvene krize (The Global Preparedness Monitoring Board), a na tu su je novu funkciju imenovali čelnici Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske banke, piše Jutarnji list.

- Radujem se vođenju Odbora kako bismo postigli zajednički cilj da svijet učinimo sigurnijim od utjecaja pandemija i drugih hitnih zdravstvenih situacija - rekla je Grabar-Kitarović nakon što je u ponedjeljak preuzela funkciju supredsjedavajuće u Odboru za globalnu pripremljenost na zdravstvene krize.

- Oduševljen sam što je bivša predsjednica Grabar-Kitarović pristala biti supredsjedavajuća u Odboru. Donijet će iskustvo u rješavanju nekih od najvećih svjetskih izazova. Pripremanje za pandemiju jedan je od takvih izazova i Odbor će biti obogaćen njezinim iskustvom - rekao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

Ovu će novu funkciju bivša predsjednica obnašati s bivšim ministrom zdravlja Republike Bocvane Joyem Phumaphijem, koji je tu funkciju preuzeo u rujnu 2022. U svom objašnjenju imenovanja Grabar-Kitarović na tu poziciju iz Svjetske zdravstvene organizacije istaknuli su da bivša hrvatska predsjednica ima iznimno iskustvo u vanjskoj politici i kompleksnim multilateralnim procesima te znanje o političkim pregovorima, podržavanju i donošenju pravilnika potrebnih za promjene na globalnoj razini. 

Odbor u koji je ušla Grabar-Kitarović osnovali su 2018. godine Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetska banka kao nezavisno nadzorno tijelo zaduženo za procjene globalne spremnosti za hitne zdravstvene situacije. U svom prvom izvješću 2019. godine predvidjeli su neposrednu prijetnju velike respiratorne pandemije zbog koje će umrijeti milijuni ljudi, a koja će teško pogoditi i gospodarstvo.

28. travanj 2024 00:59