StoryEditorOCM

KINEZI IMAJU SVOJU TEORIJU ZAVJERE Koronavirus u Ameriku nije stigao iz Wuhana, ‘proizveden‘ je u laboratoriju u Marylandu

Piše Davor Krile/SD
20. svibnja 2020. - 18:08
Kina se od početka pandemije protivila globalnoj istrazi podrijetla koronavirusa i takvoj rezoluciji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), no i ona joj je naposljetku dala zeleno svjetlo. Dok se Xi Jinping pripremao za obraćanje skupštini WHO-a, činilo se da bi se kineski čelnik mogao koprcati pred pritiscima više od sto zemalja i izložiti se udruženoj kritici.

No, sve je naposljetku neočekivano poprimilo pomirljiv ton, te je i Kina iskazala volju podržati istragu podrijetla virusa, ali – nakon završetka pandemije.

Nakon što je pohvalio međunarodni odgovor i izvanrednu sinergiju u borbi protiv COVID-a 19, kineski vrhovnik rekao je da Kina podržava ideju o sveobuhvatnom preispitivanju globalnog odgovora na zarazu, te objektivnu i nepristranu istragu nakon što se bolest stavi pod kontrolu. Kina je time najavila igru na duge staze, na kojima će sigurno naći više načina da izbjegne sve potencijalne zamke i poskliznuća, donosi Slobodna Dalmacija.

ČEKA SE KRAJ PANDEMIJE

Objektivno i nepristrano nije isto što i neovisno, napominje CNN. U teoriji se može pokrenuti istraga uz potporu WHO-a, ali ona se pritom može isključiti od bilo kakvog vanjskog i neovisnog utjecaja. Brojne svjetske vlade organizirale su istrage o sebi i svojim postupcima, a nadgledali su ih suci ili drugi apolitični nadzornici s često ponižavajućim rezultatima. Velika je razlika između pokretanja globalne istrage – one koja potencijalno ljuti više supersila – i kopanja po nečemu što bi moglo biti neugodno za tek nekolicinu političara. Kina će u tom slučaju moći utjecati na to tko će sjediti u istražnom timu, nominacijom ljudi naklonjenih Pekingu ili pritiskom na saveznike da ih nominiraju.

Predsjednik Xi u svojem je govoru naglasio potporu koju Kina pruža drugim zemljama i organizacijama – uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, kojoj obećavaju dvije milijarde dolara tijekom dvije godine – što je politički dug koji će Peking svakako naplatiti u budućnosti. Njegova je vlada diskretno demonstrirala i potencijalne posljedice zamjeranja Kini preko nametanja novih trgovinskih tarifa Australiji, u očitoj odmazdi zbog njihovih nedavnih poteza u vezi s koronavirusom.

Pandemija je ostavila Kinu na ugroženom položaju u smislu globalnog utjecaja. Djelomično je to prouzročeno svjetskim bijesom zbog propusta i šutnje Pekinga na početku pandemije, ali i odgovarajućeg ekonomskog usporavanja. Svako kašnjenje u istrazi oko koronavirusa moglo bi dramatično utjecati na oba problema, jer bi mogle proći godine prije nego što se pandemija stavi pod kontrolu. Znanstvenici su već upozorili da bi COVID-19 mogao postati višegodišnja infekcija, te su male šanse da će nekakva istraga na dugom štapu naštetiti Kini.

'SAMI SU KRIVI'

Paralelno s diplomatskim igrama, Peking ispod žita plasira vlastite teorije zavjere po kojima je američka epidemija koronavirusa nastala zapravo autohtono, iz curenja u američkom vojnom laboratoriju Fort Detrick. U članku objavljenom ovoga vikenda u časopisu "Quishi" kineske Komunističke partije navode se dijelovi izvješća koja tvrde da koronavirus nije podrijetlom iz grada Wuhana. Autor posebno analizira situaciju u SAD-u, gdje je od COVID-a 19 dosad umrlo gotovo stotinu tisuća ljudi, te tvrdi da virus koji je u ožujku eksplodirao u Sjedinjenim Državama nije došao iz inozemstva, nego vjerojatno iz laboratorija u Marylandu, donosi Slobodna Dalmacija.

U Fort Detricku zbilja se do lani nalazio Američki istraživački institut za zarazne bolesti, no ugašen je prošloga kolovoza nakon što je otkriveno da ne udovoljava sigurnosnim propisima. New York Times izvijestio je kako nije imao ispravne sustave za dekontaminaciju otpadnih voda. Jedna od ranijih varijacija kineskih teorija zavjere tvrdila je da je američko vojno osoblje iz Fort Detricka zapravo uvezlo koronavirus u Wuhan prošloga listopada, za vrijeme Svjetskih vojnih igara. Sve ove urotničke priče naknadni su odgovor na Trumpovu praoptužbu koju je većina znanstvenika odavno demantirala, a odnosi se na tvrdnju po kojoj je koronavirus u Wuhanu procurio iz Instituta za virusologiju, a ne s tamošnje tržnice.

Ping-pong loptica koronavirusa očito će još puno puta preletjeti zrak između Washingtona i Pekinga.
18. travanj 2024 21:08