StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetON LINE NASTAVA

Kibernetički napad na Carnet i Srce počeo je već u petak

Piše PSD.
16. ožujka 2020. - 11:50
Ministrica Blazenka Divjak obisla je OS Jabukovac kako bi dobila uvid u provedbu aktivnosti u kriznom stanju. Na fotografiji: Blazenka Divjak - ministrica znanosti i obrazovanja.CROPIX
Nakon što je jutros počela online nastava u Hrvatskoj zbog situacije s koronavirusom, trenutno su u tijeku problemi zbog hakerskih napada. Napad je prijavljen MUP-u, a nastava preko sustava AAI@EduHr trenutno nije moguća, objavio je CARNET.
Početak virtualne škole u Hrvatskoj je u ponedjeljak ujutro obilježen hakerskim napadom na CARNet i Srce, zbog čega je došlo do slabljenja propusnosti sustava za virtualnu Nastavu na daljinu, potvrdila je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.
"U tijeku je kibernetički napad na naše servise na Srcu i na Carnetu. To smo prijavili policiji i rješava se. Nažalost, uvijek postoje neki neodgovorni pojedinci, ovdje pojedinci s doslovno devijantnim ponašanjem", rekla je danas ministrica na konferenciji za novinare nakon obilaska Osnovne škole Jabukovac. N1 javlja kako je ministrica ponašanje pojedinaca koji sudjeluju u napadima nazvala i idiotskim, prenosi jutarnji.hr.
Zbog toga je propusnost sustava za virtualnu školu malo slabija, napomenula je Divjak. Izrazila je žaljenje zbog toga što postoje takvi neodgovorni pojedinci, i to u trenutku kada se cijela Hrvatska ujedinila u pozitivnoj mobilizaciji kako bi se učenicima omogućilo obrazovanje, na čemu je velik broj ljudi s ljubavlju dva tjedna danonoćno radio.
"Mi ćemo to rješavati i bit će bolje, a i sada nije nepropusno, samo je smanjeni kapacitet", rekla je ministrica Divjak.
Po njezinim riječima, kibernetički napad počeo je već u petak prošli tjedan, a situacija je kulminirala u ponedjeljak ujutro.
Ministrica je OŠ Jabukovac obišla kako bi se u izravnoj interakciji s nastavnicima uvjerila u funkcioniranje tek uspostavljenih virtualnih razreda za Nastavu na daljinu, te iz razgovora s njima saznala s kojim se eventualno teškoćama susreću te vidjela kako bi im se moglo u tome pomoći.
25. travanj 2024 02:00